I flera trådar, t ex:

http://www.byggahus.se/forum/badrum/103661-utanpaliggande-vattenledning-till-dusch.html

kan man läsa att utanpåliggande rör till dusch numera ska dras uppifrån, men finns det verkligen några branschregler om det?

Vid en hastig genomläsning av "Installationsregler Säker Vatteninstallation" hittar jag ingen text som pekar på någon regel:

http://www.sakervatten.se/index.php3?use=publisher&id=1255


En annan fråga är hur rören ska dras på bästa sätt om de ska sitta nära innertaket. I "Teknikhandboken" (mitt ex är från 2006) anges att det lägsta röret ska sitta minst 160 mm från golvet vid låg montering, men det står ingenting om montering nära innertaket.

Men höjden är kanske en smaksak utan större betydelse för funktionen. I mitt fall skulle jag behöva få upp rören nästan ända upp till taket för att komma förbi ett frånluftsdon i väggen.

Det är f ö svårt att hitta några bra bilder på "hög" rördragning.
 
Jag trodde det var bara för att slippa krångel med duschväggen som det drogs uppifrån.
 
Det är ju för att det ska bli så lite håltagning som möjligt i tätskicket som man drar från taket där det är mindre chans att det ska bli vattenskador. Avlopp är det enda som får komma genom golv.
 
Mina nya rör som kommer underifrån sitter så bra att jag sket i att borra för klammer. Jag snäppte bara på klammrarna och det ser ut som att de sitter fast i väggen. Så slapp jag onödig håltagning på köpet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.