... eller kanske busk/klängrosor i allmänhet; hur djupt planterar man den? Försökte få svar på Plantagen men i kassan visste de inte. Har för mig att det avklippta skotten ska under jord men det kanske är tvärtom??? Nåt med att det kan komma "vildros" annars. Nån som vet?

Kjell G
 
Till skillnad från andra vedartade växter ska rosor planteras betydligt djupare än de stått i plantskolan. En tumregel är att ympstället (syns som en liten knöl) ska minst 10 cm ner i jorden. Finns inga nackdelar med att sätta rosen ännu djupare! Bara fördelar. Risken med att plantera för grunt är att rosens ädla delar fryser bort och kvar blir ympunderlaget, dvs. vildrosen. Ju kallare vintrarna är hos dig och ju ömtåligare ros du vill plantera, desto djupare ska den ner i backen. En annan fördel med att plantera rosen djupt är att den förädlade rosen med tiden bildar egna rötter. Då får man en "rotäkta" ros som är mera långlivad än de som växer genom ett ympunderlag.

Här hittar du en ganska bra beskrivning av hur man planterar rosor:
http://www.xn--trdgrdsvxter-hcbgk.com/blommor/rosor.php
 
Redigerat:
TACK, mycket värdefullt.

En fråga till, klassas honungsrosen som förädlad? Den lär ju finnas österut, naturell s.a.s.

Kjell G
 
Jo, det finns flera olika sorts honungsroser. Den som är mest vanlig i handeln heter Rosa helenae hybrida, alltså är en hybrid mellan den vilda honungsrosen och någon annan ros. Den vilda sorten är svår att få tag i (den har små vita enkla blommor, medans hybridan har fyllda gulvita blommor) så det är nog inte den du har.

Sedan hör det till saken att även rosor som är förädlade kan växa på "egen rot". Finns en plantskola i Skåne som specialiserat sig på sådana (Roskraft). Det finns också rosor som egentligen är vilda men som säljs som ympade. Med andra ord, detta om ympat eller inte är en helt annan fråga, som det dessutom finns mycket delade meningar om. En anledning till att det huvudsakligen är ympade rosor som säljs är att det är så mycket snabbare och billigare att producera dessa plantor.
 
OK, det är säkert en hybrid, den har tillägget "Lykkefund".

Kjell G
 
OK, men då är det inte den vanliga hybriden utan en som har lite färre taggar är inte lika gul utan mera vit och är inte är lika starkt växande som den vanliga honungsroshybriden. Du kommer säkert att gilla den!:)

PS om du vill läsa om olika honungsrosor så gå in på
http://www.floralinnea.com
Välj att se rosorna listade efter grupp. De har fyra olika i gruppen "honungsrosor" bl.a. den vilda arten.
 
Redigerat:
Mmmm, mycket användbart. Bara bra att den inte växer så mycket, spaljen/staketet är begränsat. Har tre stycken (hade inte planterat den i mitten när kortet togs) på altanens knappt 5m, och två klematis mellan rosorna.

Kjell G
 
  • Spalje1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Oj, Jag tror det kan bli trångt. ! Men det är väl inte värre än att ni gräver upp någon av rosorna när den situationen uppstår..... Eller att ni redan nu glädjer någon vän genom att ge bort en eller två plantor.... Honungsrosor gör sig väldigt bra klättrande i träd.

Jag bifogar några bilder från Rosariet vid klostret i Ystad. Det är honungsrosor 'Hybrida' som växer uppför väggarna. Så här stora blev dom på 5 år och dom har fortsatt växa. Som du ser på den andra bilden så är det rätt mycket bredd på en planta. Det går kanske att hålla den smalare, men då ni får hålla igång med att klippa in och binda upp skott......

Honungsrosen är en av de mest starkväxande klätterrosorna som finns, och utifrån vad man kan läsa på Flora Linneas hemsida så blir Lykkefund inte mycket mindre än vad Hybridan är. Hur som helst, en enda planta skulle med lätthet kunna fylla upp er spaljé!
 
  • liten_Rosariet Ystad 01.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • liten_Rosariet Ystad 07.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Här hittade jag mera info åt dig.

http://gardener.blogg.se/2007/july/dagens-vaxt-honungsrosen-lykkefund.html

Har aldrig sett Lykkefund i verkligheten men utifrån bilderna så ser det ut som att knopparna har en dragning åt rosa. 'Hybridan' (se ovan) har helt gula knoppar. Lykkefund i utslaget skick ser ut att vara vitare än 'hybridan'. Gläd dig åt att den är taggfri! 'hybridan är nämligen ett riktigt taggmonster......
 
Redigerat:
Fina bilder! Hoppsan vad stort det kan bli, kanske räcker med den i mitten om man kan leda den åt höger o vänster?

Helt taggfri är den ändå inte, är det "fästanordning" för klättringen uppåt:)

Kjell G
 
Kjell_G skrev:
Fina bilder! Hoppsan vad stort det kan bli, kanske räcker med den i mitten om man kan leda den åt höger o vänster?

Helt taggfri är den ändå inte, är det "fästanordning" för klättringen uppåt:)

Kjell G
Du menar om det är fästanordning som hjälper rosen ta sig upp för tegelväggen? Svar Ja. Rosor klättrar tyvärr inte för egen maskin, vilket betyder att det behövs fästanordning samt en mänsklig hand som binder fast rosen i fästanordningen. Rosens egen insats i sammanhanget är att producera de långa skott som du sedan måste binda upp eller klippa av :D

Skulle tro att en ros i mitten är tillräcklig. Sedan kan ni leda grenar åt höger och vänster. Det blir lummigt och fint!;)

Om du är intresserad av rosor så rekommenderar jag ett besök på biblioteket och leta efter böcker skrivna av Lars-Åke Gustafsson. "Rosor för nordiska trädgårdar" (en lunta i tre band) eller någon av de mindre böcker han gett ut.
 
Redigerat:
PS.
Vad är det för Klematis ni har valt ut? Kanske även de med yvigt växtsätt? ;)
 
Mera måttlig tror jag, den heter Madame Julia Correvon

Kjell G
 
  • Madame Julia Correvon.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Då är det lugnt.;)
En vacker och inte särskilt vidlyftig Madame

Det hade varit kul om du hade planterat ett par Summer snow, t.ex.. Vilken jungel det hade kunnat bli tillsammans med honungsrosorna. :D
 
Säkert, men vi vill ha lite uppsikt över gatan också. Köksfönstret ligger inne på altan o vi sa från början att det får inte bli sååå tätt. OK för att begränsa insikten men utsikten behövs också;)

Kjell G
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.