AnneFi
Ludwig, vad roligt att höra om er renovering ser gärna bilder från er också.
idag har vi slitit ut kattvindarna.
taket innanför är så vackert, kunde ha varit uppsatt i igår!
vi var tvungna till att sätta oss ner för att ta in det vackra (jätte löjligt, jag vet).

ikväll kan jag inte sova för jag har tusen planer i mitt huvud, sambon däremot hatar min planer.. självklart!

jag vill fusktegla gavlarna och skorstenen i brunt, så långt är han på.

reglarna som väggarna suttit på sitter på ena sidan under takstolarna och på andra sidan spikade på sidan så vi tänkte sätta dit nya lite grövre.

på vänster sida vill jag då ha öppet ner till takfoten och sätta in mörka "bjälkar" som ser gamla ut, och jag vill självklart inte att sambon bara ska såga av dom snett utan jag vill att han ska såga både snett och på djupet så att takstolarna hänger i dom, fast det säkert inte kommer att synas.
sedan vill jag ha en vit låda längs hela den sidan som man sätta något piff på men som man kan öppna med hjälp av gångjärn i varje fack.

hänger ni med?

i taket vill jag sätta bjälkar ganska högt upp hela vägen i taket med tre ledlampor i varje, vilket försvårar elen en del.

på höger sida ska där som sagt finnas en garderob mellan skorsten och trappa på andra sidan skorstenen ska väggen vara hel, med sängen ut från denna, alltså kattvind längs hela högersida. den väggen ska målas mörklila.

jag ser det framför mig, men sambon dog ungefär halvvägs i denna beskrivningen.

hur drar man elen utan att förstöra plasten?
 
Jag hänger inte riktigt med i alla dina idéer, men det låter som en plan. Elen lägger man in innan man plastar, den ska ligga en bit innanför plasten... dock är det något som en elektriker ska göra egentligen att dra rör.

Ledlamporna har vi också funderat på att sätta på hanbjälkarna, men det blir nog nåt annat med 220 v så man slipper transformatorerna. Vi har tänkt att ha lampor inbyggda eller tunt utanpåliggande både på över och undersidan på bjälkarna. Tanken är att man ska kunna tända uppåt och neråt separat beroende på vilken nivå man vill ha på belysningen. Vi har dragit upp en dosa vid varje bjälke.

Glömde också säga att vi rev hallen och har nu endast ett enda stort utrymme från gavel till gavel.

Förstår inte hur du menar med att sätta in mörka bjälkar, ska de gå från golv till tak? Skulle du inte isolera taket för då kommer ju inte takstolarna synas ändå? Vi har sådana bjälkar som står som stöttor på mitten på takstolarna, men inte på takstolarna utan på en fet längsgående balk som går i husets längdriktning och där ligger alla takstolarna och stöder sig på mitten.

Ska se om jag kan hitta nån bild hur det ser ut nu. Hur gammalt är ert hus förresten? Vårt är byggt 1974 tror jag, men med byggteknik som på många ställen är 1800-tal.. låter underlige, men så är det. Blixtskarvade balkar och bilade bjälkar till exempel. Det är robust gjort kan man säga, naturligtvis byggt i lösvirke från egen skog! Ett vanligt hus helt enkelt.
 
AnneFi
stödbenen så att säga är ju bara reglar just nu och det är inte så snyggt att visa, så jag skulle vilja sätta in några grövre mörka bjälkar så det ser snyggt ut, hanbjälkar har vi inte heller några, där skulle jag vilja sätta fejk hanbjälkar att ha spottarna i.

jag har läst att man inte får ta hål på plasten för elen... så jag trodde att det var tvunget till att sitta utanför.
en elektriker kommer att hjälpa oss med att allt det viktiga i elen, visa oss vart vi ska dra alla rören sedan gör vi det själva och drar i en tråd i alla rör sedan kommer han igen och drar rätt trådar igenom och kopplar in till oss,
el är absolut inget vi vill leka med själva.
 
Jag förstår inte heller Ludwigs el bakom plasten. Jag hade tänkt isolera ca 120-145 i stödben och snedtak och sätta plasten därefter. sedan regla 45*45 i stället för vanlig glespanel för elen och att fästa gipsen i. I mellanrummet får det dessutom palst med ytterligare 45 mm isolering och avtåndet till plasten blir 13mm + 45 mm d.v.s. liten risk att man borrar/skruvar genom plasten i efterhand. Plasten fårvad jag förstått sitta en liten bit in i isoleringen 1/3 av totalen tror jag. Jag ligger lite efter er med byggplanerna så än så länge är jag bara "teoretiker". Startar i maj.
 
Jag har reviderat lite, har gått från att isolera tak till att bygga en groteskt stor takkupa... Så nu är jag i bygglovs- och konstruktörsstadiet... Ser att isoleringsmängden folk väljer varierar från 165 till 300+, vet inte riktigt var man ska hamna...
 
Jo, med elen bakom plasten menar jag att elrören går innanför plasten, men naturligtvis måste man göra aptighta stjärnhål för dosorna och sedan tejpa med sån där specialtejp för plasten. Elrören drogs på 170-reglarna innan jag lade i isoleringen, även dosorna fästes i dessa 170mm reglar. Har också hört det där med 1/3 in i isoleringen, men av byggtekniska skäl samt att det faktiskt är att betrakta som ett tak så valde vi att lägga plasten direkt på reglarna men under spånet så klart. På gavlarna satte vi dubbelt spån för att få lite att sätta saker i, ska dock inte upp särskilt tunga saker där om ens något?

Kul Yens med reviderade planer, vad gäller isoleringen så sökte vi förgäves efter tips om hur man ska isolera "hela" snedtak som vi har men fann inget. En kompromiss mellan vägg och tak tänkte vi och hamnade på 290mm. I gavlarna satte vi 195. En snickare jag känner tyckte det var väl tjockt i en vägg, han skulle valt tunnare.. kommer inte i håg vilken dimension han tänkte sig men det var betydligt mindre än 195! :)
 
AnneFi
våra gavlar ska inte isoleras alls. och taket blir inte jätte häftigt med isolering vet inte vad det blev 200mm kanske? vet inte än om vi ska isolera i väggen in till kattvinden men det är väl att föredra annars låter den nog en del.

okej, här har jag knåpat lite på mina idéer, absolut inte skalenligt dock .
trappa, garderob med öppet in till kattvinden och skorstenen på högersida, sängen ska stå på den väggen längst in.
öppet ut till takfot på vänstersida med fack i hela "lådan"
nu är inte lösningen i taket med belysningen dit ritad,
antingen blir det gips hela vägen eller "bjälkar".
det beror på vem av oss som får sin vilja igenom.

teglet ska f.ö vara brunt.

vad tycks? är det skit fult?


vind2-1.jpg
vind1-1.jpg
 
Vi har oxå börjat och redan kommit en bit!

Har reglat upp på ena gaveln och ena stödbensväggen, satt luftspalt på gaveln & stödbensvägg och satt luftspalt i alla takstolsfack, vi har 25 mm luftspalt. Kan kanske tyckas lite för lite, men vi ville ha 195 isolering överallt och kunde inte få lägre takhöjd, så vi använde ströläkt 25x25mm och sedan spände vi o häftade vindpapp, verkar fungera fint! Vi har även isolerat den ena stödbensväggen och gaveln!

Nu till min fråga, vi hade tänkt sätta vanlig inomhuspanel i tak och även på vägg. Då känner vi rent spontant att vi inte behöver/vill ha glespanel först. Men då till kruxet hur drar man elen?

I taket ska vi ha 12v 10w spottar som inte kräver burkar, sedan även en stjärnhimmel med fiberoptik på ett ställe. I väggarna behöver vi ha några uttag.

Några tips?

MVh Nicholas
 
AnneFi
almanakis, har ni ingen plast?
vad jag har funderat ut hittills, som jag inte vet om det fungerar är ju
att man sätter plasten innan glespanelen(säkert asjobbigt) och drar rören innan för denna. men om ni inte ska ha den så blir det ju lite svårare.
 
tjo..jo självklart blir det plast, men har inte kommit så långt än! :) Eller jo det har vi, men har ju inte satt dit den än, beroende på hur man ska göra med elen. Det som du skriver är ju korrekt, plasten ska sitta innan glespanel. Det bästa som jag förstått är plast, glespanel, och dra elen emellan glesen. Men mitt krux är ju att jag inte tänkt ha glespanel, men visst borde det gå att dra innanför plasten och göra hål för elgrejerna och sedan kanske tejpa eller dyl.

Mvh Nicholas
 
Själv har vi kommit rn bit på väg med golvet.. nu ligger fem varv..

Vi hade ingen glespanel under då vi skulle köra skivor. Det var väl inte helt lyckat, men det gick.. krävde dock lite mer spackling. Hursomhelst, vi drog ju elrören ca 8 cm innanför plasten och satte skivorna direkt utanpå. Vi gjorde hål för dosorna. Vi hade ju dessutom redan hål där hanbjälkarna och stödbenen stack ut. Vi får se om det blir problem men jag tror inte det, är man noga med hålen och tätar med tejp så bör det inte vara nån fara. (Glespanleln ger ju fler hål trots allt )

Vi funderade på panelskivan men valde spån och vi är väldigt glada för det nu! Panelskivan är väldigt tunn och mjuk och dessutom otroligt känslig i kanterna, men den funkar nog fint på en rak och fin glespanel. Vi piffade upp en trist balkongdörr med panelskivan på nederdelen, det blev toppen!

Ska man sätta vanlig lös panel i taket kanske man kan skippa glespanelen, jag skulle nog gjort det i alla fall om man ända har 60-reglat.
 
AnneFi
Jag hörde ikväll att det fanns saker så man kunde sätta dosor och rören genom plasten, men jag vet inte om det stämmer. göra ett mindre hål och pressa igenom, sedan täta med en tejp kanske?

idag har vi iaf satt mögelstopp på den ena sidan av huset,
jag gjorde klart det jobbiga. satte en skruv från insidan och ut så sambon som kröp på taket kunde se vart han skulle borra :D
imorgon så får jag väl börja sätta läkt medan han fortsätter på andra sidan av taket.
vi har valt bärläkt, kan dom vara 25*35mm? vi ska ändå bygga ut takstolarna lite eftersom dom inte är helt jämna hela vägen.
igår lade vi golvspån i ena kattvinden, vi fick regla upp golvet eftersom det heller inte är jämt hela vägen. det har det aldrig varit då originalgolvet också är uppreglat på halva.
det blev inte så avancerat eftersom vi aldrig kommer att gå på detta golvet som kommer att ligga inuti lådan. på andra sidan får vi sätta reglarna lite tätare.
först funderade vi på om vi skulle lägga golvspånt men tänkte att de extra pengarna golvspånet kostar tjänar vi in i tid och arbete.

NU ÄR VI TRÖTTA! :)
 
Hej!

På våran vind är det 100cc emellan takstolarna, skumt mått och mycket tillskärning blir det. men ni tror det kommer svaja med endast panel rätt på? Detta är ju inget man i regel(ordvits :)) går emot.

Kan du inte förklara lite om mögelstopp, vart den är köpt och hur den fungerar?

mvh nicholas
 
Mögelstopper:
http://www.beijerbygg.se/templates/BB_Produkt.aspx?id=1457

Tyvärr har de visat sig skapa bättre grogrund för mögel än tvärtom.

Har man öppen takfot samt saknar nockventilation - och tror på att ökad ventilation ger mindre mögel - ja då kan man sätta såna i varje takstolsfack.
 
AnneFi
Vi provar med mögelstopper.
Vet iaf att isolering och ingen ventilation inte funkar,
så nu provar vi med. Möglar taket så har vi iaf försökt att göra på ett annat sätt.

vi har inte öppen takfot utan har satt två varje fack, en där nere och en där uppe.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.