Gäller mitt fritidshus. Lamporna blinkar ofta och rätt starkt. Har mätt på mitt interna system för att hitta en vettig förklaring. Mätningarna gjorda med en enkel billig multimeter.

När det spökar så håller sig en fas helt ok (240V), Nästa fas duckar ner till 190V, alltså 50V i underspänning. Samtidigt åker den tredje fasen i ordningen upp i en lika hög överspänning och hamnar alltså på 290V.

Har mätt ”bakåt, utåt” och konstaterat att de konstiga spänningarna inte bara finns inne i huset, utan redan i de inkommande ledningarna. Borde alltså betyda att felet inte är internt, eller tänker jag fel?

Det som dock förbryllar mig mest är att spänningsvariationerna kan manipuleras fram inifrån mitt huse. Det räcker med att jag sticker i kontakten till min laptop för att golvlampan ska ducka rejält.en stund. Samma sak om man startar microvågsugnen.

Någon som känner igen problemet?

/KOB.
 
Det där verkar väldigt allvarligt. Troligen avbrott eller dålig kontakt i PEN (eller neutralledare om du har femledarsystem i matningen). Det är förmodligen det farligaste felet man kan ha, just för att man får för höga spänningar (upp till 400V) som kan förstöra utrustning och orsaka bränder. Har du dessutom PEN dras potentialen på skyddsjorden med, vilket gör att allt som är kopplat till skyddsjord blir spänningsförande. Detta bör du försöka få åtgärdat innan du över huvud taget använder någon el alls i ditt fritidshus. Stäng elen tills det är fixat.
 
Håller med ovanstående, låter som ett klockrent nollfel, och måste udersökas omgående. ANledningen till dina lusiga spänningar är att när du belastar en fas flyter nollan omkring och gör att de andra faserna ökar/minskar.
 
Tack för svar.

Huset matas ej med 5-ledare. Det matas via luftledningar med 3 faser och en jordlina.
Jag kan mäta upp de konstiga spänningarna mellan jord och faser uppe på kallvinden, just där ledningarna kommer in i huset.

Kan det verkligen handla om ett nollfel i mitt hus? Får inte ut ur mitt huvud att felet måste finnas utanför huset.

Kan väl nämna att transformatorn befinner sig bara 50m från huset. Samma transformator försörjer ytterligare en fastighet ca 300m längre bort. Luftledningarna är illa skötta och underhållna av nätägaren. Finns en del skador som bara reparerats provisoriskt. Skador som uppstått genom att träd ramlat över ledningarna.

/KOB
 
KOB skrev:
Kan det verkligen handla om ett nollfel i mitt hus? Får inte ut ur mitt huvud att felet måste finnas utanför huset.
Felet finns tidigare i kedjan, alltså närmare transformatorn, än den punkt du mäter på, så det kan mycket väl vara i nätägarens anläggning. Mäter du upp felet före din central där det är fyrledarystem är det väldigt allvarligt. Akta så du inte skadar dig. Tycker du ska kontakta nätägaren, de borde vara rätt intresserade av att fixa detta fel.
 
Stäng ner elcentral och ring nätägare, felet måste inte vara på deras sida men det är troligt, dessa kan du ringa så skickar de folk när som helst på dygnet. Nämn att du tror på nollefel. Risken med detta fel är även att du kan få spänningsförande delar som normalt ska vara jordade.
 
Jag håller med om att det här låter allvarligt. Ring nätägaren bums och rör helst inget i huset som är skyddsjordat. Låt bli duschen/badkaret!

Detta gäller även om du slår av huvudströmbrytaren. Om grannfastigheten som matas från samma håll drar ström mellan en fas och nollan, och nollfelet är gemensamt mellan er båda, så kommer din nolla och även din skyddsjord troligtvis att höjas upp i spänning jämfört med riktig markjord. Huvudströmbrytaren slår bara av faserna så den hjälper inte.

Det är dock inte garanterat att allt är beröringsfarligt, om noll-ledaren från transformatorn är dålig men det däremot är bra kontakt mellan ett vettigt jordtag och noll-jord-ledaren till din och grannens fastighet. Dock är det ändå farligt på så sätt att överspänning kan ge farliga olyckor.
 
Det går nog lite snabbt här, han skrev att grannen matades från samma transformator, detta betyder inte att grannen också har fel, låter som du tänker dig sydda eller avgrenade serviser, detta är dock inte så vanligt i Sverige.
Angående ditt påstående att det inte hjälper att bryta faserna in så är detta fel.
Det kan hjälpa ifall han har dålig PEN-ledare då han slipper få spänning i vad som normalt är hans skyddsjord.
Detta är inget ovanligt fel, har han säkringarna uppe i stolpen har väder och vind gjort sitt och det blivit dålig kontakt tex. De penetrerande anslutningarna för alus har även vid tillfällen varit undermåliga.
 
Jag fattade det som att det bara är två fastigheter totalt på transformatorn, men jag kanske fick det om bakfoten.

Visst, om det är fel på PEN-ledaren mellan just hans hus och matningen så hjälper det absolut att slå av huvudbrytaren. Min poäng är att det är dumt att chansa på att farligheten försvinner av att slå av brytaren. Jag skulle inte våga använda dusch/badkar ens med avstängd huvudbrytare förrän felet är lagat. (Min tanke bakom det är att el-jord är ihopkopplad med varmvattenberedare på något sätt medan det inte är säkert att avloppet är el-jordat).
 
Oj har nog blivit avtrubbad. Klarar inte fullt ut att ta in de alarmistiska signalerna om farlighet. Alltsedan vi köpte huset (15 år sedan) har det varit struligt med elförsörjningen. Strul som nätägaren prioriterat lågt. Ändå har inget farligt inträffat. .Nu handlar det här om riktig glesbygd i de inre delarna av Norrbotten. Blir väl lite annorlunda då. Nätet ifråga är säkerligen inte tillräckligt lönsamt.

Enda gången jag fått snabb respons från nätägaren var när jag ringde och påpekade att nu får ni snabba er, annars vankas det nog snart helstekt ren. Några stolplängder bort från transformatorn, hade en kraftledningsstolpe brunnit av. Överdelen av stolpen med tvärbommen hade ramlat ned vilket resulterade i att faslinorna hamnat på ca 1,5m höjd över marken. Till saken hör att vi nu pratar om ett året runt renskötselområde.

Kraftledningen har tvärbommar av trä som bär upp isolatorerna med de tre faserna. Underst går jordlinan som är fäst direkt i stolpen. Kruxet är här att isolatorerna inte är av typen med en ränna mitt på toppen av isolatorn. Faslinorna är istället najade i en sidorill på isolatorn. Resultatet blir att om najningen pajjar så ramlar faslinan ner på träbommen. Sen är det bara en tidsfråga, när stolpen brinner av där jordlinan är infäst.

Efter stolpbranden gick jag några kilometer efter kraftledningen och konstaterade att rätt många najningar gått av, så att faslinorna hängde på trekvart och bara till nöds hängde kvar vid isolatorn. Fick stöta på ett antal gånger innan najningarna reparerades.

En liten anekdotisk betraktelse om hur elsverige kan se ut i glesbygd.

Åter till topic. Får nog ladda för att trakassera nätägaren till att återigen felsöka.

Yxis, du fattade helt rätt, transformatorn försörjer bara två fastigheter.

/KOB.
 
Tror du elen är mindre farlig i en skog i norlland eller? :) Bara för det inte hänt något innan betyder inte att inget fel nånsin kan uppstå. Verkar slött att din nätägare inte reparerar felen men det kan vara kundtjänst som inte fattar nåt kanske. Är det litet bolag eller?
 
Slugge skrev:
. Är det litet bolag eller?
He he he. Skulle inte vilja kalla Vattenfall för ett litet bolag. Snarare ett stort, med en ledning som drabbats av hybris. Stora bonusar kan vara rätt så hybrisdrivande.

Kan nog inte bara skylla kundtjänsten. Den som kommer för att fixa fel har (tydligen) bara några få minuter på sig för varje fel.

För 6-7 år sedan rasade en stor gran över transformatorn. Trafon är av gammal typ med en dröse av spröt och konstigheter där uppe. Låg en massa skrot runt omkring. De demolerade spröten återmonterades sorgfälligt.

Slaget på ledningarna gjorde även att en av isolatorerna i stolpen som avgrenar till mitt hus slets ut ur stolpen. Det handlar om en sån där isolator med en krok av järn som gängats in i stolpen.

Det blev inte ledningsavbrott. Isolatorn med krok blev hängande kvar i luften bara fasthållen av överbyglingsledningen.

Hur tror ni det problemet löstes? Ja inte åtemonterades isolatorn på ett korrekt sätt. Den bara najjades fast runt stolpen. Så ser det ut än idag.

För 3 år sedan blev blinkningarna i lamporna alltmer frekventa. Till slut försvann en fas helt. Jag kollade och konstaterade att felet fanns utomhus. Kollade även vid 60A säkringarna som sitter i markhöjd vid transformatorn. Vid trafon fanns alla tre faserna intakta men inte i mitt hus. Mina mätningar visade att felet borde sitta i kopplingsklämman till den najjade isolatorn. Jag kunde därför minimera tiden för linjekillens felsökning. Jag påpekade att isolatorn borde återmonteras för att minska de mekaniska belastningsväxlingarna som kopplingsklämman utsattes för.. Fick svaret att det hade han inte tid till. Det får bli senare. Tyckte även att han borde efterdra de övriga ledningarnas kopplingsklämmor. Samma svar hade inte tid, det var nog inte nödvändigt.

Nej,”Slugge”, Jag tror inte elen är mindre farlig häruppe. Handlar nog bara om att verkligheten ser lite olika ut i vårt avlånga land. Sorgligt nog är det andra än jag som sätter preferanserna.

/KOB.
 
En anmälan till högre ort hade kanske varit på sin plats.
 
Kan vi inte få se på kort på detta ? Känns på nått sätt som detta passar under "värsta elkopplingar" ....
 
tyvärr inte helt ovanligt ute på landsbygden detta! jag har samma omständigheter här, fast isolatorerna sitter inte i en träregel i toppen på stolpen utan som en triangel gängade direkt i stolpen.
antar att det är högspänningen du nämnde som hade de tre faslinorna med träregeln, för lågspänning orkar inte tända eld på en stolpe.

en gång så fick jag bevittna en sprucken 10kV isolator som knarrade utav bara den, kollade närmare och det var en liten ljusbåge under isolatorn där kroken går in, en timme senare osade det rejält från stolpen.jag orkade inte ringa vattenfall och deras helvetiska kundtjänst där man knappar sig in i absurdum, så jag ringde brandkåren istället, mycket enklare..

och innan brandkåren kom fram så hann isolatorkrokarna brinna loss från stolpen och linorna slog givetvis ihop, men brände iallafall inte av.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.