mexitegel skrev:
Tja, den kinesiska muren står ju fortfarande så helt dålig kan ju inte den kinesiska stenen vara i vart fall :D
Jag har varit där och tittat på den, och visst, hantverket och fogningen är av grym klass. Men det är verkligen ingen vidare finish på stenen i sig. Matt och sliten, och massor med sprickor och lösa bitar...
 
A
Bra att veta!
 
Njaa. Nu kan jag ha blivit lurad. Men när vi köpte bänksskiva så sade stenfirman att svensk granit är hårdare och mer kompakt, mindre porer. Än granit från de flesta andra områden.

Det beror på att vi har haft inlandsisen som pressat ihop materialet. Enl stenfirma så visar det sig i behov av efterbehandling. De flesta bänkskivor har behandlats med ett porfyllnadsmaterial som hindrar att smuts sugs in i porer. även där skall det skilja i kvalitet. Billigare fabrikat är behandlade med en olja som behöver göras om ibland. Dyrare fabrikat är behandlade med ett polymer material som skall hålla "evigt".
 
Det kan såklart vara sant under vissa specifika förhållanden och villkor, men att generellt säga att all svensk sten är bättre än utländsk är bara trams. Det är också frågan hur relevant det är för en bänkskiva som aldrig tar någon större belastning så man kommer upp i de värden där det kan skilja sig.

Det som bestämmer kostnaden på en sten är ju främst var den bryts, hur mycket som finns av den, vad transporterna kostar till Sverige, vad bearbetningen kostar (löner) samt efterfrågan.
 
A
Så om vi skulle jämföra Galaxy med en annan granitskiva som t.ex. Galaxy är det alla andra faktor förutom kvalité som gör att Galaxy är dyrare?

Det är en ganska stor prisskillnad mellan Galaxy och många andra granitskivor och att faktorer som efterfråga har höjt priset på den så mycket är..jag vet inte, annorlunda? Känns som att kvalité har något med att göra nästan.
 
Redigerat av moderator:
A
Finns det förresten granitskivor som är bättre än andra att ha som bänkskiva i kök? Eller är alla lämpligs?
 
Troligtvis är det inte efterfrågan utan andra faktorer. Tänk på att de ni köper stenen av är sist i en lång kedja.

Ang. lämplighet så är all granit lämplig. Dock kallas ofta många andra bergarter felaktigt för granit när det egentligen är gnejs, diabas eller något annat. Precis som att många sedimentära bergarter felaktigt kallas marmor. De flesta som kallas för granit dvs metamorfa eller magmatiska bergarter lämpar sig väl att ha i ett kök. Det är mer behandling som påverkar. En mattslipad yta är lite känsligare än en blankpolerad, men enligt mig snyggare.
 
Emilia31 skrev:
Finns det förresten granitskivor som är bättre än andra att ha som bänkskiva i är alla lämpligs?
Men du Emilia. Varför ställer du frågor på ett forum när proffsen ändå inte kan svara. Fråga din lokala stenhuggare alt glasmästare som håller på med det
 
Vad är det här med att glasmästare håller på med sten? Det har jag aldrig hört talas om..
 
Märkligt att kunskapen om natursten är så dålig.
Gamla myter och mycket "tyckande"
Sten (marmor, kalksten, granit, gnejs o.s.v.) har lika stora skillnader som trä.
När det gäller bänkskivor så är ofta önskemålet att skivorna skall vara långa.
Det är ofta naturliga orsaker som gör att materialet inte går att få fram i så långa block.
Den svenska svarta diabasen kan man få vänta månader och upp till år innan man kan få fram block som är längre än 2,5 meter.
30.000:- kubikmetern är då priset. De går då ofta till konstnärer som vill ha ett massivt monument.
Även Galaxy är det begränsad tillgång på i längre mått. Man löser då detta med fler skarvar vilket inte alla är nöjda med.
Mattslipad sten är ett bra val under förutsättning att den impregneras med ett godkänt medel. (livsmedelgodkänd) som då blir underhållsfritt i all framtid. Detta skall göras av tillverkaren då det är viktigt att stenen är ordentligt torr och inte har varit utsatt för fett eller annat som kan tränga ner i skivan innan impregneringen.
Sveriges Stenindustriförbund http://www.sten.se/tidningen-sten har en del man kan läsa på för att veta mer.
Att den svenska stenen har ett gott rykte är för egenskaperna den har. Materialet är "spaltat" och kunde då med lätthet klyvas/knäckas på 3 håll vilket var en förutsättning för att få fram "knott" som man täckte vägbanorna med världen över. Tillgång och efterfrågan är vad som styr priset. Egenskaperna för att tillverka slutprodukten är också en faktor. Vissa stensorter passar absolut bättre än andra till just köksbänkar, men valet av färg och struktur är ofta det som styr kunden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.