useless useless skrev:
Efter stor påtryckning från hela allmänheten tänkte jag äntligen starta en projekttråd för konverteringen av våran kyrka till bostad. Eller konvertering från kristendom till hedendom om man så vill…

En varning bara – Det är ett fritidsprojekt med begränsad budget, så förvänta er inte att det händer några revolutionerande saker varje dag. Eller ens varje månad…

Kyrkan byggdes av Torsåkers missionsförsamling 1876 och några år senare, runt 1900, byggdes den ut med flyglar och läktare för att klara den växande församlingen. Som mest hade man drygt 500 medlemmar och ytterligare sju missionshus i byarna runtomkring.

Här är några av församlingens kyrkor/bönhus

[bild]

På grund av vikande religiöst intresse valde man dock att lägga ner verksamheten under 2016 och sälja ut det man ägde. Efter lite budgivning, hårdgranskning och godkännande från församlingens kvarvarande medlemmar (ja, det fanns en klausul om att församlingen måste godkänna köparen) och en massa turer med banken lyckades vi få igenom ett köp och flyttade in under sommaren 2016.
Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om alla aber kring köpet - Banklån, typkoder, värderingar, hyresavtal, etc. Men det får jag ta vid ett senare tillfälle…

En fördel med den här sortens ’offentlig’ byggnad är att det finns mycket dokumentation och mycket historia. I princip alla lite äldre människor i byn har egna minnen av kyrkan och församlingen och kan berätta en massa saker. Länsarkivet har ca 2 hyllmeter med dokument från församlingen, så om man vill kan man gå in och titta när man har beslutat om diverse ombyggnationer och vad dom har kostat.
I samband med att församlingen lade ner verksamheten skrevs till och med en bok om dess historia och verksamhet (ISBN 9789163916878). Här är ett litet stycke ur den:

”Söndagen den 7 februari 1904 var allt klart för invigningsfest 'med anledning af det elektriska ljusets införande i missionskyrkan'. Inträdesavgiften hade satts till 25 öre och då det magiska klockslaget fyra på eftermiddagen spikades gjordes det inte av någon tillfällighet. Det var just då som skymningen började övergå till mörker vilket skulle göra ljuständningen särskilt effektfull.

Strax innan klockan fyra var missionskyrkan i det närmaste fullsatt. För många skulle detta bli deras första möte med det elektriska ljuset. Så plötsligt hände det. Alla de 34 lamporna tändes på en gång. Ett sorl hördes genom de församlade, kanske främst därför att det elektriska ljuset var betydligt starkare än vad de förväntat sig."

Installationskostnaden beräknades till 450 kr med en årlig strömavgift på 80-90 kr. Någon elektrisk armatur fanns inte vid den här tiden utan den första generationens elbelysning bestod i att befintliga fotogenlampor fick konverteras till elektrisk belysning.”
Staffan Berglind


Så här såg stället ut när vi köpte det.
[bild]

Själva kyrkan är ju just en kyrka så den kräver en hel del jobb innan man kan bosätta sig i den. Som tur är ingick Pastorsvillan (huset i mitten) i köpet. Namnet låter lite flådigare än verkligheten, men den var i alla fall bebodd fram till försäljningen och förutom ett något eftersatt underhåll finns alla faciliteter man behöver så det var bara att flytta in.
Huset till vänster innehåller bl a ungdomsgården…
Wow vilket projekt och vad fin ni gör det! Vi är påväg att genomgå samma process och jag försöker leta efter inlägg där du beskrivit kring bolån, typkoder m.m. då detta är helt helt projekt i sig... Hur har ni gjort för att få bolån, var det någon bank som godkände särskilt uppskattningsvärde? Vi står fast här att vi inte hittar bank att få bolån av..
 
A anpe157 skrev:
Wow vilket projekt och vad fin ni gör det! Vi är påväg att genomgå samma process och jag försöker leta efter inlägg där du beskrivit kring bolån, typkoder m.m. då detta är helt helt projekt i sig... Hur har ni gjort för att få bolån, var det någon bank som godkände särskilt uppskattningsvärde? Vi står fast här att vi inte hittar bank att få bolån av..
Vet att bankerna är mycket mer försiktiga med att låna till stora renoveringar.

I princip får man räkna med att man kan köpa fastigheten och belåna till 75% eller vad banken tycker är lämpligt. Men som jag hört det är det för många drömmare som står med stora lån och ofärdiga byggnader så bankerna ser helst att man kan betala renoveringen med egna pengar.
Och så kommer de in och värderar lånar när konverteringen är klar.

Jag såg även byggnader i Skellefteå där kommunen krävde att man kunde visa på att man hade slutfört liknande projekt för att ens komma ifråga som köpare.
 
  • Gilla
anpe157 och 1 till
  • Laddar…
Vi hade den fördelen att det fanns ett bostadshus också. Det kunde belånas som vanligt småhus och kyrkan blev liksom bara en extra byggnad på tomten.
Hade det bara varit kyrkan skulle det nog varit mycket svårare. Men å andra sidan hade vi inte köpt det då eftersom vi behöver någonstans att bo under renoveringen...
 
  • Gilla
Roger Fundin och 5 till
  • Laddar…
Ja vi vill egentligen få till ett ”vanligt” bolån och renoveringarna har vi tänkt ta ur egen fick. Men största problemet är att ingen bank vill låna ut ett till ett bolån över huvud taget då fastigheten har typkod 827 och inte 220.
 
Vilket projekt! Bra jobbat 😮
 
Efter den senaste köldknäppen här kan jag dra lite slutsatser om värmebehovet...
Just nu värmer jag kök, sovrum och badrum med en elpanna begränsad till 6 kW kopplad till det vattenburna värmesystemet.
Det är två olika utrymmen:
- Ca 50 kvadrat i änden av det ursprungliga timmerhuset med 3.8 meter takhöjd, tre originalfönster (englas med lösa innerbågar, 1,3*1,8 meter) och en kallställd våning ovanför. Väggarna är tilläggsisolerade med träfiberskivor och taket/mellanbjälklaget är isolerat med en okänd mängd sågspån.
- En utbyggnad på ca 20 kvadrat byggyta i två plan (med normal takhöjd). Badrum nere, en trappa till övervåningen och ett litet förråd ovanpå badrummet.

Pannan klarar normalt sett att hålla ganska konstant 14-15 grader i de olika rummen. Natten mellan måndag och tisdag låg temperaturen på -20 ganska konstant i flera timmar. Då höll sig temperaturen inne också även om den blev lite svajigare än normalt.
Under den senaste natten med -24 sjönk tempen inne 0,5-1 grad för att sen återhämta sig på dagen när det steg till 17-18 minusgrader.

Så slutsatsen är att 6 kW räcker i alla fall ned till -20, vilket är DVUT för orten. Det blir ungefär 65 W/m2. Om man räknar om den uppvärmda volymen till golvyta med normal takhöjd så motsvarar det ungefär 110-120 kvadratmeter, vilket skulle motsvara ett effektbehov på 50-55 W/m2 för ett mer normalhögt hus.
 
  • Gilla
Roger Fundin och 14 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.