Sorry har haft fullt upp med annat. Har inte hunnit in och kollat forumet.
Vi har bytt ut den gamla frysen, kylen och spisen för att se om det drar mindre. Men vi ser ingen skillnad från den ena veckan till den andra. Snarare att det dragit mer el, men säkert för pumpen har gått mer då vi hade 10 minus grader.
Den här månaden (november) har vi "bara" dragit 3010KWh.
Hur låter det tycker ni???
Just nu har vi tyvärr inte råd med någon elektriker, dumt att säga då vi säkert skulle tjäna in dom pengarna snabbt. Men vi kan inte lägga ut den summan just nu.
Pumpen går inte på elpatron för då måste vi ställa in den så den går på det.
Mätarn är utbytt bara för ett år sedan eller så.
Vad tror ni en elfirma tar för att leta felet?

Tack för era svar!
 
Sorry glömde.
Ja det är 20 grader i båda husen.
Det är en 70 liter beredare i lill huset och vi har en 120 eller nått sånt.- en rejäl en.
Men den är ny så jag tror den är rätt ekonomisk.
 
Jamen då borde ni ju mer hamna mot 25-30.000 kwh per år....:cool:
 
Var kommer siffran 50.000 KWh förbrukning per år ifrån? Är det en beräkning elbolaget gjort baserat på tidigare år? Har ni nu direktavläsning av mätaren till elbolaget så ni blir debiterad rätt förbrukning?

Om ni gjort av med ca 3000 KWh i November så är er årliga förbrukning precis som zeppafan skriver 25-30.000 KWh. Den förbrukningen låter hyfsat normal. Man kunde kanske önska lite lägre då ni har jordvärme, men era hus är säkerligen av lite äldre modell och inte så välisolerade. Jag tycker nog att detta inte är en alarmerande förbrukning iallafall. Det går säkert att optimera med lite pysslande men det är inte akut med något elektrikerbesök á dyr timpenning för att konstatera att inget är fel.

Återstår att höra var siffran 50.000 KWh härstammar ifrån för ni är långt ifrån den förbrukningen just nu.
 
Kan bara hålla med några av de tidigare inläggen. Är 50000 kWh en uppskattad årsförbrukning så är den förmodligen baserad på vad de tidigare ägarna förbrukade (när stallen ev. var i full drift?). Att ni förbrukade 3000 kWh i november tyder snarare på att er årsförbrukning kommer att sluta på 30000 kWh. Schablonmässigt så förbrukar man i november i en eluppvärmd villa ca 10 % av årsförbrukningen. Schablonen skiljer sig lite beroende på vilken del av landet du bor.

Sen vad det gällde räkningen 6900 kr för en månad. Var det en preliminär debitering, faktisk förbrukning eller en avstämning för tidigare månader?
 
Redigerat:
Ja nu är det uppskattad förbrukning. Men båda de tidigare ägarna har haft en förbrukning på 45-50000 KWh. Vi får hoppas att den inte kommer att vara så hög, men nått måste ju dra eftersom den har varit uppe i 50000, och båda har försökt att vara ekonomiska.. Tack för svaren. Håll tummarna att det håller sig stadigt. Var ute och läste mätaren . Den hade dragit 890 KWh på 6 dagar. Och då har tempraturen ute varit på ca 4 minus till 0:an.
 
Hoppsan, det blir ju typ 148 kwh per dygn :( (& inte sådär jättekallt...) hoppas ni hittar nån eltjuv :surprised:
 
Det var ju en skillnad om ni har runt 20 grader i bägge husen + 2 beredare, utgår ifrån att bägge husen går på samma pump..

Ville bara nämna att om man inte kan inställningarna ordentligt på värmepumpen så kan ju faktist elmätarn med all sannolikhet snurra på i eran takt om bara elpatronerna är på, vissa avancerade pumpar så kan man se hur stor del elpatronerna har varit på i % även total elförbrukning mm så att man har lite koll.


(& inte sådär jättekallt...) beror på var man bor i landet just nu har vi -22 ;)
 
susannepåd> Är fundersam på hur det gått för dig. Hittat något mer? Nu har det ju varit lite kallare en stund (iaf här i Värmland)
 
148 kWh per dygn blir ju en hel del. Om en mojäng drar 4-8 kW så lär platsen där mojängen står bli hyfsat varm. Antingen är det jordvärmen eller så är det något element eller infravärme utomhus. Om en kyl/frys drar så mycket så skulle den orsaka tropisk hetta i köket.
 
Bjurran!-Tack vad snällt av dig att tänka på mig och min förbrukning.
Vi läser mätaren varje vecka och det drar runt 850 kWh i veckan.
Idag har vi 20 minus ute och det är 14 grader i huset....Kallt!
Som jag förstår så är jordvärmapumpen på max.
Det klarar helt enkelt inte av att värma båda husen.
Drygt för vi måste göra nått till nästa vinter.
Vi har inte vridit på så elpatronen går på ännu. Var och hämtade ved i dag så nu eldar vi för fullt i våran öppna spis.
Den ger ju tyvärr inte så mycket värme.
Men vi funderar på om man ska skaffa sig en energikasett eller om man investerar i luftvärmepump.
Kanske man bara ska ha jordvärmen på lilla huset och så gör man nått åt stora huset i stället. Mest eftersom det är golvvärme i lilla huset.
Frågorna är många.........känns lite drygt just nu.
Vad tycker du man ska investera i?
Ha´de!
 
En energikasett kan göra underverk men det gäller att få tag i en bra installatör. Den som gjorde jobbet här var inte tillräckligt kunnig utan när problemen kom så försökte han bara fly undan ansvaret. Det blev en rätt tråkig historia via ARN (vi vann) och kronofogde men han valde konkurs före att göra rätt för sig.

För att gå tillbaka till kasseten så hittade jag tillslut felet, var en del mellan dörren och det inre spjället som saknades vilket gjorde att den gick med fel inställning hela tiden. Med det rättat så har vi gått från att elda en slaktback ved och få det ljumet i vardagsrummet till att elda en kasse ved och få det varmt i kök och vardagsrum.
Vi uppskattar att vi får ut 5-10 gånger mer värme ur samma vedmängd nu än när den var en vanlig öppen spis
 
Någon måste väl räknat fel på jordvärmen när den installerades? (dimension, grävdjup...)
 
Det är helt normalt att värmepumpar inte räcker till när det är som kallast. Kostnaden för dem pumpen blir så mycket större än vad det kostar att spetsa med lite elpatron eller ett par el-radiatorer.

Själv har jag svårt att få upp tempen mer än 18.5 grader just nu utan att ta till en del extravärme.

Tips för alla frusna som saknar eldstad att elda i är att öppna ugnsluckan och dra på ugnen. Långkok (rotmos, ärtsoppa eller kanske en riktigt mustig chili) är också tacksamt, eller varför inte passa på och baka lite? Torktumlare är inte så farligt dyrt att använda när det är så här kallt, och lite levande ljus är bara mysigt.
 
Men 14 grader,man ska väl ändå inte behöva elda upp köksmöblerna för att ha det drägligt? nog måste det väl va meningen att elpatroner ska gå in & sköta automatiskt....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.