Jag valde Gira främst pga av enligt mitt tycke den klart snyggaste designen (inte minst SmartSensor och TouchSensor/Esprit med vit glasram).
Nu blev det av slöhet även Giras prylar för centralutrustningen, kanske skulle tittat lite mer på specarna. Men jag hoppas att HomeServer3 ska tillfredställa mina behov av extra funktioner, men vi får väl se när jag väl kommer mig för att koppla in den (ska flytta in först bara....).

Gällande ETS så "borde" exportfilen från ETS Starter kunna laddas in i ETS Pro.

Jag har Uponor (Wirsbo) golvvärme och har köpt Giras 230V styrdon och värmeaktorer. Det var inte helt enkelt att hitta en ventiladapter som passade, men denna hittade jag till slut (M28-M30 konverter) http://www.maniarmatur.se/show_product.asp?artnr=4809196. Jag har dock inte programmerat det än så om det funkar eller inte blir en överraskning.

/Klas
 
Hej

Jag har KNX i halva huset än så länge och har programmerat själv... Har bla Gira Smartsensor för styrning av ljus, värme och kyla så om nån behöver hjälp med den så hör av er..

Vad jag inte fattat är vad de olika flaggorna på gruppadresserna har för funktion? Typ Send Recieve Read Write osv? Har inte behövt ändra dem, det har fungerat ändå. Det vore dock kul att fatta principen??


mvh
Håkan
 
Flaggorna på kommunikationsobjekten är normalt rätt satta av leverantören men de kan i vissa fall behöva ändras.
De säger hur objektet skall reagera vid olika händelser.

Kommunikation (Communication)
Är inte denna vald är objektet dövstumt och det är inte lönt att ens knyta en adress till objektet.

Läs (Read)
Är denna vald så kommer objektet att svara på en läsförfrågan. Denna "flagga" är den man oftast behöver ändra på. Om man med ETS vill fråga ut status för en gruppadress (eller om en annan apparat vid uppstart begär status) så vill man ju ha ett svar. Får man inget svar så är läsflaggan inte satt.
I många fall kan flera olika kanaler vara knutna till samma gruppadress och man vill då bara att en kanal skall vara representativ för gruppen och ändrar då så att endast en av kanalerna har flaggan satt.

Skriv (Write)
Avgör om värdet på objektet skall kunna ändras av en gruppadress. Flaggan är givetvis satt på en brytaktorkanal men inte på en temperatursensor.
(Det går tyvärr inte att ändra yttertemperaturen genom att skicka ett telegram)

Överför (Transmit)
Avgör om objektet skall kunna sända telegram. Temperatursensorn i ovanstående fall bör ju kunna sända information men det är inte nödvändigt för brytaktorn.

Uppdatera (Update)
Denna funktion är inte självklar i alla apparater eftersom det är en relativt ny egenskap. Den avgör om objektet skall reagera på ett svar på en läsförfrågan. Som grundregel får du räkna med att det alltid gör det.

Det var principen

Testa gärna vad som händer, inget kan gå sönder :)
 
Tackar för svaret...

/H
 
Är det någon som har någon erfarenhet av Hager's dimmer och brytaktorer? De är något billigare än Merten, men saknar de funktioner som man behöver?

Eller finns det något annat märke som man ska titta på som har tillräckligt med funktioner och ett bra (lågt) pris.
 
En lysande tråd som jag garanterat kommer att följa med intresse.

@simba: Mina Hager produkter har funkat lysande de 5 åren jag haft dom. Använder bara enkla funktioner som av / på / dimmer / tid / ljus / timer

Någon som vet ett bra sätt att kommunicera mot systemet via TCP/IP? Vad jag vill göra är enkla saker som att slå av och på lampor/uttag via en webbsida. Jag har hittat EIB Home server men jag har inte lyckats kompilerar den under windows. Tanken var att jag skulle slippa en linux dator (jag har en dedikerad ETS dator). Om jag har fattat rätt så ska det räcka med den programvaran installerad på min pc samt några html / javascript filer för att få det hela att börja funka?
 
Finns flera API:er för kommunikation mot KNX över TCP, bla ett Java baserat (Calimero) som du då borde kunna köra på en Windows burk. se: http://calimero.sourceforge.net/

Jag kommer förmodligen själv använda något färdigt API, och sen en egen websida för att styra funktioner, och eventuellt logga alla busshändelser i databas.

Målet är självklart sedan att kunna styra allt smidigt från IPhone! :)
 
Har nu fått igång min KNX installation oh nu börjat programmera upp i ETS.
Har inte använt ETS tidigare så det är lite pyssel att få till det.

Jag har skapat en gruppadress där jag lagt till en massa lampor och en vippa, fungerar utmärkt att trycka på den och det släcks och tänds i hela huset.

Men hur i hela friden gör jag om jag vill trycka på knappen och släcka alla lampor men viill t.ex att en lampa skall tändas istället? Har försökt en massa men har ingen aning hur jag får till, blir ju antingen eller. Tryckknappen är ju antingen till eller från.

Hårdvaran är Trend Flex brytare oh Merten universaldimmer och brytaktorer.

Ingen som har en snabbguide för ETS?
 
O
Gör ett scenarie välj scenarie på brytaren lägg ner den i en egen gruppadress lägg sedan nera alla T/S och Dim-T/S scen programmera knapp och dim resp brytaktorer .Tänd eller släck resp lampa ,tryck och håll inne den knapp som du valde som scen ca 3s och vips du har spelat in ett scenarie nästa gång du trycker in scen knappen så tänd resp släck lamporna dimning precis som när du valde

//Olov
 
hmm, vet inte om det är jag som är dum eller, men det tog stopp på en gång, hur väljer jag senarie på brytaren???
Hittar inget sånt alls, Trend Flex brytaren har det eller?
 
O
Trendflexen har det ,högerklicka på den välj egenskaper kolla på funktion för vippan välj scen välj sedan anropa och spara scen välj ett scen nr tex 1
släng sedan ner den vippan som fick namnet Anropa/spara scen 1Byte
ner i en ny grp adr gör lika dant för dimmer och binär

//Olov
 
Nej, det stämmer inte, hittar inget sådant. Måste vara något fel.

Har programvara "PB Flex-Series V1.0", e-nummer: E1758451, stämmer det? eller finns det nyare programvara för den? jag kollade SE:s hemsida men hittade ingen nyare.

På funktion för vippan finns bara till/från, dim, jalusi.
 
O
Vad kör du för ets?
Du måste välja 2x 1 knapps funktion för att få fram detta val föreslagsvis välja tänd diod när knapp trycks in

//Olov
 
aha, nu så fanns det. jag ändrade aldrig vippan tidigare. nu skall det testas lite.

Tack!

Kommer säkert fler frågor snart...
 
Till er som vill koppla KNX till PC

Vill man bara nå funktionerna från en PC så finns det ett antal färdiga produkter som presenterar dom i form av en websida.
Den klara fördelen med den lösningen är att man inte är beroende av att en dator står igång om man vill nå anläggningen utifrån.
Vill man hantera driftfunktioner som tidsstyrning och logik så är det fördelen ännu tydligare med en fristående lösning. Det fungerar även om datorn är avstängd (eller har har gått och hängt sig)

Vill man göra egna program i PC och koppla dom till KNX så är det bästa alternativet att använda sig av Falcon från KNX Association. Då får man med stöd för alla anslutningsätt. Dessvärre är nog initialkostnaden sådan att den kräver ett kommersiellt syfte med projektet och sätter käppar i hjulet för hemmafixaren.

Så, ni har hittat linux-alternativen och är ännu inte nöjda.

Vad sägs om denna?
http://weinzierl.de/e_main/e_main_ip_baos.html
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.