Martin_B
Hobbe1979 skrev:
Nackdelar: Värmeförluster. Jag har hört att det ofta går jämt ut med den förbättrade värkningsgrad man kan få om man sänker max temperaturen något från pumpen. Men har du acktanken i ett utrymme du vill värma så är det ju inget problem på vintern i vart fall.
Wow, gammal tråd :) Blev dock lite nyfiken på vad andra tänker om följande. Det som Hobbe nämner här och liknande saker som andra nämner om värmeförluster på liknande sätt. Stämmer det verkligen?

Värmepumpen, inkl. ack-tanken står ju oftast i antingen källaren eller i exempelvis tvättrummet på en redan uppvärmd bostadsvåning.

Om den står i ett rum som ändå värms upp och/eller som omges av andra rum som ändå värms upp, så kan det väl ändå inte spela någon roll att där inne står en värmekälla som "värmer i onödan"? Värmeenergin försvinner ju inte bara så, utan värmer väggarna, golv och tak, som i sin tur värmer omgivande rum vidare.

Det är ju inte direkt så att man skickar ut värmen till igelkottarna och småkrypen.

T.o.m. ifall värmekällan står i pannrummet nere i källaren som är ouppvärmd, så är ju inte energin helt bortslösad för den största delen vandrar uppåt mot bottenvåning. Medan en del vandrar ut genom väggarna och i så fall förhoppningsvis mot andr närliggande rum varefter det återigen vandrar uppåt mot bottenvåning. I värsta fall värmer det källaren en aning innan en liten del försvinner ut genom ytterväggarna.

Naturligtvis kan det bli en liten del förluster, men problemet är väl ändå inte så stort som man kan läsa här och var?

Bara en tanke, men jag kan ju ha väldigt fel :)
 
Dina teorier kring förluster är ok men i övrigt är tråden full med missförstånd vilket några också försöker påpeka. Pga att de flesta pumpar jobbar via en växelventil där man antingen värmer vv eller radiatorvatten så fungerar inte en extern vv-beredare som volymförstorare även om den har stor volym. Den är helt enkelt inte inkopplad när man värmer radiatorvatten. Dessutom är fast kondensering så inneffektivt totalt sett att ingen använder detta driftläge.

Men acktank/volymförstorare är bra och exter beredare med mantelvatten typ vpa är bra.
 
I dag finns det ju beredare med slinga typ VPB300 ger bättre skicktning och laddar vv på 1 vv körning men i normala fall klarar man sig långt på den inbyggda beredaren i en vanlig vp men har man stort bubbelbad tex då behövs en större beredare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.