Då är det bara PSA'n till kyl och frys som jag ser som onödig. Lägg pengarna på en extra JFB istället som allting kan fördelas mellan.
 
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Ett av de få detaljreglerna för gruppledningar är att spis ska ha sin egen gruppledning, och så har det varit i många många år. Å andra sidan finns idag ingen regel som säger att kyl/frys ska ha sin egen gruppledning. En annan grundläggande praxis är att belysning och uttag för allmänbruk matas med enfasiga gruppledningar. Trefas är en nödlösning som man endast tillämpar när det verkligen finns skäl för det.
Fortsätter på trefasgrupps-problematiken med en fråga inför en stundande köks-renovering.

Till mitt kök har jag en 10A säkring som försörjer väldigt mycket, all belysning, köksfläkt, alla eluttag (inklusive det mikron sitter i). Det gör att man inte kan köra mikro, kaffebryggare och brödrost samtidigt när man lagar frukost. Inget jätteproblem egentligen utan vi har faktiskt bara skjutit säkringen (diazed) en gång. Det dimmar även lite i lamporna när man kör någon av storförbrukarna, beror väl på spänningsfall?

Kyl/frys har egen säkring och även diskmaskin. Till uttaget till diskmaskinen har dock någon haft framförhållande och dragit dit alla tre faser (de två oanvända ligger i dosan bakom). Då tänkte ju jag att det blir en lätt match för en elektriker att förgrena ut de två oanvända faserna så att mikron får en egen och en eller flera uttag får den sista.

1. Fattar jag det rätt som du säger att uttag då helst inte bör beblandas med diskmaskinens trefasgrupp? är det ok att åtminstone mikron använder en av dom? det borde ju förbättra situationen lite iallafall.

2. Kommer det bli problem med min önskade lösning om den nuvarande stora 10A-gruppen befinner sig i närheten eller rent utav korsar varandra? trefas-gruppen befinner sig under diskbänken men mikron kommer placeras i överskåp så en av trefasgruppens fas kommer behöva passera bakom kaklet eller liknande och någonstans bakom överskåpen finns den andra gruppen. Är förväxlings/olycks-risken för stor för en sådan lösning?

3. Bonusfråga: Idag har man tjuvat lite av kyl/frys-gruppen och kopplat in en skåpsbelysning på den, det är väl inga problem vad jag förstått utan kanske snarare smidigt så man ser att säkringen gått? Är det ok att utöka den lite ytterligare med ett uttag för att koppla in en köksradio eller liknande? hade inte tänkt att köra brödrost eller så.
 
Det kanske är lite tidigt att kidnappa denna tråd för dina frågor, men TS har nog fått sina frågor klara för sig.

Det finns "ska" och "bör" här, och det skiljer också på vad som handlar om elsäkerhet och vad som handlar om "komfort" i fråga om t.ex placering och uttag och begriplig gruppindelning. Och ett "ska" kan bli ett "bör" om man hanterar riskerna. Jag ska försöka ställa upp några grundläggande regler här att ha som utgångspunkt utan att använda bör eller ska.

  • Enfaslaster matas från en enfasig gruppledning. Det innefattar (enfas)uttag och belysning.
  • Blanda inte enfas- och flerfaslaster på samma gruppledning. Med flerfas menar jag då 400 V-utrustning L-L, inte utrustning som matas L-N men från flera faser, t.ex en tvåfasig 230 V-häll.
  • Större förbrukare som spis, häll+ugn, uppvärmning, tvätt, tork, disk etc har sin egen gruppledning, enfas eller trefas utifrån utrustningen.
  • En grupp, vare sig den är en-, två- eller trefasig har ett syfte, något begripligt att skriva på gruppförteckningen med några få ord.
  • En två- eller trefasgrupp har samma säkringsstorlek och samma area på alla fasledare.

Men om man nu inte har möjlighet att välja utan står med en befintligt anläggning där det är svårt att komplettera med extra gruppledningar kan man söka alternativ. Det gäller då att ha säkerhetsriskerna klara för sig. Det får t.ex inte råda oklarheter kring vilken säkring som bryter strömmen till vilket uttag etc - gruppförteckningen måste vara solklar. Detta är extra viktigt i trefasgrupper för allmänbruk - det ska räcka med att bryta en (1) säkring för att göra t.ex ett uttag helt spänningslöst. En blandning av enfas- och flerfaslaster behöver hanteras med trepoligt skydd och JFB. Tunga förbrukare kan störa känslig utrustning på en lång gruppledning pga spänningsfall och oren spänning.

Förr fanns ett "krav" i en komfortstandard om att även kyl/frys skulle ha sin egen gruppledning men det är sedan 2018 borttaget. Det är dock en gammal praxis som troligen blir svår att ändra på. Så det är numera fritt att blanda uttag och kyl på samma enfasiga gruppledning. Det är precis som du säger en fördel för att upptäcka ifall gruppen blir strömlös.

Separata gruppledningar stör normalt inte varandra så det är inga problem att de går lite kors o tvärs även om det givetvis är onödigt.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Det är sant Bo, kanske inte skulle ha kidnappat tråden redan. Blandade ihop med den andra tråden du länkade till och täkte att det redan var två frågor på gång. Ska starta en egen tråd senare då jag även har funderingar på praxis kring jordfelbrytare. Känner att jag vill ha lite kött på benen innan man pratar med elektriker, om det handlar om omöjliga saker man vill lösa.

Jag tolkar ditt svar som att det tyvärr inte är möjligt eller iallfall inte alls rekomenderat att använda de två oanvända faserna för diskmaskinen till annat. Man kanske drog fram alla faser för att det fanns trefas-diskmaskiner förr helt enkelt.
 
Gällande mina frågor så har det monterats 3 JFB i centralen (inomhus-el (det mesta), utomhus-el, värme, ventilation (vp, vvb, ftx, golvvärme), det sitter också en PSA för K/F redan.

Tack för all hjälp, då siktar på detta (y)
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Mikael_L
K Kdog skrev:
Jag tolkar ditt svar som att det tyvärr inte är möjligt eller iallfall inte alls rekomenderat att använda de två oanvända faserna för diskmaskinen till annat. Man kanske drog fram alla faser för att det fanns trefas-diskmaskiner förr helt enkelt.
Visst hade det kunnat bli vackrare, snudd vid perfektion att dra lite nya enfasgrupper.

Men i ditt fall har jag inga direkta problem med det du tänker.
Det skulle vara värre om en fas drar iväg och matar värmepumpen i vardagsrummet, och en annan försörjer vattenpumpen i borrhålet, då börjar vi snacka om olämplig uppdelning av trefasgrupp.
 
  • Gilla
Kdog
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.