Poiu är inte rädd för fukt, han tycker det är skit kul. :)

Rent allmänt behöver man inte vara nervös för fukt, bara man vet vad man gör.

Man kan bygga om källare med fuktproblem och t.o.m dräneringsproblem till kontor/bostadsutrymme utan att det går att hel* bara man vet vad man gör.
Se tex byggforskningsrådets skrift om fukt i källare (tror jag det var).

Det som är problemet här är att besikningmannen upptäckt fuktproblem. Det har säkert säljaren också. Det betyder att köparen kan glömma att hänvisa till dolda fel, utan måste uppfylla sitt besiktnings ansvar. Därför bör man ta in en besiktningsman som är specialicerad på fuktskador, inte en sådan där som skriver allmänna plattidyder om fukt i protokollet.
Allvarliga fuktskador kan bli mycket dyrt att åtgärda därför ska man med rimlig säkerhet veta om det finns eller inte finns sådana.

Däremot behöver man inte springa därifrån. ;)

Limförtvålning = skada på mattlimmet orsakad av kombinationen hög fuktighet och hög alkalinitet (betongen är starkt basisk).
 
Vad kostar en besiktningsman som är specialiserad på fukt?
Besiktningsmannen som vi hade kollade på fukten, och mätte med en mätare men den mäter bara några centimeter in i väggen tydligen.
 
Vi gjorde en "fuktbesiktning" (Konservator). Dom tog hål i innerväggar, tog materialprover för labbanalyser, mätte, luktade och snokade i flera timmar. Jag har för mig att det kostade runt 4500.-
 
Limförtvålning = skada på mattlimmet orsakad av kombinationen hög fuktighet och hög alkalinitet (betongen är starkt basisk).


Ok.
Jag rev ut en matta i källaren och där var det lite sörjigt under och luktade inte så nice( luktade mest jordkällare).
Efter råd av färghandlaren köpte jag en flaska Bo-Rex och penslade på.
Skulle sitta en vecka och sen skrapas bort.
Hade tänkt att slipa golvet med ABS-slip och sen lägga klinkers.

Är det ok??
Kommer lukten från mattan/limmet att försvinna eller måste man köra med nått vent.golv(Nivell,Platon)???
 
Tobbe... skrev:
Vi har även installerat en luft/luftvärmepump nere i källaren som uppvärmning, det bidrar nog ganska mycket för luftfuktigheten, eftersom luften hela tiden cirkulerar.
Det har jag funderat en del på hur man ska göra för att sänka sina elkostnader i ett hus med källare. Om man ska använda sig av luftvärmepump så är det ju svårt att fördela värmen. Sätter man den i källaren som har ganska öppna ytor borde man ju värma upp rätt bra där men den värmen sprider sig nog inte så bra upp till markplan och sätter man den vid entrén eller en bit in i hallen på markplan kommer den inte alls kunna fördela sig ner i källaren. Så vad är bästa alternativet, att sätta två stycken blir kanske lite för dyrt. Kanske hade man kunnat sätta en pumpen vid nedanför trappan i källaren för att på så vis få en spridning både in i källaren och upp på bottenvåningen.

Sen vet jag inte riktigt hur en värmepump inverkar på fukten i källaren? Det borde ju bli bättre med en cirkulerande varmluft istället för element som värmer upp punktvis.
 
Värmepump med två innerdelar är nog det optimala.

Använder du bara en så skall du inte setta den på övervåningen om du vill värma källaren. Värme går upp inte ner.
I källaren med anslutning till trappan lär vara den bästa placeringen om det är lämpligt med hänsende till planlösning.
 
Har själv nyligen monterat en luft/luft pump och den hamnade ovanför trappen ovanför källaren. Inte kommer det ner mycke värme men den rör runt lite. Va inne på en med dubbla inerdelar men då det knappt är någon marknad för dessa så är oftast priset mer än det dubbla än en med enkel. Det gör valet lätt. Två stycken som man då kan placera rätt i huset en på övervåningen och en i källaren. På detta viss får man även lite säkerhelt om en av dem lägger av. ;)
 
Lionheart skrev:
Vad gör man med det ytliga möglet i matkällar-taket? Skrapar bort och målar?

Jag har ett gammalt hus (40 år) med källare. I år med alla dessa ösregn har jag fått problem med fukt i källaren. Det har t o m blivit mögel på ett par ställen. På innerväggar! Jag har rådfrågat folk som ska kunna sånt och fått till svar att pensla på Borex eller Boracol. Vilket jag också gjort för att förhindra att möglet kommer tillbaka. Kostar 159:-- / 216:-- för en liter. :'( Sen har jag målat med en färg som det står på burken att den är för källare och att den kan andas.
 
Att sanera en fuktskada med att hälla på borkol är jag lite tveksam till, men jag kan inget om sanering av skador. Betong är komplicerat, trä river man bort.

Innehåller inte vissa av de där bor preparaten borsyra och vad tycker betongen om det?
 
Den här tråden är ruskigt intressant. Vi har ju nu köpt huset och flyttar in om 1 ½ månad och det ska bli så fantastiskt underbart. Äntligen ett hus som vi längtat efter sååå länge.

Det första vi vill göra är så klart att riva ut allt gammalt material i källaren. Mattan och tapeterna ska bort. Betongen ska putsas (vad ska man putsa med?) och sen ska den luftas i några veckor med avfuktare.

Sen kommer allt det här som vi snackat om i denna tråden. Vilken ventilation? Platon eller Nivell? Trägolv eller Klinker? Vi får väl se när vi står där i källaren. Antingen gråter vi för att det ser för jävligt ut med massa fukt och sprickor och måste lägga Nivell mekaniskt ventilerat golv eller så är vi glada och kan kanske lägga klinker eller trägolv på en Platon matta med ventilerade socklar. Visserligen inte helt gratis det heller.

Hoppas vi kan hålla den här tråden vid liv. Ni som har något liknande projekt på gång eller precis avslutat ett källarprojekt får jättegärna skriva och dela med er av era tankar och idéer.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.