N Niklaspe skrev:
Ja men det låter ju positivt, tänker bara främst enplans älvsbyhusen som också har pentrykök, där brukar ju många plocka ned väggen utan problem alls, hur är de möjligt? dom har ju inga limträbalkar som ligger tvärsöver i innertaket? Utan där ligger väl bara takstolarna på hammarbandet?
De har ingen belastning från en övervåning.
 
Det skulle även vara så att väggen där den blå pilen visar är bärande. Hur ser det ut i taket under trappan, kan man se någon tendens till balk? Skulle väggen bakom garderoberna vara bärande skulle det isf innebära att det ligger en balk över matplatsen.
På sektionsritningen kan man se att det finns två rader med plintar vilket sannolikt betyder att hjärtväggen byter läge.
 
Inga tendenser till att synas någon balk under trappen eller vid matplatsen. Misstänker att det borde vara någonting under trappen då det är såpass öppet.

Känns ju skumt om det inte är någon balk som bär vid matplatsdelen?

Är det dumt sätta två limträbalkar? en under trappen + där väggen försvinner?
 
B bossespecial skrev:
Hur ser det ut i taket under trappan, kan man se någon tendens till balk? Skulle väggen bakom garderoberna vara bärande skulle det isf innebära att det ligger en balk över matplatsen.
Den bärande hjärtväggen behöver ju inte gå i en linje genom hela huset.
Det viktiga är väl snarare att det finns väggsektioner någorlunda i "mittlinjen" genom huset.

Så väggen mot sovrummet uppe till vänster och väggen mot tvättstugan funkar lika bra som "hjärtvägg" som väggen mot sovrummet nere till höger.
 
Jag håller med @bossespecial. Hjärtväggen byter antagligen sida någonstans kring badrummet. Det finns troligen en balk vid den blå markeringen. Väggen som avgränsar köket är sannolikt inte bärande.Det är inte logiskt för ett så pass nybyggt hus. Däremot skulle den lite större grå markering som finns vid sidan av linneskåpet kunna vara ett schakt för ventilationskanaler. Om så är fallet bör framgå av planen fför övervåningen.
 
Vet inte om jag tänker galet men borde inte aväxlingen vara på motsatt sida? så att där hall öppningen+trapp är, så sitter de bärande på garderobs sidan?

Och för matplatsen som är öppen, så är den bärande väggen sovrummet nere i hörnet?

Överplan med på bild om den säger något?
 
  • Ritning av bottenplan och vindsplan i ett hem med markerade bärande väggar och rumskonfigurationer.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ett alternativ är att mäta tjockleken på dem. Enligt specen är bärande 45x70 och icke bärande 45x45
 
Det går tyvärr inte att läsa ut något om ventilationskanaler av ritningarna. Däremot är det helt klart att de finns. Frågan är bara hur de är dragna? Om inte TS själv behärskar detta så anlita någon byggsakkunnig. Kolla också om det finns antydan till balk i taket i höjd med trappan till övervåningen.
 
Om det skulle finnas en balk i trappan, och de visar sig vara 45x45 reglar i köksväggen, då äre bara nypa väggen?
 
I princip ja, men du måste ha koll på ventilationen först.
 
Vad är de för ventilation då? impkanalen från köksfläkten? Självdrag i kåken.
 
Vet du var stammen från toan på övervåningen går? Om nu planen på ovanvåningen är aktuell vill säga.
 
Inte helt säker på det, men misstänker att den stammen borde gå ned i väggen mellan kök och badrum.
 
optimum
Vid gröna pilen finns säkert ett schakt till ovanvåning och där går troligen avlopp och vatten till ovanvåningen och troligen massa elkablar. Så den delen av väggen blir svår att göra något åt.

Ritning av en bostadsplan där en grön pil markerar en vägg med potentiell infrastruktur för avlopp och elkablar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Jeppenator
  • Laddar…
Kollar man på ritning i inlägg 21 ser det ut att vara i ritat ett O eller något i skåpet vid gröna pilen. Tittar man sedan på övervåningen så ser schaktet ut att vara rakt under toan. Lägg örat mot väggen och be någon spola i toan så får du facit.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.