Hej,

Har bestämt mig för att installera LED downlights i min hall då jag håller på att
renovera. Dock har jag lite problem med att få några vettig svar, därför ser jag om
jag inte kan få lite bättre hjälp här på forumet.

Jag har en hall som är
5,13 Lång.

1,66 Bred.
2,45 Tak.

Jag vill att LED downlight lamporna som skall vara i taket skall vara dimbara, de skall ge samma ljus som 35w halogen. Drivas utav 12v. Förslag på lampor samt vilka inbyggnads spottar jag skall ha hade underlättat enormt. Taket är ett betong tak.

Jag skulle också behöva få hjälp med att veta hur många LED lampor jag behöver.
Fördel hade väl varit om
ljuset kan riktas.
 
Hur mycket vill/kan du regla ner taket?
 
Taket är inte mer än 2.45 så inte allt för mycket, säg maximalt 10-15 cm.
 
Sök på LED på forumet så hittar du en hel del trådar där olika LED-spottar rekommenderas, t.ex dessa två trådar. T.ex denna LED verkar ok (motsvarar ung 35W halogen).
 
Ska väl tillägga att det gäller att välja LED-armatur med omsorg - det finns mycket skit på marknaden som lovar dubbelt vad dom håller.
 
Vadå, den från ns... är ju billigare per "ljusmängd" då den innehåller 3 lysdioder och ca 400 lm.

Reklamen för lampan från upplyst säger:
Varmvitt ljus som ger 120 lumen. Motsvarar en 20w halogen-spot i ljusstyrka.
Vilket jag tolkar som ren lögn. Det måste vara en riktigt dålig halogenspot dom jämför med, eller så jämför dom ljusstyrkan som dom säger (som beror av spridningsvinkeln) Dessutom borde man få ut lite mer än 120 lm från en varmvit Cree som drivs med 3W.

Det där med spridningsvinkeln är nåt att tänka på också. Den från ns har 40 grader (vilket kan ge lite väl mycket spoteffekt) medan den från upplyst har 120 grader (vilket kommer att lysa pissigt så det behövs många).
 
Då är jag med. Hade optimalt varit 60 grader på spottarna? antar ifall man går på deras spottar att det är 5x2 som gäller för att förhindra spoteffekten?
 
Har aldrig jämfört spottar med olika spridning så jag vet inte, men 40 grader känns för snävt. ns-spotten går att vinkla 20 grader står det, men det framgår inte om det är hela armaturen eller dom enskilda LEDarna. Det senare skulle göra att man kan få 80 graders spridning. Så dom från upplyst kanske inte är så dumma ändå. 10 st sådana motsvarar ung en 90W normalglödlampa.
 
10 x Downlight LED rund 120° 3w, 120Lm summa: 1.900:-

Härligt att vara modern :)

Och bara 4000:- för 10 st från NS :p
 
Precis 4000 :D Hade jag varit påläst och sålt lamporna hade jag säkert kunnat avgöra det själv. Har ju en eletriker som kommer andra veckan 2010 så det är lite lagom brådis. Ingen annan som har tips på något som ligger lite lagom mellan de 2 alternativen. Visst det är en investering samtidigt finns det ju en gräns mellan kostnad/funktion också.
 
Personligen skulle jag satsa på en vanlig halogen downlight som det sedan går att byta ljuskälla i till LED, när dessa blir billigare. T.ex. en med GU10, MR16 eller MR11 sockel.

Problemet då är väl att veta hur många downlights man ska sätta in för att få bra ljus av LED ljuskällor istället för halogen när man väl byter.
 
Eg. gillar jag inte spottar för annat ändamål än punkt och stämningsbelysning.
 
Kan inte sänka taket för mycket iheller (maximalt är 15cm optimalt hade varit 10cm) då får jag problem med att jag sänker ner taket över ett täcklock. Hmm Har någon länk på downlight som man skulle kunna titta på?d^_^b
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.