Ska tillägga att jag verkligen gillar lösnigen med vinkeln. Men varför inte göra utbyggnaden större och hålla den till endast ett plan?
 
Kan tillägga att jag antagligen skulle få 600-900 tusen för en sådan tomt. Helt plan och väldigt centralt i Borås.
 
v_skogh skrev:
Ska tillägga att jag verkligen gillar lösnigen med vinkeln. Men varför inte göra utbyggnaden större och hålla den till endast ett plan?
Notera att jag gjorde bara en skiss eftersom jag inte har några mått.
Det är ju rätt troligt att det är rätt stora rum jag skissat upp

Din SPA-lösning är jag inte riktigt säker på vad det du är ute efter med, jag hade ju velat ha den i källaren, men en cool variant hade ju varit att ta det gamla vardagsrummet till det. Och behålla den öppna spisen samt ha möjlighet att gå ut till ev pool.

Tre skäl.

1 Genom att ha samma takhöjd och bredd på huset så ser det mer harmoniskt ut.
Det går att bygga ut som du är inne på. Min syster bor just ett sånt hus.
Men det ser lite ut som om två hus krockat i varandra.

2. Det är billiga kvadratmetrar. Det som främst kostar är grund, tak och fönster.

3. Att ha sovrummen i närheten av varandra är bra när man vill ha lite koll på ungarna.

Trevligt med möjligheten att avstycka tomten. Önskar jag hade den eftersom jag bor i Stockholms kommun...
 
Alltså det som tidigare va duschrum på ovanvåningen är nu något utbyggd för att få in ordentlig dusch samt toalett, således inget större badrum/spa.

Ju mer jag tänker på ditt första förslag ju mer övertygad blir jag om att bygga två våningar. Ovanvåningen skulle kunna bli barnensvåning medans vi bygger oss ett masterbedrum/walk-in-closet samt spa på nedanvåningen samtidigt som vi ser till att forstora vardagsrummet. Kanske även kan få plats med biorum på nedanvåningen. Detta kommer innebära att vi har tre fullgoda rum för barnen på ovanvåningen samt ett väl fungerande badrum. Vi får även en TV-hörna/upphållsrum för barnen (som i nuläget bara är ett) men fler lär komma.
 
Något sånt här då?
1a22200985901c570.jpg
 
Om vi fortsätter då, finns det någon möjlighet att lösa detta för 1000 000. Jag gör innesnickerierna själv tillsammans med vänner och bekanta.
 
Jag ser inga övertygande skäl att bygga ut i vinkel. Det blir lättare att hålla budget genom att hävda befintlig takås, och helt enkelt förlänga befintlig byggnadskropp.

Till den utbyggda volymen lokaliseras ny entré, nya innetrappor och stort vardagsrum på bottenvåning. En trappa upp två sovrum. Vertikalt samband mellan våningsplanen genom att mellanbjälklaget lämnas öppet ovanför entré och intill den nya trappan. Gamla trapphuset med innertrapp rivs ut, och ger plats för nytt spa på bottenvåning och nytt litet sovrum ovanpå.

Exteriört balanseras altanfasaden med en ny takkupa, som hamnar ovanför nya innertrappan och skänker dagsljus till den stora övre hallen. Samtliga sällskapsrum på bottenvåningen kan beredas dirket tillgång till altan genom fönsterdörrar.
 
  • skogh01.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • skogh02.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Två tummar upp Billy!

Ett tips angående biorummet. Mitt dubblerar som gästrum, med en bra bäddsoffa som filmsoffa.
 
Vad mer kan en gäst begära? Somna vid teven och vakna alldeles intill ett spa! :)
 
Tackar för ytterligare ett kanonförslag. Dessvärre faller det på följande (som du omöjligt kunde veta):

1. Där du vill bygga ett spa på första våning finns idag en trappa till ovanvåning samt en lite trappa ner till källaren som jag inte kan ta bort.

2. Från stora hallen på ovanvåningen har du ritat en "anslutningshall" till badrum och de två mindre sovrummen. Kanonlösning om det inte hade varit så att murstocken går precis där

Jag gillar lösningen med en ny trappa upp till ovanvåning men man måste kunna få till något bra utan att göra detta?
Har tyvärr inte själv tillgång till något bra cad-program men har ni något tips på bra gratisprogram (licens-fritt) så tar jag gärna emot det. Likaså nya planlösningar, detta är hur spännande som helst.

Låt oss säga att vi behåller tanken något med att anlägga ett spa där vi idag har vardagsrum. Det är en väldigt lockande tanke.
Men som sagt, vad jag fortsatt behöver:

-Större sällskapsyta i form av utvidgat vardagsrum/matsal
-3 nya rum
-Ett större badrum
 
Redigerat:
1. Nejdå, jag observerar att du har trapporna i utrymmet där jag föreslår spa plus nytt sovrum. Det kostar en slant att bygga ny trappa, men ger också en hel del NYTTA i retur.

2. Jag siktade på passagen INTILL murstockens läge (mellan nya badrummet och nuvarande övre hallen. Men jag kan ju inte svära på att dina egna skisser stämmer med verkligheten.

Om du nödvändigtvis vill behålla befintliga innertrappor hamnar man i stora svårigheter. Jag antar nämligen att det är för för trångt att förlänga byggnaden från "högra" gaveln. Detta skulle annars kunna öppna nya vägar.
 
Nu har jag funderat vidare, vad tror ni? Kommer det bli helt galet med trappan i andra änden av huset?
1:a våning:
d825200951236b034.jpg

2:a våning:
7625200951402946a.jpg
 
Det blir ca 224 kvm, nu är inte allt fullhjöd på ovanvåning men jag räknar möblerbar yta. Har Ungefär 120 cm som lägst på ovanvåning idag.
Idag har jag med samma räknesätt ca 140 kvm.
Det är alltså en ökning med 84 kvm. Ganska lagom med andra ord.
Om vi bortser från kostnaden på det stora badrummet på nedanvåningen samt altanen med pool, tror ni det är möjligt att bygga detta för en mille?
Tänk att jag måste lägga om taket på hela kåken samt att hela kåken ska målas om, förvisso med falurödfärg men ändå.
Vad jag kan och vill göra själv är:
-Spika panel
-Resa inneväggar med allt vad det innebär
-Lägga golv
-Tapetsera och måla (även utvändigt)
-Lägga taket
-Kommer även vara behjälplig så långt det går med att forsla dit samt bort material och skräp. Städa osv. All ledig tid lär gå åt detta under ganska många månader.

Jag kommer även göra allt annat jag kan för att hålla nere kostnaderna. Betänk även att jag får nyttja ROT-avdrag för två personer.
 
Ovanvåningen kändes lite oekonomiskt disponerad, gjorde en annan variant på den.

Skulle tro att det går att lösa för en miljon om du håller hårt i budgeten.
Grundarbetet ser inte ut att dra iväg i kostnader. Det är inte några otroliga mängder nya fönster. Och inte så mycket nytt vvs.

Att det går att måla det där falurött är jag dock mycket skeptisk till.
 
  • vg_ov3.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Nu är risken att jag låter tråkig. Men, NEJ! Jag kan med gott samvete icke medverka till någon glädjekalkyl. Det blir svårt att bygga ut så stort för 1000 Kkr ens med omfattande del eget arbete. Genom att ovanvåningens badrum är installerat och klart gör inte situationen lättare. Du har i praktiken bränt en del av din totalbudget redan innan du har bestämt planlösningen.

Du har förstås en poäng i att man kan spara några kronor på att behålla befintliga innertrappor. Men för att detta ska bli helt lyckat kommer vi in på problem (och möjligheter) som jag inte alls berörde i mitt första förslag.

Din tomt är starkt kuperad. På altansidan är nivåskillnaden mellan markyta och golvplan redan alldeles intill fasadlivet. Ju bredare altan man bygger dess svårare blir den att "landa" i trädgården. Jag får intrycket att tomten sluttar särskilt brant på husets bortre gavel. Där gissar jag att ni har ett garage. OM man vill behålla innertrapporna skulle man kunna förlänga huset från bortre gaveln (åt höger på ritningen). Men om mina antaganden stämmer måste man då ta hänsyn till topografin och till sambandet mellan entré och gata. Förmodligen hamnar man då i en lösning som inbegriper boyta i husets källarplan (exempelvis genom souterrainplan).

Apropå falu rödfärg ska du veta att slamfärg inte funkar på vilket underlag som helst. Huset bör målas om med exakt samma färgkvalitet som redan finns grundad. Annars hamnar du i stora problem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.