Som jag läser avtalet så kan grannen eller framtida ägare av grannhuset tvinga dig eller framtida ägare av ditt hus att betala allt underhåll och ombyggnad, om det på minsta lilla vis går att härleda en liten skada, utökat slitage eller liknande till er påbyggnad.

Avtalet innehåller ju inga begränsningar, så rent krasst skulle det gå att hävda att han glömde stänga av vattenkranen för att han var så arg på att ditt bygge väsnades, så får du betala hans nya badrum...

Om du fått bygglov innebär det ju att det är gjort beräkningar för hållfasthet och sådant. Nånstans där ska det ju redan finnas garantier för att laga grannhusen om beräkningarna skulle visa sig felaktiga, eller?
 
Bygglov har inget med konstruktion att göra.
 
TheStills skrev:
Bygga på en våning på ett radhus?? Hur kommer det se ut?
Vi har ett sånt hus i området. Radhus med platt tak. Det ser helt galet ut.
 
  • Gilla
Henrik A
  • Laddar…
Hela länga hade sökt bygglov tillsammans och fått, men nu är det bara två hus som verkligen kommer att bygga. Det finns liknande bygge i samma område, så konstigt är det inte.
Vi väljer att informera grannen som inte bygger och är villga att skriva på något är just för grannsämjans skull. Men avtalet är som ni påpekar för "snällt". Vi kommer att ha byggfelsförsäkring som gäller i tio år, så vi tycker att det ska inte behöva uttryckas igen i avtalet.
Vi inser också att om detta avtal undertecknas då kommer värdet på vårt hus påverkas negativt den dagen vi vill sälja, nya köparen skulle inte vilja ta över avtalet. Vi kommer att ha ett snack med grannen snarast. Ni får gärna komma med mer synpunkter.
 
Hemmakatten
Jag håller med de andra i tråden - skriv inte på något avtal med grannen. Aldrig hört talas om något sådant avtal eller liknande. Jag skulle inte inlåta mig i något samtal alls med grannen (sådana diskussioner tenderar att sväva ut och bli svåra att greppa), utan kort meddela att ni fått bygglov och avser att bygga och att detta är fullt tillräckligt.
 
  • Gilla
Workingclasshero och 2 till
  • Laddar…
Inga avtal med någon granne det är rent löjeväckande. Däremot en gemensamt utvald icke jävig besiktningsman före påbörjat arbete. Varje minsta lilla skada skall nogsamt dokumenteras foto och beskrivning och att protokoll från besiktningen finns tillgängligt för alla berörda parter i god tid för arbetena påbörjas. När du sedan har fått din tillbyggnad slutbesiktigad och arbetena anses avslutade så kalla du till besiktning hos grannen i vederbörlig ordning och en ny besiktning göres. Skulle det däremot vara så att det uppstår skada hos grannen under byggtiden så avtala med honom, att han utan dröjsmål är skyldig att påtala detta till ansvarig för byggnationen så att fortsatt skada minimeras.
 
  • Gilla
Workingclasshero och 1 till
  • Laddar…
Men, hur kan man bygga till delar av ett radhus utan att inkräkta på sina grannars hus under byggnationen? Rent krasst får inte så mycket som en spik landa på grannens tak under byggnationen, och här lär det bli en fasligt liv och störning när byggjobbare står på hans tak och bygger. Det kommer ofelbart att bli en rejäl kränkning av grannens äganderätt från byggherrens håll. Så på något sätt lär ni få försöka få denne granne att acceptera att det får finnas byggmateriel, byggställningar och byggjobbare på hans tak och kanske även tomt under byggtiden. Bygglov ger ju inte rätt att beträda andras egendom...
 
Nu handlade det tydligen om att alla gemensamt ansökt om bygglov och det beviljades, alltså var tydligen den berörda grannen med på planerna från början. Därefter så hoppar tydligen alla av dom planerna förutom TS och någon mer i området. Frågan är nog inte huruvida grannen blir störd genom att man fysiskt skulle vistas på hans tak för det går att lösa, störande är alla former av byggnation under en begränsad tid. Det skulle vara intressant att veta hur bygglovet ser ut för det var ju sökt för hela området eller längan om jag förstår det rätt. Då kan det möjligen bli problem om bara två tänker bygga, så det skulle vara av intresse om TS har lust att förklara hur det bygglovet ser ut om det bara byggs av endast någon enstaka
 
Det finns ett servitut som gör att vi har rätt att genomföra underhåll, nybyggnation etc. och då vistas på deras fastighet. Annars går det ju inte att underhålla ett radhus och förråd som vårat.

Servitutet skulle man även kunna tolka att vissa delar får hänga över på varandras tomter eftersom vi idag har en sådan konstruktion.

Vi har även pratat med grannen nu och kontraktet har ändrats en hel del.

Dock har vi även fått råd av en advokat inom området. Som säger att mycket att det som nämns inte behöver tas upp eftersom det redan finns lagar för detta. Är det vi som är upphov till skadan Det som advokaten tycker man kan nämna är att nämna är att alla entreprenörer samt byggherren (vi) är försäkrade (vilket vi har) och förhållningsregler (inte skräpa ner, inte jobba förtidigt etc.).

Vår granne verkar helt resonabel efter vi har suttit och diskuterat, så jag tror det kommer att lösa sig.

Tack för all kommentarer
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
O
Trevligt med en uppföljning!

Nu väntar vi på tråden där du bygger om huset:p
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.