Status
Inte öppen för fler kommentarer.
Mikael_L
Ja här det blev det tyst. Det var som att luften gick ur den här tråden efter plus. ;)

Men det var väl lite tamt det hela. Om Sverker kunnat lite mer om vindkraftsteknik hade vi kanske få se Sverker ifrågasätta produktionssiffror vingdiameter och sånt, och kanske fått höra lite intressanta svar.

Men det är inte bara Hannevind som ahr problem med sina snurror!
http://www.nyteknik.se/art/52347
 
Jag blir förtvivlad när dessa 2,2 kW hela tiden får passera. Ingen tillverkare av mindre vindkraftverk har ännu kunnat visa upp en verkningsgrad på 35%, vilket betyder 489 watt för ett tvåmetersverk vid 9 m/s. De allra bästa ger 450 watt vid den vindhastigheten, men då har de aerodynamiskt utformade vingar och inte vinklade plåtbitar till blad. Om Hannevinds verk gav någon effekt alls, bör den med tanke på bladens utseende ha legat runt 150-200 watt vid 9 m/s, inte 2,2 kW.
 
Varför bekymra dig om något du inte kan göra något åt? Och vad menar du med att "dessa 2.2kW hela tiden får passera"?
Hannevind har inte levererat några flera verk med metallvingar. De bygger nu aerodynamisk utformade vingar till dessa verk, och kommer att testa varje enskild verk innan de leveraras till kund, inkl. protokoll på verkningsgrad, effekt och andra mätbara parametrar.
Om ni istället för att gnälla, tog ett besök på det nya företaget och tittade på vilka investeringar de har gjort, så förstår ni att de kommer att leverera verk som är jämförbara med andra små verk, och inte sämre en dessa.

Och det är inte endast 2,2kW verk, men även större verk 5,11,24kw) står i stora antal på hyllorna och väntar på att bli levererade.

De nya ägarna kommer inte att tillåta att samma fel upprepas, och som du säkert redan vet, så har de köpt tillbaka alla verk som inte fungerar, och ersätter de verk med nya verk hos de som önskar detta. Sen, var det uttalat att Hannevind hade såld runt 100 verk i 2,2 kW storleken, något som är taget ur luften. De sålde inte flera än runt 30 verk.

Sverige är ett land, känd för många innovationer, och inte alla innovationer lyckas första gången. Men för att man skall få till något bra, måste man få lov att göra fel. Felets nivå och kvalitet är beroende av det kunnskapsnivå oppfinnaren ligger på, och inte alla är experter från början. Hannevind har provat, gjort fel och förlorat, men han väljer att fortsätta och rättar till de fel som är begått! Vi behöver alla innovatörer i Sverige, de skal inte tvingas lägga ner eller flytta till Kina. Vi behöver också vindkraftverken, låt oss samarbeta för att förbättra istället för att döma innovatörerna ned.

Lyft nu huvudet ni också, sluta titta i backspegeln, och vänta tills de nya produkterna kommer!
 
Nu, efter ca 2 månader och ett antal påstötningar från vår adv, med hot om stämning mm, så har dem änteligen fått tummen ur att betala tillbaka.

Med tanke på denna utveckling, så är mitt förtroendende totalt förbrukat.

Det fanns förvisso ett visst hopp när de nya ägarna tillträdde, iofs fullständigt obegripligt att nån överhuvudtaget går in i ett företag på det sättet, men, nej, Hannevind AB är och förblir en bluff, fullt jämställd med y-reg.
 
Förtvivlad därför att folk luras tro att Hannevinds 2-meters verk ger 2,2 kW vid 9 m/s. 2,2 kW är en teoretisk omöjlighet vid den vindhastigheten för ett tvåmetersverk. Detta är enkel matematik och det bör Hannevind känna till!
Ingen tillverkare i världen har ännu nått 500 watt med ett 2-metersverk vid 9 m/s. Den realistiska siffran ligger runt 350-400 watt.

För övrigt ser jag inte att plåtbitarna till vingar bytts ut mot aerodynamiska blad som någon innovation (sådana har hempulare själva gjort i årtionden), inte heller att hänga dit en asynkronmotor som generator. Detta kräver konstant varvtal och det är något Hannevinds verk inte klarar av. Asynkronmotorer är högst olämpliga som generatorer till mindre vindkraftverk, dessa kräver istället permanentmagnetiserade synkrongeneratorer. Detta är sådant folk bör få veta innan de pungar ut med 40.000 kronor.
 
Vad jag förstått måste varvtalet hålla sig inom ett snävt område, ca: 1515-1530 rpm för att asynkronmotorn ska fungera som generator. Stiger varvtalet ytterligare förlorar motorn allt mer av sina egenskaper som generator och vid ca: 1585 rpm upphör den helt och släpper bladen att rotera fritt. Jag är inte hunda på de exakta siffrorna och jag hittar heller inte bilden som visar hur kurvan ser ut.
Hur som helst måste generatorn hålla ett visst varvtal för att fungera och det ser ut att ligga vid halv storm för Hannevind-verken. För dessa verk innebär det då att de producerar energi under en kort stund vid mycket kraftvig vind när varvtalet passerar detta snäva register.
 
Beeeeump! :)

Vilket drag i den här tråden! Har sällan sett på maken på byggahus.:O

Jag är lite sugen på vindkraftverk och hittade Hannevinds hemsida, och surfade sen vidare hem till byggahus - och vad hittade man här då?

Men detta var ju några år sen, och mycket kan hända. Är det någon som har koll på Hannevind nuförtiden?
Det är ju alltid så här med ny teknik - mycket barnsjukdomar, och många lycksökare. Som early adopter får man alltid betala hutlösa priser för usel teknik, med risk att bli blåst.
Jag hade hoppats att vindkraftverk nått en viss mognad vid det här laget, men det kanske är för mycket att hoppas på?
 
Jag har följt med Hannevind de åren de har jobbat vidare, och besökt deras fabrik et antal gånger.
Jag kan tryggt rekommendera dig att köpa av dem, de säljer nu även i flera andra länder, som du säkert ser på deras hemsidor.
Efter den dåliga uppstarten, har de nu blivit specialister inom detta område, och även fått igenom flera nya säkerhetsföreskrifter i samarbete med myndigheterna.
Med nya ägare och kapital i ryggen, har det så vitt jag har sett, bara gått framöver för dem.
Om de har drabbats av några problem på senaste tid, är det i så fall okänd för mig.
 
Vad menar du med att man kan tryggt köpa vindkraftverk av hannevind dom har ju kvar grundproblemet katastrofalt dålig produktion. Har träffat ett par mindra nöjda hannevindsägare i småland ingen har fått över 5000kw veket i helsingborg med toppen vindläge får 13000 kw hur kan den gå så dåligt??? Detta baserar jag på att när Westas byggde dessa fick man ha 30 kw generator till samma vinge HVK 10 slå detta på nätet.Verket i svalöv gav 43000 kw på ett år sen tog man bort loggen ock det begriper jag jämför man detta med Westas HVK 15 så har man haft både 55 och 65 kw generatorer i dessa verk och hannevind lyckas toppa 10 min intervaller på max 22-25 kw då framträder ju detta som helt obegripligt.
 
Hannevind använder sig av direktkopplade 3-fas asynkronmotorer som generator och de måste gå med en viss fart för att öht leverera något (synkrona varvtalet kan vara 3000, 1500, 900, 750 osv). Går generatorn långsammare så kan den inte generera något, går den lite fortare så ger den effekt.

Protte
 
Helt riktigt det är ju därför gamla Westas verk har två generatorer detta bygger på löptalet lågvind lågt rotorvarvtal högre vind högre rotorvarvtal detta vet tydligen inte hannevind om . Rotorns kapacitet bygger på löptal mellen 5-7 gånger snabbare än vindenhär får man bäst ytnyttjande av vindens kapacitet. Blanda nu inte ihop detta med vindkraftver som har pitch dom kan då utnyttja ett högre löptal.
 
Hej Morgan det hade varit kul om du svarat VAD det är som är så bra med hannevind det skall dock tillägas att få små vindkraftverk att funka är inte så lätt det enda riktiga litet vindkraftver som jag vet om är Aircon som tillverkar en kw som ligger på bra produktion mvh rim
 
Hej Morgan du va så snabb att svara när någon frågade om något possitivt om hannevind det hela känns osmakligt ditt ordval och ordföljd känns än mer som om du verkligen vet vad som gäller till alla er andra kolla in www.snebyvindkraft.se lösenord sneby --- vindkraft han har häft sitt köp och fått sina pengar tllbaka pga att verkat var uruselt under all kritik kolla in hans månadsbrev så får ni en verklig bild av hannevind under en lite längre tid svalöv som jag komenterade tidigare har fått en ny ELMÄTARE och man kan inte se vad verket har levererat under en längre tid detta är arogant och vilseledande mot alla er som har ett genuint intresse av vad det verkligen levererad SNÄLLA morgan svara ALLA VI på nätet väntar spänt på ditt svar mvh rim
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.