Mycket ofta kommer det upp ärenden där någon vill bygga något och känner sig hindrat av grannar, kommunala byggnadsnämnden, detaljplanen, eller annat. Man söker där hjälp här i forumet att kringgå dessa hinder. Det är ju OK.
Men är det alltid OK att försöka kringgå bestämmelser och lagar? Man vill naturligtvis förverkliga sin egen dröm (fan vad jag hatar detta uttryck) om eget hus och hur det ska vara. Men samtidigt måste man väl acceptera att de befintliga grannar inte vill offra något utöver lagstadgade ramar?
Jag ger en exempel:
En granne tillbyggde väldigt nära min tomt (lagligt, men ändå). Karlskrona byggnadsnämnden hade inte läst på lagen och missade att fråga mig om yttrande. Tillbyggnaden blev en ful sak. Jag var dum nog att inte överklaga för grannen för hade redan börjat bygga.
Nu kommer han och vill mina träd fällda för de skiter ned hans tak. Då är det nästa ingrepp han kräver. Jag kan blankt säga nej men då är jag den sura gubben.

Jag vill säga att även vi som har befintliga tomter och vill värja oss mot nya inkräktare borde ha en röst här!
 
KristinaRT
Vi har en liknande situation här: en familj hade nyligen flyttat in och ville bygga ut för vilket de behövde tillstånd från grannen (pga avstånd). Grannen, som inte vill vara en surgubbe/gumma ger motvilligt tillstånd, för att vara goda grannar, men ber i utbyte att första familjen ska fälla ett antal 15 m höga träd som tar mycket ljus. Detta tyckte första familjen lät bra och allt rullade igång - någonstans blev det dock osämja och nu 5 år efter tillbyggnadens färdigställande är träden kvar och ännu högre. Grannfamiljen är ilskna som bin, eftersom de ansera att de blivit dubbelt överkörda. De ångrar bittert att de gav tillstånd, men inser tyvärr att de bara har sig själva att skylla :(

Sensmoralen är väl att man ska tänka på sig själv och sin egen situation först: vad kan man leva med och vad kan man inte leva med, vad är man villig att offra och vad vill man inte offra. Grannsämja är bra, men det är inte värdehöjande för fastigheten, vilket kvällssol kan vara, och vad spelar grannsämjan för roll om man har en granne som inte förstår betydelsen av ordet?

Lagar och regler finns vanligen av ett skäl, i vissa fall kan det upplevas som onödigt petigt, men för det mesta finns det ett bra skäl till dem och en stor del av detta är att det ska råda samma förutsättningar/regler för alla. Det är bara att förhålla sig till det.....
 
KristinaRT skrev:
...i utbyte att första familjen ska fälla ett antal 15 m höga träd.....nu 5 år efter tillbyggnadens färdigställande är träden kvar...
Det där hade varit jättelätt att reglera - och driva - med ett skriftligt avtal. (muntliga gäller men går ju inte att bevisa)
 
  • Gilla
klaskarlsson och 1 till
  • Laddar…
O
MagHam skrev:
Det där hade varit jättelätt att reglera - och driva - med ett skriftligt avtal. (muntliga gäller men går ju inte att bevisa)
Frågan är dock huruvida ett sådant avtal skulle vara giltigt? Det krävs nog en del juridiska kunskaper...
 
Claes Sörmland
För att svara på frågan - bygglovsregler är inte bara jävliga men den folkliga förankringen för vårt komplicerade regelverk kring byggnation är nog svag. Folk brukar tro att jag skämtar eller driver nån svartmålning av regelmängden när jag sakligt beskriver hur det fungerar.
 
KristinaRT
Sannolikt handlar det om att många tycker att just deras fall är bagatellartat, och varför kan man inte göra ett undandtag för något så smått/oviktigt/osynligt etc. Vilket är logiskt om man ser till det enskilda fallet. Men om alla gjorde så skulle det ganska snart bli en mycket stor sak av det, med potentiellt stor påverkan på andra.

Jag trodde faktiskt att stadsbyggnadskontoret skojade när jag fick veta att jag var tvungen att begära bygglov för att ändra fönsterkonfigurationen vid en ombyggnad - inte ta upp nya eller större hål, utan bara sätta in två likstora fönster instället för ett stort+ett litet. Det är ju bara en minimal förändring som inte ändrar något i huset? Men om man tänker efter är det logiskt, för hur definieras "minimal"? Det är en subjektiv bedömning, och subjektiva bedömningar kan leda till oanade tolkningar och probem. Det som är minimalt för en person kan vara väldigt stort för en annan. Att då ha (över) tydliga regler att förhålla sig till underlättar extremt.

Visst kan bygglovsregler vara irriterande, om grannen t.ex. motsätter sig eller överklagar ansökan för ett planerat projekt, men om man försöker tänka ett steg längre och vänder på situationen kanske man ser det annorlunda. Visst finns det surkarter som motsätter sig bara för att jävlas, men det är sannolikt ett mycket litet fåtal. Det flesta andra ha en orsak för sitt agerande, vilket kan vara allt från att bibehålla havsutsikt, insynsskydd, framtidsplaner osv.

Jag kan hålla med TS om att det ofta blir polariserat här, men orsaken är sannolikt det som Claes skriver; förståelsen och förankringen för regler hos gemene man är låg.
 
  • Gilla
findus42
  • Laddar…
O
Det finns massa regler och lagar som styr vårat samhälle. Alla dessa är inte direkt tydliga och lätt tolkade....

När det gäller byggen så måste man förstå anledningen till varför dessa regler finns. Jag tycker inte att dessa regler är speciellt svåra. För det mesta så fungerar det utan problem. Vi är nog alla egentligen överens om att inte grannen ska få bygga som han vill... Alltså måste det finnas regler som styr byggandet. Ibland är dessa kanske lite väl nitiska men det gäller nog alla regler och lagar...
 
Självklart måste man förstå varför reglerna finns och förankra dem hos folket. Men lite för ofta så hamnar man mot stelbenta regler som inte kan anpassas till det enskilda fallet och då urholkas folkets stöd för den ursprungliga tanken med reglerna.
Som exempel i mitt egna 50 tals hus med källare skulle jag vilja bygga till för att få en större hall och bra trappa ner i källaren. Trappan idag är ca 80 cm bred och svänger från första steget. Med andra ord inte handikapp anpassad. Ingen möjlighet för badrum på ingångsplan. Men trots att det inte idag går att handikappanpassa huset på ett lätt sätt så finns det ingen möjlighet för mig att förbättra för iaf en lätt handikappad genom att bygga till så att det skulle bli 2 raka halvtrappor på grund av regler som är tänkta för nybyggen att inte försämra framtida möjligheter.
Med andra ord lite för stelbent enligt mig.
 
O
Tja... Regler måste vara stelbenta.... Det är ett av problemen.... Om man skulle börja anpassa reglerna efter olika idéer så skulle det braka. Precis som skrivits tidigare! Alla regler och lagar är inte förankrade hos folket... Men det spelar ingen roll. Man måste följa dessa ändå! De flesta regler som finns inom bygglov är bra! Dock så är ett problem att kommunerna tolkar allt så olika.

Jag förstår ditt problem fullständigt! Det blir lite moment 22 över det hela. Visst när det gäller tillbyggen så kanske man ska ha lite andra handikapps krav. Men det är inte säkert att det skulle hjälpa en då. Det finns allt nån som hamnar ikläm. Det går inte att göra allt perfekt....
 
Redigerat:
Som jag skrev så vet jag att regler måste vara tydliga men enligt mig går det att ha olika regler för nybygge och ändring på ett sådant sett att det inte bromsar en förbättring. Va några år sedan en familj ville för egna pengar handikap/special anpassa ett gamalt hus enligt just deras behov men då kraven va för stora blev de tvugna att sälja och köpa annat som inte stämde för deras behov alls.
Så igen. Reglerna finns inte för att jävlas men ibland känns det så. Och enligt mig så läggs det för mycket på invändiga regler om mått.
 
Jag skulle vilja se en förenklad version som gäller för förändringar av hus där grannar redan gjort liknande. T.ex. i vårt bostadsområde, byggt 1971, alla husen var från början likadana men har under de 45 åren ändrats lite olika. T.ex. bytt färg, ändrat i fasaden med fönster efter renoveringar m.m. Där skulle jag kunna tänka mig att det kunde finnas en serie med ändringar, som finns dokumenterade och redan är ok att utföra. Alltså en katalog med ändringar som redan godkänts och om det följs är det ok att utföra dem. Möjligen då med enbart en anmälan att, vi tänkt göra detta så här.

Det skulle förenkla mycket i vårt område och även minimera byggen som sker utan bygglov och kommunen skulle fortfarande ha en viss kontroll på vad som sker.
 
O
snuttjulle skrev:
Som jag skrev så vet jag att regler måste vara tydliga men enligt mig går det att ha olika regler för nybygge och ändring på ett sådant sett att det inte bromsar en förbättring. Va några år sedan en familj ville för egna pengar handikap/special anpassa ett gamalt hus enligt just deras behov men då kraven va för stora blev de tvugna att sälja och köpa annat som inte stämde för deras behov alls.
Så igen. Reglerna finns inte för att jävlas men ibland känns det så. Och enligt mig så läggs det för mycket på invändiga regler om mått.
Jag håller med om att man borde se över handikappanpassningsreglerna. Och där försöka förenkla när det gäller om och tillbyggnader. Jag förstår ditt dilemma och att du blir förbannad. Vem skulle inte bli det i din och liknande situationer... Då blir reglerna ens fiende.
 
Jag förstår varför reglerna finns där (vissa! och andra kan jag ändå ana mig till varför de finns..) - men jag stör mig på hur hm .. systemet fungerar (?)

Svårt att förklara men jag tycker att kostnaderna är för dyra och genomförandet för komplicerat (iaf mer komplicerat än det behövt vara). Man får inte göra en toalett i uthuset utan tillstånd... (och ber man om tillstånd, så dyker det där problemet med ny avloppsbrunn upp.. för då ska den där toaletten räknas som ett potentiellt extra självförsörjande hushåll.. och då räcker inte trekammarbrunnen till då ska den rymma bla bla kubik ist och då.. ja då måste man kanske se över infiltrationsbädden också.. - men vill jag bygga 28 toaletter inne i huset är det inga problem, då får jag ha kvar min trekammarbrunn)

Man ska/får betala bygglovskostnader, anmälningskostnader, kostnader för besök de ska göra längs vägen (ibland flera).. för att se att man sköter sig.. osv.

.. ändå kan byggloven/hanteringen ta väldigt låååång tid på sig (priset borde sjunka per vecka..) innan de dyker upp (de är mästare på att krypa runt sina egna regler med, 10 veckors väntan.. görs lätt om till dubbelt om de tycker man ska skriva i meter istället för centimeter på ett papper..).. när man sedan väl gått igenom allt, träffat alla människor..fyll i alla papper..gjort klart det man skulle.. ja då ska man "avsluta" sitt ärende också.. på papper..

Kontentan, tror jag: Regler är på gott och ont, precis som allt annat i livet/världen..
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
Exemplet i trådstarten är dåligt. Det är en stor skillnad att göra förändringar på egen tomt och att kräva att grannen ska göra det på sin.

Lagar och regler om bygglov är stela, korkade och totalt onödiga. Det räcker med en enda regel och den går ut på att acceptera äganderätten.
På sin egen mark gör man vad man vill så länge som det inte skadar nån annans fysiska hälsa. Allt annat är socialism och handlar i grund och botten inte om nått annat än elitistiskt tänkande där man anser att ens egna tankar och idéer får köra över andra. Man "hjälper" andra som inte förstår bättre heter det för den gode socialdemokraten.
 
  • Gilla
Cujo och 3 till
  • Laddar…
Tja, Södra Norrland, det var ockå ett sätt att se på ett samhällets försök att organisera sig själv.
Jag föreslår att man även upphäva trafikregler. Alla får köra på vilket vägsida som helst sålänge man inte krocka med någon annan. Låt höghusen byggas hursomhelst. Vaddå utrymningsvägar? Det blir ju inte aktuellt förrän det brinner.
Och så kan ju ett stenbrott eller kemifabrik etablera sig mitt i ett villaområde. Och en skjutbana bredvid en skola, bara äganderätten till marken stämmer.
 
  • Gilla
klaskarlsson och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.