Hemmakatten: nä, såklart ska man inte impulsköpa hus, ;) men det är inga fel enligt mäklare och säljare muntligen iaf, så vi måste se papprena idag! men samtidigt e det lite press, eftersom det är svårt att få ett bra hus till bra pris har vi märkt då vi gått på hundra visningar :)
 
Mika: då kanske ni skall ta en funderare kring varför ingen har velat köpa detta "bra hus till bra pris", och skynda långsamt. Det kan ju vara så att det är något med fastighetens läge, skick, belastningar m.m. som gör det mindre attraktivt. Behöver absolut inte vara det, men det ska inte uteslutas.

Och om du lägger lite tid på att läsa trådarna här på forumet, så kan du se att det finns skrämmande många som ångrar att de litade på säljarens och mäklarens uppgifter att "det är inga fel".

Av din ursprungsfråga tolkar jag att du/ni inte är så insatta i juridiken kring husköp och husägande. Ta hjälp och ta det lugnt är mitt råd. Egen kompetent besiktningsman är starkt rekommenderat.
 
Thomas59
Ja det är ju flera olika områden som man har att ta hänsyn till vid husköp.

Ekonomi - hur mycket har man råd att betala? Finansiering, bankkontakt, månadskostnad, ekonomisk buffert osv.

Är det rätt hus - Läget är generellt det viktigaste? Skick, renoveringsbehov, ombyggnadsbehov, kommunikation/kollektivtrafik, skolor, närhet till service/butiker osv.

När allt det är på plats kan man börja fundera på taktiken - Hur får man huset till ett så lågt pris som möjligt.

Det är klart att man kan fundera på varför ingen vill köpa huset men i dagens marknad finns det massor av bra hus som står osålda så det behöver inte vara något fel på huset. En besiktning av en oberoende besiktningsman är ett krav och gärna då en UTÖKAD besiktning.

Köpte själv ett hus för ett halvår sedan som ingen ville ha. Vi var enda budgivarna och fick huset till et mycket bra pris. Det är absolut inget fel på huset och läget är perfekt. Säljaren hade bara lite otur att ingen kom på visningen så man kan ha tur men lyssna på råden ovan så att ni inte köper bara med hjärtat. Det brukar sällan bli riktigt bra.

Vad gäller besiktningen, som är helt avgörande, särskilt om man inte är mycket kunnig och påläst, kan man säga att det finns två huvudtyper av besiktningar som du KÖPER av en besiktningsfirma.

Det enklaste alternativet är den vanliga standardbesiktningen (Jordabalksbesiktningen) där det förutsätts att du själv också genomför en nogrann koll av allt som besiktningsmannen inte går in på. Självklart skall du kräva att få vara med vid besiktningen. Häng som en ryggsäck på besiktningsmannen/kvinnan och fråga, fråga, fråga. Pris: ingen riktig koll men skulle gissa ca 5000 +/- några tusenlappar.

En utökad besiktning (Överlåtelsebesiktning) där besiktningsmannen besiktigar "det mesta". Även här ska du köra "Ryggsäcksmetoden". Med denna besiktning får du en byggteknisk kontroll som ger dig en mycket bra bild av fastigheten och även tips och råd om detaljer som du kan/bör åtgärda, kommande underhålls och renoveringsbehov, tips på förbättringar mm. Här ingår även koll av bygglov, servitut och andra fastighetsdata. Pris från strax under 10 tusen till drygt 15, givetvis beroende på ort och besiktningsföretag.

Notera att INGÅENDE tester, provtagningar mm av VVS, El, radon, fuktmätningar, murstock oftast görs av specialiserade besiktningsmän och normalt inte ingår i besiktningen. Besiktningsmannen gör bara en VISUELL besiktning och framkommer det något brukar besiktningsmannen föreslå att man anlitar en specialist.

Ta med en skruvmejsel, sladd med lampa, ficklampa och en studsboll vid besiktningen samt en kamera. Skruvmejsen kan ni använda för att peta och kolla röta i ändträ mm, öppna täckluckor, kolla i uttag eller under täcklock osv. Lampan använder ni då ni kryper och kollar under skåp, varmvattenberedare, på vinden osv. Sladden med en liten lampa då ni kollar alla eluttag och strömbrytare, studsbollen då ni kollar att golven är i våg och fallet i badrum/våtutrymmen. Kameran använder ni till att fota allt ni ser.

OM besiktningsmannen noterar att besiktning inte går att göra (helt eller delvis) av tex vind, grund eller annat eller noterar något fel som kan indikera större fel, tex mögelsporer på vind, dålig lukt i våtutrymmen eller annat skall ni vara uppmärksamma. Fråga besiktningsmannen NOGA vad dessa kommentarer innebär avseende er UNDERSÖKNINGSPLIKT och risken för DOLDA FEL. Har besiktningsmannen gjort denna typ av kommentarer finns risken att ni anses ha en utökad undersökningsplikt mht dolda fel. Akta er för LATA BESIKTNINGSMÄN som skriver denna typ av kommentarer lite här och där. Nöj er inte utan pusha besiktningsmannen att kolla noggrannare=RYGGSÄCK.

Kolla även med några husägare i bekantskapskretsen vad dom MISSADE att kolla, det är alltid något som man glömmer.

Känns allt bra=KÖP, annars kommer det alltid nya objekt, det är ju inte så att husen tar slut så att säga.
 
Att lägga till ovanstående inlägg är också att man bör kolla upp de legala aspekterna av fastigheten, som exempelvis:

- Är det rätt ägare som säljer.
- Vad säger fastighetsregistret om servitut, gemensamhetsanläggningar etc.
- Bryter fastigheten på något sätt mot bygglov, detaljplan eller andra myndighetskrav.
- Hur ser det ut i omgivningarna avseende detaljplaneändringar, exploateringar etc.
 
ekonomin har vi kikat mycket på och det är låg kostnad mot var vi bor nu (bostadsrättvsilla i stan)

priset är lågt mkt pga läget. det är ute i ingenstans i stort sett ;) men ändå är det 1.5 mil till stan så så farligt är det inte. och jag är ingen stadsmänniska heller. det är ju en bit till allting men vi har 2 bilar.

en utökad besikting är helt klart värd att kosta på. men, om den då gör att vi inte vill köpa, får vi stå för hela besiktingen ändå?

vi har kikat på hus ett längre tag så vi tycker detta verkar för bra för att vara sant, då kanske det även är så det är.. inte bra alltså. men.. om 5 timmar vet vi mer förhoppningsvis!
 
Besiktningen måste ni förstås betala även om ni inte köper huset, den är ju "er". Ni har ingen skyldighet att berätta någonting från besiktningen för säljaren och ni bör ha som krav att säljaren inte går med runt under besiktningen (men finns tillgänglig för frågor). En besiktningsman lämnar ofta mkt postiva utlåtanden också och om säljaren (eller mäklaren) hör detta kan de överväga att gå ut med ny annons med högre pris.

Det viktiga är att ni skriver in en klausul som ger er ovillkorlig rätt att dra er ur affären fram till något dygn efter besiktningen.

Köpekontraktet skrivs när som helst och banken har inget med det att göra. På banken träffas man på tillträdlesedagen och fullbordar köpet, får nycklar och betalar huset.
 
Det är heller inte ovanligt att hus säljs innan visningarna har börjat. Ffa inte i storstäderna där ofta visningar ställs in eftersom huset redan är sålt. Ger man ett tillräckligt bra bud så ska det inte vara något problem.
 
frhe: aha, jag mindes inte riktigt hur vi gjorde med vårt förra köp.. minns att vi var på banken och skrev under något, (vad seriös jag låter ;)) men jag är så dåligt på sånt där! (lånet står ju på min man så jag behövde bara skriva under)men då vet jag att vi kan skriva utan att banken behöver vara med :)
 
Däremot måste ni vara säkra på att banken kommer att gå med på att låna ut pengarna, dvs ha ett lånelöfte! Om ni skriver under kontraktet och sedan inte får beviljat lån så kommer ni bli skadeståndsskyldiga gentemot säljarna. Men ett lånelöfte fixar man ju på nätet på en kvart.
 
okej! men lånelöft fixar vi alltid innan vi går på någons visning osv. känns bra och seriöst :) så det är klart!
 
Thomas59
Ja besiktningskostnaden får ni stå för även om ni hoppar av. Därfär är det viktigt att skriva kontrakt innan ni tar kostnaden för besiktning, givet att ni får med en ovillkorad rätt att hoppa av. Har ni inte skrivit kontrakt riskerar ni ju att en annan köpare kommer in och lägger ett vinnande bud i sista stunden, som ni inte kan/vill matcha och då står ni där med lång näsa.

Kom ihåg att besiktningsprotokollet är ER egendom och att varken mäklare eller säljare har rätt att ta del av protokollet. Inte ens om ni väljer att hoppa av.

Visar protokollet på brister som ni måste åtgärda hamnar ni i en NY förhandling med säljaren. Prutning kan vara berättigad om det är mer än småpengar och om ni är beredda att hoppa av om inte säljaren går ner i pris. Att försöka pruta om man inte är beredd att hoppa av brukar vara en dålig strategi. Ta det dock lite lugnt och diskutera med säljaren om brister visat sig. Säljarna brukar vara lite stingsliga när det gäller prutning efter besikning. Var beredda att ev hoppa av i så fall.

Lite fel och brister får man nog tyvärr räkna med. Rent slitage får man stå ut med och konstruktionssätt/material som var ok när huset byggdes/reparerades/byggdes om men som kanske inte är helt ok idag får man nog också räkna med att ta utan prut om det inte orsakat /fel/skador som uppdagas först vid besiktningen.

Det skadar dock aldrig att försöka.
 
Thomas59
Vad gäller köpeavtalet + andra avtal skall mäklaren normalt tillhandahålla dessa och avtalen skrivs normalt sett under på mäklarens kontor vid en tidpunkt som NI bestämmer.

Det är ju fler avtal/papper än just köpebrevet som undertecknas vid köpet så ett tips är ju att be mäklaren maila dessa till er i förväg. Köpekontrakt, depositionsavtal givetvis men vanligt är att även handlingar som objektsbeskrivning, frågelista mm skrivs på av både köpare och säljare. Har ni en bra bankkontakt kan ni maila avtalet vidare till banken så kan de slå ett getöga på alla avtal.

Handpenningen skall normalt betalas inom en vecka. På tillträdesdagen erläggs sedan slutlikviden och likvidavräkning osv görs. Detta sker vanligtvis på banken.

Frågelistan kan ni förresten be att få omgående av mäklaren. Där har säljaren fått svara på en mängd frågor om husets skick och vad han vet om skador, fel och brister. Var aktsamma om säljaren i svaren ANTYDER något men som verkar harmlöst/oskyldigt.

Skriver tex säljaren att "vid nåt tilllfälle har vi sett att det droppar in på vinden" så måste det NOGA undersökas. Skulle det senare visa sig att droppandet egentligen är en större läcka som orsakat skador kommer säljaren troligen, om han är lite slipad, att hävda att ni inte fullgjort er undersökningsplikt, om ni inte gått vidare och undersökt droppandet.

Ger säljaren å andra sidan positiva omdömen kan det minska er undersökningsplikt men var i alla lägen vaksam mot säljarens uttalanden om fastighetens skick. Även fullt normala och hederliga männioskor kan förvandlas till patologiska lögnare vid en husförsäljning.

Räkna med att säljaren har "klätt upp bruden" så kolla extra noga på arbeten som verkar vara gjorda nyligen. Fusk och billiga/undermåliga reparationer/renoveringar är snarare regel än undantag i samband med försäljning.

Prata eventuellt med grannar, om det finns några. Ibland är de mer än villiga att berätta om fel och brister som husägaren ventilerat över häcken genom åren men kanske "glömt bort" när det blev dags att sälja. Linda in det i lite allmänt intresse av området så det inte ger ett för "snokande" intryck.

Lycka till!
 
ska bara uppdatera: det blir köp! vi ska skriva på papper på måndag med klausul om besiktning förstås! :) blev utgångspris för det fanns fler intresserade! wiiie.
 
Thomas59
Grattis!
...men varför vänta till på måndag. Med flera intresserade finns ju risk att någon bjuder över under helgen. Jag skullle nog begärt kontraktsskrivning imorgon lördag förmiddag:cool:.
 
Thomas59: ja, det tyckte jag också, men de sa att mäklaren kan först då?! tycker det känns plågsamt att vänta.. och det fanns folk som hade anmält sig till visningen.

nu kanske det låter naivt, men säljarna var verkligen trevliga och kunniga och vi var där i 2 timmar och kikade. dom sa att tar vi det för utgångspris och skriver under innan torsdag så är det uppgjort. alltså ett munligt löfte, att kl 18 på måndag skriver vi. jag tror på dom, det gör jag.. men gillar inte läget ändå!

på söndag ska maken och hans pappa kika grunden och vinden grundligare bestämde vi. men jag vill ju såklart jättegärna skriva på imorgon. hur ska jag fixa detta på ett snyggt sätt? :) vill inte verka som en klängapa heller.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.