Vi är som jag sagt tidigare nyinflyttade på en gård. Mycket som ägarna innan sagt har inte alls stämt. Vilket vi har fått erfara.
Nått är fel på våran el. Just nu har vi en förbrukning på 49998KWh!!!
Jordvärmen verkar fungera.
Huset är på ca110m2, gårdshus på 81m2. Sedan två stall, men där är bara lamporna tänd några timmar om kvällen. Varmvattensberedaren är avslagen.
Vad har ni för förbrukning,uppvärmning m.m
 
Det verkar lite skumt. Jag har en förbrukning på ca 38 000 kWh, vattenburen el i huset som visserligen kompletteras med värme från en braskamin, men sen har jag en eluppvärmd pool som går 24/7 6 månader om året. Datorerna står igång dygnet runt, och jag använder bastun ganska flitigt. Mycket självförvållad förbrukning, så det verkar lite konstigt om du ligger på 50'.
Vad finns det för stora förbrukare som är igång nu? Det verkar som om din förbrukning är såpass hög att du borde kunna felsöka det genom att kika på elmätaren medans någon stänger av del för del av strömmen så ni kan se när det blir en rejäl skillnad i förbrukningen.
 
Det finns inget som egentligen slukar el. (jo nått är det ju, men ingen pool,bastu eller liknande) Vi har två nya varmvattensberedare och den ena går på el. Vi kör tvättmaskinen 1 gång i veckan, lika diskmaskinen. Vi är ekonomiska i all förbrukning. Vi har haft en äldre Sval/kyl och spis. Men de har vi köpt in nytt, så vi får se om det blir någon skillnad där. Men förbrukningen är otroligt hög. Kan det vara så att jordvärmepumpen slukar mycket el. Men enligt en som bott här tidigare var elräkningen redan innan pumpen installerades hög.
I gårdshuset är det fortfarande en äldre kyl och spis.
Vad tror ni min förbrukning egentligen borde ligga på?
Ja vi funderar på att stänga av delar för att själva försöka komma fram till vad det kan vara. Men det är svårt att se på mätaren direkt vad det kan vara. Den blinkar och blinka. Ska vi försöka hålla koll på hur fort den blinkar då eller? För de flesta delar är vi ju beroende att ha.
 
Hurpass snabbt blinkar din mätare? Det är olika på olika mätare. (står ibland i klartext hur många impulser per kWh)
Detta är givetvis bara gissningar, men min magkänsla säger mig att med den förbrukningen du har så borde du kunna märka en rejäl skillnad i hus snabbt det blinkar. Är det något som ligger på konstant och drar ström borde du märka det ganska tydligt om du stänger av strömmen dit.
Genom att testa dig fram kan du på så vis lokalisera vad som verkar dra ström.
Du nämner att det är olika byggnader. Har du möjligtvis olika centraler till dessa så att du enkelt kan stänga av en byggnad i taget för att t.ex. se om något i en viss byggnad drar mycket ström? Om du inte kan lokalisera det själv tror jag att du bör ringa en elektriker som hjälper dig att kontrollera det. Du kanske rent utav kan spara in kostnaden för elektrikern ganska snabbt om du kan hitta vad som drar såpass mycket.
Som sagt, jag slösar ganska mycket ström här och ligger "bara" på 38' kWh, med en boyta på 165 m2.
 
Oj min mätare blinkar fort! Du kan inte ens räkna hur mycket på en viss tid. Jo det är olika centraler. En till huset, en till gårdhuset och en till stallet.
Har ringt en elektriker men det tar ett tag innan han kan komma ut. Men känner mig lite stressad. Räkningen vi fick nu, för en månad var på 6,900:-!
 
Ok, om det nu blinkar fort borde du kunna märka skillnaden i blinkningar ganska tydligt om du stänger av en central i taget. Ett tips, slå av datorer i förväg, de mår inte bra av att du klipper strömmen så.
Låter dock tryggt att du har en elektriker på väg som kollar det, det är lika bra att få det undersökt.
Nu vet jag ju inte hur det ser ut hos dig, men på många gamla lantställen är mycket el fulkopplad så det kanske kan vara värt att plocka in offerter för elbesiktning av hela tomten?
Lycka till!
 
Tack! Det behövs nog!
 
Det är inte nån kabel som drar iväg till nån jaktlagsstuga med frysrum....(Svärgubben har så men har bra koll på förbrukningen dit;) ..ca 50000 kWh låter väldigt mycket...inget i stallet till hästarna infravärme ;) gamla frysar kan dra bra mycket se upp..

Mvh
 
Det låter helt absurt med 50.000kWh/år. Vi har en kåk som är tre gånger större än era, och vi förbrukar runt 35.000kWh/år och då har vi ju rätt så lika väderförhållanden eftersom vi inte bor så långt ifrån varandra.

Om vi börjar i rätt ände: Stämmer elräkningen överens med vad elmätaren visar, eller har ni fått elräkning baserad på någon förbrukning från tidigare ägare?


Om det stämmer så borde ni klara er med c:a 1/3 av den förbrukningen ni har idag. Idag drar ert hus runt 150kWh/dygn, och om det är 100 för mycket så skall vi leta efter något som drar 4kW. Det är inte så mycket det kan handla om. Det handlar inte om att släcka lampor eller komma ihåg att stänga av datorn, utan tyngre saker.

För det första, fungerar värmepumpen ni har? Har ni något el-tillskott där? Vad händer om man stänger av tillskottet? Blir det kallt då, börjar elmätaren gå långsammare?

Andra saker som kan ställa till det är infravärmare/värmeelement på altaner, i förråd eller så. 2st på vardera 2kW som står på konstant blir precis den el som jag tycker det drar för mycket. Det kan också vara värt att kolla så att det inte finns värmekablar, frostvakter, i stuprör, vattenledningar eller så som fått tokfel och står och värmer konstant. Inga elelement någonstans som står på. Jag har sådana i garaget och kollar ofta så ingen varit och fipplat på dem.

Finns det några maskiner på gården som står på? Hötorkar, byggfläktar, vattenpumpar, elstängsel i hagen, andra maskiner?

Det blir lite detektivarbete för att ta reda på vad det är. En bra utgångspunkt är om centralerna är uppmärkta så att ni ser vilka säkringar som går vart. Är någon/några säkringar varma utan att ni har någon direkt last på, så är det ett bra tips att leta där.

Hur är annars husets skick? Är det välisolerat, bra fönster, lagom drag för ventilationen etc?
 
Hur går det fått ut nån elektriker? :surprised: (susannepåd)
 
Hej! Håller med, 50´ låter väldigt mkt...
Kolla vad som drar, för nått lär det vara....
 
Med den månadsförbrukningen måste något dra 8000 W dygnet runt!

Antingen så är det någon marijuanaodlare som kopplat in sig på er mätare eller så är den defekt.
 
kanske bara ville ha tips på elslukande prylar ;) (Därav frånvaron?)

Mvh
 
kanske inte alla sitter framför compjutor'n...:p
 
Jisses, låter lite vääl mycke för den ytan eller ytorna..

Har ni full värme på i bägge husen, hur stora beredare har ni, funkar termostaterna som de ska på elementen om ni nu har elelement?

De där skulle jag kolla upp omedelbart, både elektriskt och annat, kanske komplettera med luftvärmepumpar som säkert skulle betala sig snabbt om nu det inte är generalfel nånstanns.

Nånstanns borde det vara fel iaf, kanske "går" pumpen bara på elpatroner? men det borde vara mer knas än så..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.