Hej,
nu behöver jag er hjälp med tycke o smak. I detta forum brukar jag hämta mkt tips då ni är många med "bra koll" :). I bifogad fil syns fasadritning av baksidan på vår skånelänga. Denna sida vetter mot havet varför vi "bryter" mot skånelängans traditioner i form av två större fönsterparti. På framsidan inåt gården är fönstersättningen traditionell + två holmejor.

Nu till frågorna;
1. Vad tycker ni om fönstersättningen i de två kuporna. Bifogad fil visar bara ett utkast och självklart ska kuporna ha samma fönstersättning. 2 eller 3 fönster samt eventuellt större fönster än normalt för att få in mkt av naturen utanför??
2. Hur stora tycker ni de två större fönsterpartierna (med fönsterdörrar) ska vara på bottenplan (höjd o bredd). Mycket tacksam för alla synpunkter...

//p
 
Är det ett gammalt hus? Har ni ambitionen att det ska vara någotsånär autentiskt eller vill ni har friheten att göra hur som helst? Som ni själva konstaterat så är de stora glaspartierna inte speciellt autentiska, och det är något som jag personligen inte skulle göra på ett gammalt hus.

Om vi nu bortser från det, så kan man ändå göra en del estetiska vinster genom att tänka på hur gamla Skånelängor ser ut. Proportionerna och fönsterplaceringarna följde ofta det 'gyllene snittet' och är därigenom tilltalande för ögat. Vad gäller fönster finns ett par enkla tumregler.

1) Blanda inte olika storlekar på glasrutor på samma fasad, det ger ett oroligt intryck. Om storleken på fönster behöver varieras, variera i så fall antalet rutor, t.ex med ett 3-rutors stående eller liggande.
2) Gamla fönster är högre och smalare än nya standardfönster. Rutorna är nästan kvadratiska. Nuförtiden är ofta hela fönstret kvadratiskt och rutorna är bredare än dom är höga, vilket ger ett 'satt' intryck.
3) Fönster o dörrar ska sitta på samma höjd och symetriskt i förhållande till varandra och till fasaden. Annars ett oroligt intryck.
4) Fönstrena på ovanvåningen ska inte vara större än de på undervåningen, för då ser huset nertryckt ut.

Om er skiss tycke jag så här:
Den vänstra kupan är snyggare än den högra. Glaspartiet nedanför den högra kupan sitter snett i förhållande till fönstret ovanför. Avståndet mellan fönstrena är inte detsamma i den högra delen som i den vänstra. Tycker det är för många glaspartier av olika storlek. Jag skulle antingen satsa på glaspartierna nedanför kuporna och då skippa dom två som ser ut som förlängda fönster. Eller tvärtom, och i så fall sätta snygga pardörrar nedanför kuporna. Går ju att ha glas bakom dessa dörrar om man så vill.

Om ni satsar på fönster av gammal modell, dvs relativt höga, som sitter relativt tätt, då kommer ni att uppleva att ni har väldigt mycket utsikt både när ni står och när ni sitter. Då kanske ni inte har samma behov av många stora glaspartier (och slipper leva i ett skyltfönster!;)).
 
Redigerat:
Jag är helt enig med Sommartorparn.
 
Tack för trådtips och synpunkter :)
 
Håller med Sommartorparn i det mesta, tycker ändå att ni ska leka lite när ni har möjligheten. Ta in omgivningen i era planer, det är som att planera en trädgård. Grannhus, vegetation och allt vad det nu är påverkar ganska mycket. Dock, vänster del ser bäst ut på skissen och möjligtvis att ni ska minska dörrarna till en dubbeldörr som inte nödvändigtvis behöver ha glas ända ner. Hur skulle det se ut emd ett fönster på öv som följer gavlarnas vinkel? Det ger bra ljus inne i huset och behöver inte se så djävligt ut som det låter.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.