Status
Tråden går ej att kommentera.
V. 11, 2011.

Går igenom lite av de fel som varit.

Enligt Leif Litzell på Västkustvillan är det inte dolt förlagda rör som gäller för huset, då jag påpekar att man gjort fel från abrik som slagit igen en vägg där det skall vara en dusch. Men enligt säljaren var det dolt förlagda rör i hela huset. Och enligt de VA-ritningar som jag fått från Västkustvillan är det just dolt förlagda rör som är inritat. Lustigt eller kanske skrämmande att de vet så lite om sin egen produkt! Dessutom hade det ritats in kopplingar för varmvatten och kallvatten i en vägg som inte finns!! På planritningen framgår att väggen platsbyggs av beställaren, glasblock. Inte snyggt eller ens genomförbart att ha VV och KV kopplingar där...

En annan sak som stör mig är att de på ritning har placerat en vindslucka precis mitt i rummet. Normalt sett har man den förskjuten i sidled då det skall finnas plats för ett lamputlopp i tak i rummets mitt för belysning. Det är viktigare att man får belysningen centralt placerad än en vindslucka. För att försöka få jämnt ljus i rummet.
Hur som helst var det inga problem att flytta den. Föranledde ytterligare ett platsbesök (kostar bensinpengar) för att visa snickarna vart den skulle sitta.

Ställde frågan till Västkustvillan hur utformning av isolering i garaget bör göras. Fick såklart inget svar...

Skickade bilder på det fönster som var transportskadat. Samt det fördragna elrör som är draget till fel dosa från yttre belysning, samt på dosor för vägguttag övre plan som också var fel. Tur man tar många kort. Det är verkligen otroligt viktigt att dokumentera ALLT i bild, skrift, film... Spara ALLA mail! Detta uppmanar jag er alla som skall bygga som läser detta. Allt som inte finns i klartext i skrift eller på bild, det får ni aldrig rätt i annars. Knappt så man får rätt ens i de fallen... I alla fall om man har med Västkustvillan att göra. Dom är som dom 3 aporna; see, hear, say nothing.
Ett undantag finns, då vi ville hålla inne med betalning, då var de snabba att svara att vi inte hade rätt att hålla inne med betalning, att det minsan inte fanns några fel, jag hade inte bevisat några fel, betalning skulle gå till inkasso med ränta. DÅ var det klara och snabba besked.
Brevet från låtsasjuristen XXXXX Byggjuridiska Byrån (han som skickar fel telefonnummer) var inte trevligt (det som kom förra veckan).
Hans formuleringar gör mig förbannad. Citat ur brevet:
"helt oskäliga grunder"
"utgår dröjsmålsränta på obetalt belopp"
"Uteblir betalning så uteblir fortsatta leveranser"
Dom vet att hota minsann.

Västkustvillan Bengt Josefsson kunde tänka sig dra av 1h på den bluffaktura de skickat ut för kranmontage av garage. Jag svarade att jag har bevis för att det inte stämmer och att jag hade för avsikt att polisanmäla om de inte rättade till "felet".
Fick inget svar såklart. Så jag gjorde ett formellt bestridande av fakturan.
Jag fick även veta att de hade för avsikt att fakturera mig mer för kranmontage hus. Det skulle tydligen vara 2 hela dagar. Fast jag vet och har bildbevis på annat. Bl.a. körde inte chauffören efter de skyltar jag satt ut för att visa vilken väg han skulle ta. Detta föranledde att han körde fel, körde fast och fick lasta om. Knappast mitt bekymmer! Skall bli oerhört intressant att se fakturan då den komemr.

Jag skrev till Franz Patrna (Västkustvillan) att apparatdosor el inte sitter enligt Svensk Standard. Västkustvillan hänvisar till Svensk Standard (SS 4370146 Elinstallationer i byggnader) och då skall det gälla. Franz menade på att SS bara är en rekommendation. Ja?! Och?! Är SS en rekommendation, lag, anvisning, förslag eller vad som helst, så skall de i alla fall följa den då de hänvisar till den i sin leveransbeskrivning. Om de inte tänker följa den i vissa fall skall de skriva att de gör avsteg från den i specifika fall. Det har de inte gjort. Alltså gäller den. Franz hade ytterst svårt att hålla med även fast det i detta fall står i klartext i deras egna handlingar. Bedrövligt dåligt.

Medelade mina entreprenörer (bygg och el) att de får särskriva arbete med att ställa till rätta felen från Västkustvillan. Det får dom banne mig betala.

Rörmockare på plats, drar rör i övre planet för radiatorer.
Elentreprenören drar rör och rättar til lfel från Västkustvillan.

Fick svar från Falu Energi och vatten om de 32kWh som konstigt nog mätts upp. De vill inte dra bort den kostnaden. Skickar dom dit en tekniker som inte hittar något fel, ja då kostar det mig 1200kr... Jag tror inte jag chansar, dåliga odds. Kan vinna 40kr kanske, men förlora 1200kr! Men men, jag kommer nog på något sätt att "ge igen" lite. Så för min del, FEV kan dra (här vart jag tvungen att redigera man får tydligen inte vara otrevlig mot FEV, inte det minsta....).

Medelade även Nicklas på Tunsta att de får lite längre tid på sig, fram till 15/5 istället för till 30/4, eftersom besiktning blev den 16/5. Var uppskattat.
Och som tack för det fick jag priset på snöröjningen, det som var uppskattat till 1500kr. Pris 6000kr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Detta är inte sant.
Tunsta Bygg, har noll koll de med.
Extrafaktura markarbeten, som jag hade fast pris på, 105000kr.
Snöröjning uppskattat pris 1500kr. Blev alltså 6000kr.
Golvvärme garage avtalat pris 5500kr. Blev 18000kr, men först ville han ha 24000kr!
Livsfarlig entreprenör. Ja, kanske inte livsfarlig, men en ekonomisk katastrof. Och har man lite pengar, ja då blir det kanske livsfarligt ändå, om man inte har råd med mat.

Innertak glesas. Ventilationskanaler monteras.

Fick besked att Västkustvillan bekostar breddning av vägg så KV+VV kopplingar får plats. 1 problem ur världen.
En sak till löste sig, de krediterar bluffakturan för kranmontage garage.

Städade och körde bort sopor. Blev fulla vagnen. Igen.

Bilder från veckan.

img_1457_140467586.jpg

img_1459_140467624.jpg

img_1471_140467686.jpg


--- personnamn har redigerats bort från det här inlägget --- //admin
 
När man läser detta undrar man ju om inte det går snabbare att bygga huset själv än att hålla på att krabba med alla saker som går fel.
 
G
Det är så här det fungerar i byggbranchen.

Total entreprenader som inte är det och jurister som hotar med kostnader kommuner som inte håller vad dom lovar...byggfuskprogram som själva byggfuskar eftersom dom också anlitar en byggfirma...
 
G
Antingen har du en koppiös otur eller så är du helt enkelt en mycket besvärlig kund som drar på dig leverantörernas ovilja. Fundera lite över orsaken till att du kommit på kant med husleverantören, Falu energi och en entreprenör. Kanske svaret är ditt eget beteende. Ditt nästa bekymmer blir när du får räkningarna från elinstalatören och rördragaren, som du skriver har du beställt arbete i någon annans namn, om dom inte får betalt av Västkustvillan är det du som är betalningsansvarig.
 
Inte mer än att vi vill ha det som vi blivit lovade.
Rördragaren?
Inga åtgärder görs innan Västkustvillan lämnat skriftligt på att de betalar sådant som ETEAB och Tunsta Bygg åtgärdar. Enkelt, hoppas jag.
 
G
Vi hade samma problem med Västkustvillan. Det var många saker vi blev lovade som inte levererades. Fel saker levererades. Dessutom var dom helt ovilliga att ta sitt ansvar. Känner igen oss helt och hållet.

Stå på dig.

S & L
 
Grannens vän hade precis samma problem tydligen. De byggde klart 2007, och har ännu inte fått allt löst.
 
G
Det är alltid lika trist att bli kallad för rättshaverist när man försöker att vara någorlunda korrekt. Om det blir jobbigt för motparten dyker ofta ordet rättshaverist upp. Jag kan i och för sig förstå hur inläggsskrivaren tänker,. men tyvärr ligger det nog till så att leverantörerna inte är seriösa.

Snyggt jobb med att få ihop det som du vill ha det ändå.
Kan du själv jobba under tiden?
 
Gynteri
Vad var det som ökade kostnaden för golvvärme i garaget med 600% ? Förvisso torde enbart materialet kosta i runda slängar 5.500:-, så självklart var det en glädjekalkyl från början. Det får du givetvis inse. Men vad fick du för fin golvvärme för pengarna?
 
Fint att du skrev detta... tråkigt för dej iofs och jag beklagar verkligen. MEN det gjorde iallafall att jag kunde sålla bort en av ett gäng möjliga husleverantörer.
Inget Västkustvilla alltså.
Tack för det.
Roger
 
G
Hej Hej! Undrar om inte det ær før mycket omsættning på folk,vid tillverkningen på fabrik? okunnigt folk,som inte førstår vad dom håller på med, typ dom som monterar ær oftast billgast med utbølingar som knappt hållit i en hammare,jag jobbar i Norge sedan -92 har varit på stora å små byggen,måste alltid rætta efter andra som titulerar sej Snickare!!! Vet vad du går igenom,har ofta kommit som en 2:dra part,ska iordningstælla,halvfærdiga jobb... Slitsamt,men du SKA kontakta en Advokat.
Lycka till!!
 
Kommentar till "Rättshaverist?"
SKITSNACK!!!!! Byggbranschen är full med skojare som försöker lura, bedra och allmänt sko sig på beroende kunder. Du är nog, precis som jag, en person som anser att rätt ska varar rätt och lovar man en sak ska man banne mig hålla det. Jag har själv upplevt liknande saker, och visst är jag jobbigare än medelkunden eftersom jag har lite koll juridiskt men det är inte mitt problem.
Stå på dig och fortsätt delge andra av dina negativa erfarenheter.
 
Ytterligar en stjärna: Gynteri skrev:....så självklart var det en glädjekalkyl från början. Det får du givetvis inse.
FELFELFEL! Trådskaparen skriver att 5500:- var "avtalat pris" vilket innebär att det är det priset som gäller. Muntligt eller skriftligt spelar ingen roll enligt rättspraxis, dock underlättar skriftliga avtal bevisframställningen.
 
G
Stå på dig. skit i vad deras jurist snackar om håll inne pengarna föreslå dem att skippa inkasso å gå direkt på tingsrättsförhandling för det går fortare. Tingsrätten är din vän i detta fallet, om det du klagar på som är fel eller inte levererat i detta fallet. Felet de flesta gör är att man blir rädd för hoten om KFM, Inkasso och tingsrätt men det skall man inte vara, finns det kontrakt och handlingar på överenskommelser så får man rätt i tingsrätten och springpojkarna på inkasso står där med lång näsa..
 
G
Jag undrar bara hur Rättshaverist anser att kunden kan vara orsak till att han kommit på kant med Falu Energi?
Får man en faktura man inte skall få, ja då blir man arg. Det skulle jag bli, och säkert många andra.

/Patrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.