Hej,

skulle vilja veta om det finns någon som har ett suterränghus med en planlösning där köket och vardagsrummet ligger i entreplan och detta plan ligger i det sk suterrängplanet?

Vi tänker bygga precis så men det känns lite ovanligt. Det vanligaste är ju att om man har en tomt som sluttar uppåt från gatan brukar ha entre på nedre plan och sedan en trappa upp har man kök o vardagsrum. Vi har av olika anledningar vänt på detta vilket alltså betyder att vi har vår "publika del" där nere i "källaren". För oss löser detta flera praktiska problem men nu undrar vi om andra har det så här och hur de upplever det?
Känns det som en källare eller? Är det mentalt jobbigt att inte ha vy åt alla väderstreck? Är det källarkänsla?

Nyfiken snart suterrängbo!
 
Det beror mycket på hur långt det är till gatan. Har man en stor vacker trädgård med insynskydd så går det väl bra. Står huset vit trotoarkanten så är ndet kanske mindre bra ...Men hellre kök än sovrum där nere :)
Använder man vardagsrummet mest för tv-tittandet så kan det vara en fördel att inte ha för många fönster.
Bara det finns rymlig avstånd från gatan så ser jag inga stora nackdelar.

Själv har vi grovingång, badrum, tvätt, pannrum,garage och en massa förråd i vår suterräng-källare så vi , 2personer, bor på generösa 110 m2 ovanför.
gaia
 
Det beror också på om det får plats ett par fullstora fönster på sidorna av huset innan backen gör det till källare. Och hur planlösningen ser ut, ligger kök och vardagsrum mot källardelen eller mot ytterväggen?

Men det finns flera här på forumet som skriker högt när någon vill lägga köket på ovanvåningen så dom skulle nog gilla er idé.
Andra har ju problem med överskåpen i köket för det finns för många fönster.
 
Hej igen,

tack för era uppriktiga och vettiga synpunkter. Kan säga att jag känner igen alla tankegångar. Precis gaia säger så har vi en högt belägen tomt (2,5 m över gatan) där alla grannhus antingen ligger jämte oss eller nedanför oss alltså på andra sidan gatan. På detta sätt vänder sig alla hus "bort från oss" och vi får en stor framsida som vi kan utnyttja i kvällsolen (fast den alltså ligger mot gatan!

Och precis som Mellanbarn skriver så får vi plats med stora fönster på sidorna vilket gör att vi får utblick åt 3 håll! Logiskt känns det vettigt, men vem vet hur man upplever det när man väl bor där...huu spännande det ska bli.

Vi har postat en bild på planlösningen på nedre plan i en annan tråd så jag länkar den är
http://www.byggahus.se/forum/planloesningar/106552-foer-litet-vardagsrum.html
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.