Hur bra är egentligen luft-vatten pumpar?

Vi ska förhoppningsvis köpa ett hus inom kort som nu har vedeldad panna.
Pellets är ju ett altenativ, men känns enklare med en pump.

Huset är 154 kvm + 85 kvm.
Nu när jag tänker efter så vet jag inte vad de 85 kvm är. Källaren?
Huset är iaf ett tvåvåningshus med källare där det mesta förutom lite av källaren som behövs värmas upp.
Finns det så stora pumpar att de klarar det? Och vad kostar det då? Sådär mellan tummen och pekfingret, förstår att det inte är så lätt att säga precis.
 
Nibe har luft/vatten upp till 14kW som dockas mot befintligt system. Sen kan man byta vedpannan också förstås. Enbart pumpen i storleken 10 eller 14 kW kostar ca 50.000 + installation. Kronobergs län blir väl inte allt för kallt på vintern så det ska klara sig med luft. Sen om luft/vatten är bra? Beror på vem man frågar! ;)
 
Tänk på att det blir ett j-drans drag i fläkten och därmed mycket oljud.

Vi tittade länge just på Nibe L/V eftersom klimatet är ytterst milt här, men avstod pga fläkten. Det blir ytjordvärme istället eftersom vi har lämplig mark att lägga slangen i.
 
Ljudet har jag inte alls tänkt på, men det kan klart vara jobbigt.

Pellets kanske inte är så fel ändå eftersom vi har pannan.
 
Annkina skrev:
Pellets kanske inte är så fel ändå eftersom vi har pannan.
Blir definitivt billigare i alla fall. Lite mer pyssel än med en värmepump.
 
Skulle vilja slå ett slag för vp framför eldning med fasta bränslen.

Efter att ha hanterat 30-40 kbm ved per säsong under ett antal år inser man till sist hur vansinnigt det är att få sin energi levererad med 2-3 traktorsläp när man kan få den via elledningen till samma pris (via vp).

Som min fru fastslagit: INGET slår energi ur två hål i väggen.
 
Blir lite nyfiken vad kostar pellets per kwh?

Under förutsätning att man köper på "normala" villkor, och normala transportkostnader (inte att kompisens, arbetskamrats svärfar som kör lastbil kör ut det).
 
Bulk som småsäck brukar frakten vara gratis om man beställer Ex 4 pallar ...hmm m3 bulk
Pellen varierar mycket länsvis billigast i norrland;)..Fast ca 2500/ton ...Sen skall det räknas på verkngrad på pannan så blir det kWh....Tjja 50-60 öre kWh ?Väljer man småsäck får du dra av för "gymkortet"..Bara gott för kroppen.....Bulk...=..hängmattan....

Mvh
 
Har sagt det förr..

Det är helt uppåt väggarna att det skall finnas en förbränningsanläggning i varje stuga och energin skall köras ut. Lever vi på 1700-talet??

Bränn i centrala anläggningar med hög effektivitet och effektiv rening. Lämpligen förlagda i områden med god tillgång på råvara, exvis torv. Investeringen blir en bråkdel.

Ett effektivt och miljövänligt distributionsnät finns redan. Det kallas för elnätet.

Vad som krävs är att sådan "värmeelkraft" inte beskattas till döds.
 
Men... Det var ju inte speciellt billigt. Kör du med värmepump och köper el till den så får du ju en energikostnad på ca. elpriset/3 (eller 4 om du tror på säljarna).

Jag har gått och trott att pellets kostade max 20öre per kwh.

Det finns ju trots allt ett litet egenvärde i att slippa sköta inköp, lagring, inbärning av säckar, kanske bortforsling av aska osv. Och troligen större tilsyns behov om du reser bort. De jag känner som kör pellets får avbrott i matningen typ ett par gånger per säsong.
 
Pellets marknadsprissätts. Producenterna skänker inte bort produkten, speciellt som det finns ett stort antal förbrukare som inte har något annat val än att fortsätta köra med pellets pga gjorda investeringar.

Olja kostar en bråkdel av pellets per kWh (bortsett från skatterna), men tydligen är det smartare att importera pellets från östeuropa än olja..:rolleyes:
 
Har väl kostat 20 öre kWh.....Som elen Har ju kostat....40-50 öre inkl skatt ....(1kr-1.30 kr/kWh .....nu.....Allt går upp till och med snuset:(

mvh
 
Tillbaka till frågan.
Svar, det går att värma med luft/vatten värmepump. Se ex. www.energisparnord.se
De har upp till 15 kW effekt. Så mycket behöver du dock inte.
Då det blir kallare sjunker effektiviteten. Om du bor så du har många dagar under ca -10 grader C så lönar det sig definitivt med bergvärme istället.
 
H
mycke_nu skrev:
Har sagt det förr..

Det är helt uppåt väggarna att det skall finnas en förbränningsanläggning i varje stuga och energin skall köras ut. Lever vi på 1700-talet??
Det är uppåt väggarna med fyrhjulsdrivna tantjeepar också. Ändå köper folk sådant för att åka omkring i städerna med trots alla miljoner av skattepengar som lagts ned på ökad trafiksäkerhet och bättre miljö. Här förstör man miljö och hälsa utan någon som helst vinst för någon.

Att det eldas så mycket fastbränsle beror däremot på nedläggningen av barsebäcksverket. Subvensionerna till pelletsinstallationer för några år sedan kom till för att i viss mån avhjälpa bristen på el som uppstod.
Framställdes elen med kärnkraft vore det bäst i alla avseenden att skrota hemmaeldandet. Nu har vi för lång framtid ett vågmästarparti som heter "miljö"partiet som effektivt kommer att hindra en sådan utveckling.
Nu får vi ta det som det är: Pelletseldning och till och med vedeldning i gamla överförbränningspannor är betydligt bättre miljö- och klimatalternativ än den tyska och polska kolkraften som man pga. "miljö"partiet är tvungen att importera i ganska stor mängd.

Till den aktuella frågan: Billigast kommer du undan om du stoppar en lämplig pelletsbrännare i vedpannan. Vilken typ av panna är det? Med en genomtänkt installation kan du få riktigt bra ekonomi.
Kostnad: 10000 - 19000 för begagnad resp. ny brännare. Installationskostnad 3000 -4000
Inget behöver göras åt ditt befintliga värmesystem i övrigt.
Värmepump kräver att värmesystemet är dimensionerat för låg framledningstemperatur. Mycket möjligt att du åker på en ombyggnad av värmesystemet om du bestämmer dig för värmepump.

Luft-vatten pump till ett stort hus kan man diskutera. Ju större hus ju mer lönsamt med berg eller jordvärme.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.