Vi ska bygga en innervägg som på ena sidan gränsar mot en gammal murad skorsten. Skorstenen används inte mer än som ventilationskanal för tillfället, men vi vill ju såklart ändå göra rätt ifall vi vill använda den senare. Det stod en gammal vägg på samma ställe vi ska bygga vår nya och den var uppsatt med träregler varav den ena var fastspikad i skorstenen. Vi har fått höra att man inte får ha trä i konstruktionen närmre än 10 cm till skorstenen och har därför köpt in en metallregel som vi tänkte sätta mot skorstenen och låta golv- och takregeln (trä) sluta 10 cm innan skorstenen (allt enligt rekommendationerna vi fick på byggvaruhuset). Men nu börjar vi bli lite osäkra om vi bara kan/får skruva upp en metallregel i skorstenen. Är det någon som vet vad jag pratar om och hur vi kan göra på bästa sätt?
 
Sätt plåt regeln 100mm ifrån skorsten och lägg i stenull imellan. Så är du säker. Ska du ha gips sen på det?
 
Hur mycket tegel är det till kanalen inuti skorstenen? Det finns beskrivet i någon byggnorm hur mycket som krävs för att få montera träreglar mot skorstenen. Och är det ingen eldningskanal blir skorstenen ju inte varm.
 
Träig snickare: Du menar att vi inte alls sätter en regel mot skorstenen utan bygger "ramen" så att den ligger 10 cm ifrån? Vi tänkte så i början men bestämde oss sedan för att sätta en metallregel istället så att vi ändå har en regel längst ut på varje sida. Och ja, vi ska ha gips.

imported_Benno: Ingen aning hur långt det är till kanalen. Det är ju ingen eldningskanal i skorstenen just nu, men vi vill ändå behandla skorstenen som om det vore en så att vi har möjligheten att använda skorstenen till eldning senare om vi vill/kan/får.

Anledningen varför jag frågar om vi får skruva upp en regel direkt mot skorstenen och vad vi eventuellt behöver tänka på när vi gör det är att vi egentligen bara har en dålig känsla om det där att skruva i en skorsten men egentligen vet vi ju inte om det överhuvudtaget är något problem och vad det isåfall skulle kunna vara som kan vara problematiskt.
 
imported_Benno skrev:
Om det bara är en halvsten mellan rökkanal och utsidan finns risk att temperaturen blir tillräckligt hög att brännbart material skall kunna antändas.
Kolla även denna tråd: [länk]
Tack för länken! :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.