Hej.
Första inlägget i detta förnämliga forum, många spenderade timmar läsandes =)

Håller i nuläget på att fräschar upp mitt garage därhemma, med bl.a. lite nya elprylar.
All gammal el åker ut och nydragning ska ske.

Garagets användningsområde är ren fordonsförvaring, alltså inget mekaniskt arbete.

Garaget är på 2 plan, där våningen ovanför är/skall bli någon form av gästrum/förråd.

Så till saken, är i färd med att installera ny elcentral och tänker montera 2 st jfb.
Tanken är att ena jfb:n ska ta samtliga uttag på utsida, utebelysningen på garaget (som drivs via DIN monterat skymningsrelä) samt 3 fas uttaget innanför dörren.

Andra jfb:n ska ta övriga uttag i garaget, invändig belysning mm samt då övervåningen (invändigt).

Till ovanvåningen är i nuläget 2 st 5x1,5 pm-flex slangar dragna (tyvärr inte mer, och är inte möjligt att lösa på något vettigt sätt i nuläget). Dessa kommer splittras till enfaslaster samt märkas upp som så både i central samt dosa/dosor.

Dock är det så att några av utelamporna på garageväggen sitter högre upp och matas inte med de utanpåliggande kablarna inne i garaget utan i nuläget via dosor i ovanvåningen.

Så den ena 5x1,5 slangen kommer vara 2 faser som splittras till enfaslaster samt 1 st tändtråd för nämnda utebelysning högt upp.

Eftersom jag önskar få över just all utebelysning på specifik jfb kommer separat nolla dras fram i dosorna till respektive lampa jäms med nämnda tändtråd. Dessa märks upp både i dosor samt central med kabelmärkning samt beskrivning i gruppschema.

Men, måste man dra med en separat jord? För funktionens skull kan jag inte förstå att det skulle behövas.
Jag ser konkret inget skäl till det? Enda tänkbara scenariot är att någon vill demontera samtliga uttag på ovanvåning, belysning mm och klipper av jorden överallt?
Målet är att med givna förutsättningar ändå få till en trygg installation, trots brist på installationsrör.

Hoppas jag varit tydlig nog,
tack på förhand.
 
Det ska ju kunna gå all ström tillbaka genom jord som du skickar ut med faserna. Så har du 1,5 kvadrat ut måste du ha 1,5 tillbaka. Har du olika faser ut, som en 10 A 3-fasgrupp så kan det Max bli 10A tillbaka i jorden, även om du kan skicka ut 3 x 10A eftersom de tar ut varandra. Risken med att blanda grupper blir då om du har två 10A trådar ut från samma fas men olika grupper så kan plötsligt 20A gå tillbaka genom jord vid kortis. Där,ed skulle den vara en grövre tråd. Sen finns det många andra problem med att blanda grupper i slang/dosor och därför ska man inte göra det.
 
Förstod det alltså som att du tänkte ha faser och nolla från olika grupper i samma rör...
 
jag vet inte om jag fullt ut förstår hur du menar.

Men det låter väldigt fel.
 
Är medveten om att man i största möjliga mån ska undvika det, men nu är situationen som sådan och enligt mig inte olösbar.

Tanken är väl ändå att jorden enbart ska skydda? Alltså vid fel på nolla ska jorden rädda upp och belastas väldigt kortvarigt?

I detta fall går de 2 faserna (t.ex. L1 och L2) genom den ena jfbn medan skymningsrelä samt tändtråd arbetar över den andra jfbn (har faktiskt inte kollat vilken fast skymningsrelät matar med).
Kort och gott behöver det väl alltså bli kortslutning på 2 grupper samtidigt och båda jfbn måste vara defekta för att båda skall bruka jorden samtidigt. Eller är jag helt fel ute?
 
Redigerat:
Tomtom79 Tomtom79 skrev:
Förstod det alltså som att du tänkte ha faser och nolla från olika grupper i samma rör...
Precis, varav ena fasen då är tändtråden.
 
H hempularen skrev:
jag vet inte om jag fullt ut förstår hur du menar.

Men det låter väldigt fel.
Kanske är otydlig i beskrivningen, men kort och gott 2 grupper i samma rör där respektive grupp har egen jfb och där de delar på jorden?

Men när jag skriver det på det viset så undrar jag om jag inte besvarar min egen fråga på att en till jord måste dras med alternativt byta jorden mot 2,5 mm:thinking:
 
Redigerat:
Använd det ena röret till utebelysning och det andra till belysning och uttag. Du krånglar nog till det för mycket. Drar du en 5G1,5, 3-fasgrupp och splittar i en kopplingsdosa har jag svårt att se att det inte skulle räcka till övervåningen.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Är tyvärr inte möjligt med tanke på hur de är dragna till övre våningen.
 
Då får du lägga denna belysning på samma JFB som övervåningen. Då kan du ha två faser och en tändtråd, med gemensam nolla och skyddsjord. Man bör undvika flera grupper i samma ledning, speciellt om de ligger på olika JFBer, man gör inte så, ingen förväntar sig senare att det är gjort så. Det är något man endast tar till i nödfall. Eller så får du ordna ny matning på något sätt.
 
  • Gilla
tommib och 1 till
  • Laddar…
Suck, de blir likaså besvärligt då samtlig utebelysning styrs av av samma skymningsrelä. Skall jag sätta dessa på samma jfb försvinner lite av poängen med dubbla jfb.

Men, har förstått det som att dubbla grupper i samma rör/dosa ska undvikas i största möjliga mån, men är inte felaktigt så länge det märks upp tydligt både i dosa samt central.
Är det felaktigt?

Båda jfb sitter i samma central och på gruppschemat gör man en notis om vilka grupper som delar rör/dosa samt märker kabel.

Bara för att det inte hör till normaliteten betyder det ju inte att det är felaktigt?
 
tommib
Just det är inga problem att lösa. Du sätter ett relä på tändträden i den gruppen som går upp. Detta relä styrs sedan från kopplingsuret/skymningsreläet. Med rätt relä får du godkänd isolation mellan grupperna. Jag har själv det arrangemanget hemma, men då med astrour och fyra grupper inblandade.

Jag tycker definitivt att du ska ge upp tanken på dubbla grupper med olika JFB i rören. Det är helt apart och inget man gör i en bostadsinstallation (eller någon annan installation).

Kan du inte dra om utebelysningen utanpålliggande istället?

Exakt hur jobbigt är det att dra om rören? Jag skulle säga att det är att föredra även om t.ex. gips redan är uppe eller liknande.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Det må vara så att jag får ge upp på den tanken då, men lite retsamt då jag inte finner något på nätet som säger att det är felaktigt, så länge det märks upp ordentligt och hålls isolerat i rör/dosa.

Att det är extremt ovanligt är jag helt med på.

Någon form av kontaktor är väl ett alternativ, dock innebär de att en del av utebelysningen går på den andra jfbn.

Värt att fundera på.

Ja du, färdigmålat spacklat gips, plywood, ångspärr på övervåningen. Känns sådär intressant för att framtida elektriker ska slippa "läsa" gruppschemat.

Likaså tycker man att framtida elektriker bör reagera på dubbla nollor samt jord och faktiskt kontrollera i central/läsa gruppschemat innan han/hon sätter tången i.
 
Kör på en JFB men om du har en extra frys eller öl-kylare så mata den från en PSA.
 
tommib
Jag är ju lite krass och tänker ofta "är huvudet dumt får kroppen lida". Detta är ett utmärkt exempel på när det hade varit bra att tänka efter före. Jag gissar att ingen elektriker varit inblandad i planeringen?

Det handlar inte bara om att en framtida elektriker ska slippa läsa gruppschemat. Det handlar om att elinstallationer ska göras överskådliga och genomtänkta. Överdriven kreativitet kommer bara orsaka svordomar längre fram.

Ta nu inte detta som ett personligt påhopp. Det handlar för mig mer om att jag avskyr när hempulare ger anledning till ESV m.fl. att säga att det blir fel när man hempular. Gör rätt från början.

Har du bilder/planritningar? Du kanske har missat en lösning på ditt problem? Som sagt, är det verkligen omöjligt att dra matningen utanpåliggande till ytterbelysningen?
 
  • Gilla
Johan456
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.