holyanna skrev:
Hårdvaxoljan trängde ner i reporna och gjorde dem bruna/kolafärgade, så vi tycker nog att de syns mer nu än innan.
Jag undrar om du skulle använt hårdvaxolja i dag ? Jag hade nästan bestämt mig för vitdekorfärg och hårdvax när jag lästa din kommentar om "kolafärgade repor" - det låter inte så trevligt. Jag har ett helt nylagt furugolv och är i valet och kvalet...
 
Jag vet faktiskt inte riktigt. Läs Kiyokos inlägg också tidigare i tråden, han/hon verkar ha ett vitare golv än vad vi har (mer som du är ute efter, kanske?).

Idag hade jag nog övervägt andra alternativ till golv med mycket slitage. Vi gjorde nyligen om ett golv enligt samma metod, men det är sovrumsgolvet som får väldigt lite slitage (katterna får inte komma in där). Den vitpigmenterade oljan vi använde som grund för att få ett "vitlutat" intryck funkar inte särskilt bra. Golven blir allt gulare hela tiden.

Jag har faktiskt glömt varför vi valde hårdvaxolja och inte bara oljade golvet, det kanske är en fråga om skydd? Allra helst hade jag nog haft ett skurgolv, men jag kom tidigt fram till att jag aldrig skulle orka hålla på och skura.

Nu undrar jag mer och mer hur ett vanligt oljat golv uppför sig, kanske för att vi inte har något.

En sak till: Jag såg nu att det står att man enkelt kan fylla i vissa partier (renovera partiellt), men man ska vara medveten om att det golvet blänker på olika sätt om man har infallande ljus från fönster; jag missade på ett ställa när vi lade på ett nytt lager och det syns tydligt.
 
Hej!

Olika glans får man också efterhand som man reparerar golvet. (Jag har putsat ner repor med stålull och lackat om.) Skillnaden i glans har i vilket fall som helst försvunnit efter några månader på mitt golv, även på ställen där man inte går (det är alltså inte bara så att det slits ner).

/andreas
 
Ja, vårt golv är (tänkt att vara) helvitt. Eftersom hårdvaxoljan är så mörk kan man inte använda den rekommenderade mängden utan att göra golvet väldigt kolafärgat. Jag stök på två mycket tunna lager och det var ändå en påtaglig nyansskillnad. Skulle jag kleta på mer för att laga repor skulle det bli rejält kolarandigt.

Skulle jag göra samma sak idag hade jag valt vanlig vit golvfärg och ett klarlack. Det har jag gjort på vårt flytspacklade köksgolv och den färgen är mycket bättre och det känns mycket hållbarare.
 
Vi hade bestämt oss för den svarta dekorvaxen till vårt nylagda furugplv, men eftersom det krävdes en slipning och en ljusare nyans av det uppstod så ändrade vi oss i och valde vit dekorvax istället. Till saken, jag rek alla att använda en riktig polerrondellmaskin. Den vita polersvampen som skickades med var omöjlig att lägga på vaxet med. Den var det överj-t jobbigt att jobba in i golvet. Men man ska nog vara noga med att jobba in vaxet ordentligt. Ska hem och göra klart nu. Ska på med hårdvaxoljan i två-tre omgångar v-rum-kök sen..
 
Det är inte lätt att göra en sammafattning på denna diskussionen. Olika erfarenheter onekligen.

Vårt hus har furugolv och i vissa rum har vi slipat bort gammal färg och lutat med vitt pigment, därefter har vi såpat omväxlande med och utan vitt pigment, på så vis kan man styra vithetsgraden efter hand. Suveränt sköna och vackra golv. Dessutom får man bort nästan alla uppkomna fläckar. Vi har bland annat behandlat trappan och var oroliga att slitage skulle synas i mitten av trppan där vi går mest, meninte ett spår av detta. Städning (med såpa) = ny behandling = ny härlig finish. Kvistnar och knastar blir inte lika framträdande som utan pigment. Det negativa är att golvet kräver ganska mycket omvårdnad. Men vi är grymt nöjda. Dessutom är det överlägset billigaste behandlingen.

Nu skall vi slipa de stora ytorna i huset, umgängesytor inklusive kök och matrum. Vi är lite oroade om lut + såpa fungerar här. Dessutom leker barnen här och ibland klampar man in med skorna på för att man glömt något längst in i huset. Kan man lägga på en skyddande vax i ett senare skede? Blir det stor skillnad i finishen på de ytor som man kompletterar med vax?
 
Ville bara tillägga att man kan patinera (tror jag det kallas) med en fin olja först.

Lägg på en bra kallpressad linolja (typ den som Ölands Byggnadsvård har), torka bort allt (ALLT) överflöd och kör sen på med nästa behandling. Då har du delvis mättat trät och uppsugningen blir mycket jämnare - dock med mindre pigmentinträgning...
 
Hur gör ni rent golven, ni som har osmo-vax på? Har nyligen flyttat in en lägenhet där köksgolvet är riktigt smutsigt, hur gör jag rent det på bästa sätt? Det har Osmo hårdoljevax (matt, utan pigment), men det verkar som att mkt kan vara bortslitet (?). Tacksam för skötseltips!
 
lolloise skrev:
Hur gör ni rent golven, ni som har osmo-vax på? Har nyligen flyttat in en lägenhet där köksgolvet är riktigt smutsigt, hur gör jag rent det på bästa sätt? Det har Osmo hårdoljevax (matt, utan pigment), men det verkar som att mkt kan vara bortslitet (?). Tacksam för skötseltips!
Det finns specialmedel för att moppa Osmo-golv. Det går åt minimala mängder. Nån kapsyl i en hink vatten, eller så. Flaskan som jag köpte samtidigt som hårdvaxoljan, 2007, räcker fortfarande.

Har man lyckats slita ner lagret med hårdvaxolja, ska det bara vara att lägga på ett nytt, där det behövs. Efter rengöring förstås...
Att jag skriver "ska vara" beror på att jag fortfarande inte har behövt ombehandla mitt köksgolv...
Det är fortfarande oerhört vackert och skönt att gå på. Kanske beroende på att jag är traditionalist och inte får ståpäls av inredningspornograferna med sina vita blanka golv, utan tycker att ek är så vackert i sig. Speciellt med hårdvaxoljan på.
 
pojoel, tack för svaret! Låter jättefint. Har använt specialmedlet samt även vaxat om just köksgolvet en vända, tycker att det duger, men tyvärr är det jobbigaste att t.ex. köksstolarna lämnar så fula gropar efter sig i det mjuka furugolvet. :(
 
Lyfter en gammal tråd i hopp om lite råd.

Har ett litet evighetsprojekt här hemma och ska nu gå över golvet. Trodde jag hade bestämt mig för grundbehandling med Gammeldags Trälut Vit och sen Floorservice classic polar 101 pigmenterad hårdvaxolja. När jag pratade med den tilltänkte golvfixaren så var han väldigt anti detta och förespråkade att lacka golvet.Argumenten var att det dels tog lång tid att göra golvet med ovan produkter plus att det skulle vara svårt att underhålla. Skulle inte tåla lika mycket som ett lackat golv och han upplevde att fler av hans kunder varmissnäjda med hårdvaxolja än lackat.

Vad säger ni som kunder och som faktiskt stampar runt på golv med de olika produkterna? =)
 
Jag skulle säga att behandlingen med hårdvaxolja blev väldigt hård, men inte lika hård som vax. Vi hade katt som sprang omkring och det blev någon repa då och då bara. En sten som fastnade under damsugaren gjorde största repan minns jag.

Största fördelen var att när det blev skadat så vad det väldigt enkelt att åtgärda. Lite ny hårdvaxolja på en trasa, gnugga lite och vola! Lack som släpper kan få lite vita kanter som är svårare att bli av med.

Sjukt halt första månaden dock... Vår härdade inte heller så som den skulle första gången (anar att det finns ett par år upp i denna tråd), men Osmo sa att det var ovanligt hög luftfktighet när vi gjorde jobbet och ersatte oss för sveda och värk. Verkar trots allt kanske ovanligt.

Jag har behandlat ett par möbler med det senare och då är det helt perfekt. För golv har det kanske både för och nackdelar. Har man väldigt lite slitage, eller väldigt mycket slitage som en stor hund som springer omkring tror jag att hårdvaxolja är rätt bra! Ett lackat golv som skadats av en hund under ett år är betydligt svårare att snygga till än ett golv med hårdvaxolja.

Ska man pigmentera ett tidigare oljat eller lackat golv så var det svårt att inte få det flammigt. (Det gick så klart, men var svårt.) Träet sög upp olika mycket olja beroende på hur djupt det gamla lagret olja/lack hade satt och fick olika färg. Det var väldigt svårt att bara lägga på mer pigmentolja än vad träet behagade att suga upp utan att bara smeta runt pigmenten.
 
NEO_AMiGA skrev:
Lyfter en gammal tråd i hopp om lite råd.

Har ett litet evighetsprojekt här hemma och ska nu gå över golvet. Trodde jag hade bestämt mig för grundbehandling med Gammeldags Trälut Vit och sen Floorservice classic polar 101 pigmenterad hårdvaxolja. När jag pratade med den tilltänkte golvfixaren så var han väldigt anti detta och förespråkade att lacka golvet.Argumenten var att det dels tog lång tid att göra golvet med ovan produkter plus att det skulle vara svårt att underhålla. Skulle inte tåla lika mycket som ett lackat golv och han upplevde att fler av hans kunder varmissnäjda med hårdvaxolja än lackat.

Vad säger ni som kunder och som faktiskt stampar runt på golv med de olika produkterna? =)
Hårdvaxolja eller inte...Beroende på eget tycke.Det är en behagligare känsla men olja eller hv olja.Har man husdjur så tycker jag att man absolut skall lägga en lite tuffare lack,gärna sportgolvlack.
Problemet med hv olja är att det innehåller vax.Även om man högpolerar in oljavaxet så kan man skrapa upp det med nageln vilket i sin tur gör att om man har hund så blir det revor.Som går att laga ganska enkelt ,ok.personligen tycker jag att du inte skall lägga Floorservice classic polar 101 utan att det är bättre att lägga något bättre märke som tex Timberex som håller lite längre.
Om du vill ha ett lackat golv med olje look?Använd Duri grundlack special och lägg en extra matt lack uppepå(glansgrad 7 nånstans)Lackens egenskaper med ett oljat utseende!
Lycka till!!
 
Tack för era svar! Hade golvkillen över i morse och han har absolut inga problem att lägga hårdvax men ser inga egentliga fördelar med det. Det skulle ta ca tre dagar att slipa, luta och vaxa jämfört mot en dag med slipa och lacka (bara ett litet rum). Lut och vax skulle kosta mig 5000.- mer vilket jag iofs inte har något problem med om det blir bra/bättre.

Men en sak med lutningen är att det är mer jobb att "återställa" om man ångrar sig. Man måste slipa djupare om man vill lägga lack i framtiden om jag förstod honom rätt. Han menar även att han kan få ett lackat golv att se nästan identiskt ut, såvida det inte ska vara lite gråaktigt. Han menar vidare att lackat är lättare och smidigare att underhålla.

Jag är extremt kluven själv och hade ställt in mig på lut och hårdvaxolja men golvkillen har nästan övertalat mig till lackat nu. Det du, Bingotv, säger om "Lackens egenskaper med ett oljat utseende" låter inte helt fel.

Finns inga hundar eller liknande utan bara jag och mina lena fossingar.
 
Största fördelen med oljat/vaxat tycker jag är hur det slits och möjligheten att reparera småskador ( vilket är svårare med lackat). Även om lack inte slits lika lätt så tycker jag att När det väl blir slits så blir det inte vackert...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.