Kanske har man tänjt på gränserna lite och det är säkert beroende på lite olika saker men jag vet de som fått byta blandare med avstängningar som setat under bänk (besiktningsmän som slagit ner vid nybygge). En variant är att man drar avstängningen till framkant så att den sitter precis under bänkskivan innanför dörren.
Eftersom det i Statens Planverks bestämmelser står just "lätt åtkomligt" blir det en bedömningsfråga. Men den som bedömer en avstängning långt in bland soporna som "lättåtkomlig" bedömer fel ;)

Hur som haver säger ett försäkringsbolag att det är OK så är det bara att köra på det (om än mycket förvånande). Länsförsäkringar till exempel gör det inte utan vill att man byter blandaren (även om det står "bör").

Själva anledningen till att ventilen skall sitta lätt åtkomlig är att man skall stänga den varje gång man diskat. Hur många här gör det? Och anledningen till att man skall stänga av den varje gång? Slangen till DM, det är den svaga länken. Har man sett en trasig så stänger man ventilen till DM så ofta man kommer åt jag lovar :)

Länsförsäkringar:
1. Lättåtkomlig avstängningsventil
Diskmaskinens vattenanslutning ska kopplas till en diskbänksblandare med inbyggd avstängningskran. Saknar blandaren avstängning för diskmaskin bör den bytas.
Det som skrämmer mig är att om man frågar i en "rörshop" (vet ju inte vilken butik det handlar om) så får man inte rådet att dra upp en separat avstängning... Det rådet skall alltid ges om man är seriös. Sen kanske det inte funka i alla fall till 100% men det skall alltid vara utgångsläget.
 
Redigerat:
Hej
Cheever: Rörshoppen i Göteborg är det som avses http://www.rorshoppen.se/
Planerna har svängt lite för mig efter diskussion med frun och vi lejer ut arbetet till rörmockare. Jag låter honom avgöra hur avstängningen skall vara placerad. Kräver han ovan bänk får jag väl köpa en mora-avstängare (tack för länken Locos)

Sedan kan jag berätta att vi på jobbet härom dagen fick in en diskmaskin som orsakat en ganska stor vattenläcka. Inget fel på anslutningen och aqua-stopp fungerade som den skulle. Troligen var elektroniken defekt, efter 15-20 min i i programmet tog maskinen in vatten oavbrutet, det bara fyllde på och maskinen började läcka som ett såll givetvis.
I sådant fall spelar det ingen roll hur avstängningen är placerad ...
 
Cheever Cheever skrev:
[bild] plus [bild]
Plus
[bild]
Plus en ny:
[bild]

Typ...


Ps
Såg att du hade gängtape där på kopplingen. Skall inte vara/behövs inte på klämringskopplingar. Däremot när det är gänga mot gänga som det kommer att bli nu. Dra hårt med en (mora)kniv för att rugga ytan så att tapen sitter fast och linda sen minst tio varv, då blir det tätt (eller använd lin och pasta).
Ds
Jag håller på att göra samma sak som du beskrev. Undrar om du kan skicka igen bilderna?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.