-MH- skrev:
Det är nog bättre för sinnesfriden att förlika sig med huset som det är och ta det lugnt, än att känna att innan man har gjort A, B och C så är det pest och pina, och ju snabbare man har det gjort desto bättre. Men det kanske bara är för jag är lat. :)

Att renovera kök och badrum är varken billigt eller snabbt gjort. Tror jag , jag är bara halvfärdig med köket (efter ett år).

Lustigt nog brukar det uppstå mer akuta saker som man måste ta hand om på vägen. Barn och läckande tak, tex.
Det är mycket med huset jag tycker om, annars hade vi inte köpt det, men det finns också åtgärder som kan göras så att det blir fint. Än så länge har vi varken barn eller läckande tak, men det kommer kanske?
/U
 
Karakorum skrev:
Du har missuppfattat mig helt! Jag skrev absolut ingenting om huruvida det är rätt eller fel att omedelbart vilja ta itu med tex köket. Jag vill bara att du klargör utgångspunkten för att det ska bli en relevant diskussion. När du skrev desperata renoveringsbehov tolkade jag det som att du har ett omfattande renoveringsarbete framför dig. Alltså mer fokus på att rädda och vårda huset, och mindre fokus på att anpassa interiör efter behov. Det finns inget fel med att vilja inreda sitt nya hus! Jag vill bara att det framgår av beskrivningen. Jag misstolkade dina intentioner pga begreppsförvirring. Jag tycker forfarande att dina funderingar passar in under avdelningen byggnadsvård.

Jag hoppas att du förstår bättre hur jag tänker.
Jag tror vi har olika referenser bara, vår utgångspunkt var att köpa ett friskt hus med utvecklingsmöjigheter på en placering som vi båda var nöjda med.Vi tittade även en hel del på tomter eftersom vi kan bygga till ett vettigt pris, men då får man inte historien och inte heller en uppvuxen trädgård. Nu är inte trädgården säljarens stora intresse, men det finns uppvuxna träd och buskar. Något som jag tyckte var ett stort plus på den skånska slätten.

Desperat eller ej beror på vad man menar med desperat, man kan alltid hitta någon med ett hus i sämre skick (beroende på vilken bedömningspunkt man har), det finns hus där både tak och väggar fallit in, jag var på inspektion på ett sådant häromveckan, ägarna hade rensat, kvar fanns en platta, 2 halva väggstumpar, och på plattan stod 3 väggar á ca 1,2 meter, och en presening, och intill detta fanns även en dörr, öppnade man dörren så fanns det en toalett, halva golvet var dock borta. Detta kan jag ju kalla för en omfattande renoveing, ska jag vara ärlig så tror jag inte att de hade bestämt vilket kök de skulle sätta in, men jag tror de hade en dröm om vad de önskade av det slutliga resultatet.. Hur skulle de annars orka eller ens veta hur de skulle bygga?

Om rädda och vårda ett hus endast handlar om att rädda det från undergång så har jag kommit fel den här gången. Jag hittade inget underforum som passade bättre för mina frågon som kasnke mer handlar om vård av ett kulturlandkap, där en byggnad är en del i en helhet, att en byggnad ska passa passa in i omgivningarna. Det var där mina tankar om att försöka hitta karaktären på huset som det kunde ha varit på den platsen om det varit någon med intresse för kulturvård haft hand om det. Eller en som iallafall haft ointresse av att renovera så våldsamt. Kanske jag ska se om det inte finns ett annat underforum som mina frågor passar bättre i. Förslag på vilket?
Som sagt, jag är ett blåbär i detta forum, och uttrycker mig säkert klumpigt eftersom jag uttrycker mig efter mina erfarenheter och önskningar. Jag har inte studerat den skånska byggnadstraditionen från sekelskiftet särskilt ingående eftersom jag inte läst i Sverige, men jag ser att mycket renoverats på ett sätt som gör att jag inte vill ha dem som förebilder. Jag är som sagt inte ute efter att skapa ett museum där jag och min sambo ska dela ett litet hus på 100 kvm med 4 andra familjer, utan vi vill leva med nutida standard, och det betyder att vi inte kan göra en återställning av hur byggnaden sett ut en gång, utan vill hitta en väg som ger tillbaka lite til omgivningarna på samma sätt som kringliggande hus, men att det samtidigt fungerar att leva i för oss med våra krav. Och för att uppnå detta ställde jag bland annat mina frågor här, för att få arbetat fram en ännu tydligare bild på vart vi är på väg.
/U
/U
 
aof skrev:
Det blir lätt en massa missförstånd när många personer målar upp en bild i sitt huvud av hur t. ex. ett hus ser ut och i vilket behov av vård det är i utifrån knapphänt information och man inte ens sett en på bild på huset i fråga!

Självklart kan ni riva ut ert 60-talskök så fort ni fått nycklarna till huset det spelar ingen som helst roll. Det viktiga är ju att det nya köket blir väl genomtänkt och funktionellt och att ni kommer att vara nöjda med det en lång tid framöver.

Vi rev ut vårat kök för 1,5 år sedan och funderar fortfarande på hur skall få det hela funktionellt på ett snyggt sätt. Jag är tacksam för att vi inte har hastat ihop något som man senare inser inte är vad man behöver. Efter att ha använt köket ett tag med provisorisk inredning börjar vi få grepp om våra behov och har omprioriterat en hel del. T. ex. visade sig vedspisen och bakugnen vara så bra att någon annan spis inte längre känns så aktuellt, inte för stunden iallafall.

Kanske är ert kök betydligt mer självklart hur det skall disponeras för att fungera bra och ni har förmodligen mer koll på era krav än vad vi hade men det är sällan någon nackdel att låta saker ta lite tid.
Man är ju väldigt olika som personer, och jag vet inte om någon av oss i detta förhållandet hade tyckt det var jätteroligt med ett provisoriskt kök i 1,5 år. Fungerar säkert för en del andra.
Vedspisen i detta köker är eliminerad för längesedan, men det finns ju gott om virke på fastigheten så vi kan ju slå upp en lägereld i väntan på beslutet om vilken spis vi ska välja ;). Eller så kan vi fundera och undersöka vilka alternativ som funnits och finns eller som kan finnas i ett par månader innan man flyttar in och fatta ett beslut när man samlat tillräckligt med information. Någon gång måste beslutet fattas och vad säger att det blir bättre för att man väntar några år? Tro mig, jag har väntat många år med beslut som kunde tagits betydligt mycket tidigare, där jag vetat svaret men bara hoppats på att det skulle lösa sig av sig själv eller att någon annan skulle lösa det åt mig.

Livet går snabbt. Och egentligen hur allvarligt är det me vårt kök/bad, egentligen? Vi ska inte riva något hus, vi ska bara flytta in och anpasa det efter oss. I världshistorien är detta inte ens piss i Atlanten men för oss är detta stort och något vi drömt om länge men inte haft möjlighet förrän nu. Det är mycket som ska stämma innan alla pusselbitar är på plats. Och vad skulle hända om vi om 4 år skulle inse att vi har för många skåp i köket, eller om det hade varit snyggare om vi valt ikeas vita skåpsluckor istället för de grå? Eller tänk om vi skulle valt att ha en annan kakel än den vi valde? Hur man än vänder och vrider sig har man rumpan bak, och så länge man är överbevisad om att det är rätt väg man går så är det väl bara att knata på i den riktningen. Det värsta som kan hända är att det var fel men då fick man sett något på vägen, och kanske lärt sig något. Annars kan man ju sätta sig ner och vänta på en buss som kanske kommer, men ingen vet när.
/U
 
Apprentice skrev:
Jag känner av något av en déjà vu. Jag vill minnas att jag antydde att byggnadsvårdskunniga är änna petiga rackare. ;)

Men, som jag förstått det vill du ha ett nytt fräscht IKEA-kök med dagens alla bekvämligheter. Köket vill du ska anknyta till en svunnen tid och undrar därför om vilka ytmaterial med inredde med förr.

Personligen tycker jag du gör helt rätt och kommer också modernisera i huset vi börjar greja i i oktober, även om det är byggt på sjuttiotalet. Vad man kanske ska tänka på är att inte använda plast och akrylfärg om det medför en risk för fuktskador. Gamla hus bygger ju som sagt på självdragsventilation.
Ska ni verkligen riva ut ett 70-tals kök i äkta brunt? Eller är det äkta orange? Eller det kasnke rentav finns äkta grönt under om du plockar av den vita förgen som målades på i början a 90-talet. Har ni verkligen funderat i många år nu? Tänk om ni ångrar er och faktiskt vill ha ett kök i äkta brunt i framtiden? Skämt å sido..
Hade jag köpt ett hus från 1960 med originalkök så hade jag varit själaglad och inte kastat ut det om det inte var nödvändigt. Men det är ju helt persolnligt och ens hem måste ju spela vem som bor där och inte vad andra kan tycka om det. Jag tycker ni gör helt rätt som byter kök om ni anser att det är det ni önskar.
Ibland när jag kollar på inredningsbloggar blir jag osäker om det är för sig själv eller de vackra fotonas skull på bloggarna som ska kunna ge någon slags bekräftelse genom beundrande kommentarer över hur bra man är. Bara en tanke. Allt för många hem ser skrämmande lika ut när man kollar i dessa bloggar.
Snällt att du tiosar om färg :)
/U
 
enasnilla skrev:
Jaha. Tråkigt.
Pastejja: Hoppas att du inte har lämnat forumet. Är nyfiken på er kommande renovering och skulle gärna följa den här.
Och eftersom du är så säker på att du inte vill ha köket på det viset det är idag så riv ut det. Trivs man inte med det så gör man det inte. Man märker det ganska snabbt. Praktiskt också att ordna det innan ni flyttar in så ni inte är kökslösa när ni väl bor där. Men planering, som sagts förut, är viktigt som sjutton. Se till att ha ett väl genomtänkt kök, det är viktigare än luckorna. Men gissar att ni skissar på det redan.

Språkpoliserna:): Det har väl egentligen ingen som helst betydelse för er om det läcker i taket eller om det bara är fult i köket enligt Pastejja? Ni kan väl fortfarande svara på frågorna som ställs? Förstår faktiskt inte varför det är viktigt för er om taket är i kass skick eller om köket bara är fult och äckligt. "Begreppsförvirring" Que? Det är väl bara att låtsas som att det regnar då...in i detta fallet.
Fattar inte problemet, faktiskt. Pastejja+sambo är uppenbarligen inte det minsta sugna på att spara köket från en dålig/ful/äcklig(vilket som är "rätt" är irrelevant för oss) renovering gjord på 60-talet i ett hus från 1900. Varför är ni det? Att det är bra att bo in sig är en sak, vilket det är. Men kök och bad vill man ska kännas fräscha att vistas i och enligt vad jag förstått tycker inte Pastejja+sambo det. Varför göra en stor grej av det?
Och en annan sak...
Byggnadsvård=språkvård?:)
Tycker bara att det ibland kan vara bra att läsa mellan raderna och filtrera, kanske kan man förstå ändå? Man behöver väl inte ordboksanalysera varje ord eller begrepp..? Och inte verkar det underlätta för förståelsen.
Jag tycker iaf att det är trevligare när folk är trevliga och inte gör sig onödigt skitviktiga....ooops!

Än så länge är jag kvar iallafall. Vi kommer att se till att köket är välplanerat, jag betvivlar att jag inte skulle kunna planera ett kök, hur som helst så tackar jag för välsignelsen så att det är ok att göra av med det köket ;).
Och hade köket bara varit fult óch omodernt så hade det nog gått att göra något åt det.. Jag ska erkänna att jag inte hade någon större lust att rota i det för att kolla om det kan finnas ens en smula potential.

/U
 
Farzan skrev:
Pastejja, jag tror att jag förstår grundproblematiken som ni står inför. Det påminner en hel del om vårt hus, som är ett egnahemshus från 1927 i ett kulturminnesskyddat område, riksintresse och allt, men just vårt hus blev tillbyggt och väldigt hårt renoverat i början av 80-talet. Alla snickerier revs ut, alla fönster byttes, murstocken avlägsnades, väggar och tak tilläggsisolerades utvändigt m m, m m...det mest förvanskade huset i hela området.

Vi har fått fundera en hel del över vad vi ska göra av huset. En variant vore att återställa till originalskick. På ett sätt vore det relativt enkelt, eftersom det var ett av trettio-fyrtio hus som byggdes efter samma ritning och tydligen även med standardiserade inredningssnickerier, så det är bara att gå och titta i de mer välbevarade husen hur det ska vara. Men samtidigt - när det har gått så långt att nästan inget är kvar, så känner vi det som att en sån renovering bara skulle bli en kuliss och dessutom tillföra rätt litet kulturhistoriskt värde, eftersom det finns många "systerhus" med originalen kvar.

Åttiotalsinredningen hör ju till husets "årsringar" och skulle väl därför också kunna vara bevaransvärd. Men tyvärr är den illa gjord - stilmässigt inkonsekvent och hafsigt utförd, bitvis även rent byggnadstekniskt undermålig. Till stor del består den av icke underhållsbart och nu illa slitet material, t ex trasiga plastmattor. Det är inte mycket av det som går att behålla.

Så vi försöker hitta något slags medelväg. Vi tar fram det lilla som finns kvar av tjugotalsytskikt, d v s trägolven, trapporna och ett säreget paneltak i en del av huset. Vi river ut åttiotalssnickerierna som ändå är ett sammelsurium...tror inte att vi har två rum med samma kombination av golvlist, taklist och foder...och ersätter med lister lika eller liknande de ursprungliga. I originaldelen gör vi ett par små ändringar av planlösningen, så att den blir mer lik (men inte identisk med) den ursprungliga, medan tillbyggnadens planlösning får vara som den är.
Man kan sammanfatta det som att vi väljer att basera oss på tjugotalsstilen, eftersom vi tycker att det passar bäst in i hustypen och området, och för harmonins skull kommer det i vissa avseenden (t ex snickerier) även att gälla tillbyggnaden, samtidigt som vi i andra avseenden (t ex planlösning) bevarar och markerar tillbygnadens särart.

Vad jag vill ha sagt med den utläggningen är att det är svårt att hitta enkla svar med ett hus som är både sönderrenoverat och tillbyggt. Tillämpningen av de mest renlärigt byggnadsvårdande principerna blir långt ifrån självklar.
Samtidigt tycker jag just därför att de har rätt som rekommenderar er att ta det lugnt i början. I början får man en massa impulser till enskilda åtgärder men det tar tid att få ihop dem till ett övergripande stuk och en fungerande helhet. När man har kommit dit kan många av de första idéerna ha visat sig vara fel.

Intressant att läsa om era ställningstagande, jag tycker absolut att årsringar ska få synas och att det ska synas att det bott folk i huset. Det låter som er renovering blir väl avvägd.

Sedan kanake det beror på vad man gör för ändingar, handlar det om större ändringar av planlösning eller handlar det om att tapetsera en vägg utan helig tapet? Vissa ändringar anser jag att man kan ta lättare på än andra. Ful tapet kan tapetseras över två dagar senare.
/U
 
konichiwa girl skrev:
Nu råkar jag inte tycka att jag är "skitviktig".
Låt mig klargöra återigen: om man beskriver rivningen av kök och badrum som "desperata renoveringsbehov" är det väl en fullt relevant frågeställning i ett byggnadsvårdsforum vilken inställning man har till renovering och byggnadsvård (och vad språkvård har med saken att göra förstår jag inte, det är väl inte det det handlar om heller - åtminstone jag har inte "ordboksanalyserat" någonting och efter vad jag kan se inte någon annan heller)? Det har föga att göra med om man tycker att köket är otrevligt eller opraktiskt eller äckligt att göra. Och ingen av oss har föreslagit att hon ska behålla köket, bara att hon ska ta sig tid och bo in sig. Hur långt sträcker sig de "akuta renoveringsbehoven" - är det fullständigt vanvettigt att man funderar på det? Jag tycker också att det är skittråkigt att trådstartaren kände sig illa till mods, men lika trist är det att bli uppläxad för att någon ställer relevanta frågor.

Men visst. Jag är den första att erkänna att mitt och Karakorums skämtande kunde uppfattas som otrevligt och det ber jag om ursäkt för. Mea culpa. Det var ingenting illa ment mot dig Pastejja. För att du ska förstå min inställning kan jag illustrera med ett citat från Ove Hidemark:

I mycket högre grad handlar det om konsten att först lyssna, sedan tolka och slutligen välja. Bekantskapen djupnar så småningom. Med bristande kunskaper eller på otillräckliga grunder, börjar vi ofta med det sistnämnda: ett val.

Ove Hidemark, Restaurering - en fråga om förhållningssätt
Som jag skrivit i tidigare inlägg så tror jag vi har lite olika definering av vad byggnadsvård kan vara, mitt första inlägg handlar om att den gamla delen kommer att få tillbaka något av sin forna utformning och tillbyggnadens anpassning till denna del? Vilken väg är rätt att välja. Vara ärlig och säga att det handlar om en ny byggnad eller köra vidare medsamma stil som första delen. Sedan var det förbaskat klantigt att fråga om inredning i samma tråd, det skulle jag inte gjort. Jag har lärt mig att en tråd till ett ämne ä´r bättre oavsett om det handlar om samma byggnad.
Visst är det bra att lyssna och lära, det ifrågasätter jag inte alls. Fint citat.
/U
 
Pastejja skrev:
Om rädda och vårda ett hus endast handlar om att rädda det från undergång så har jag kommit fel den här gången. Jag hittade inget underforum som passade bättre för mina frågon som kasnke mer handlar om vård av ett kulturlandkap, där en byggnad är en del i en helhet, att en byggnad ska passa passa in i omgivningarna. Det var där mina tankar om att försöka hitta karaktären på huset som det kunde ha varit på den platsen om det varit någon med intresse för kulturvård haft hand om det. Eller en som iallafall haft ointresse av att renovera så våldsamt. Kanske jag ska se om det inte finns ett annat underforum som mina frågor passar bättre i. Förslag på vilket? /U
Nu blir jag faktiskt olycklig på riktigt! Jag har ju hela tiden sagt att jag tycker att dina funderingar passar in under byggnadsvårdsavdelningen! Jag förstår inte hur jag ska få det att framgå ännu tydligare. Det känns som jag stångar mitt huvud blodigt här...

Jag håller inte själv på att rädda något ruckel från undergång. Jag underhåller, inreder, anpassar och restaurerar. Jag tror att jag förstår dina avsikter med huset på ett ungefär, men jag missförstod helt husets skick utifrån hur du beskrev renoveringsbehoven. Jag försökte inte på något sätt lägga in några värderingar i mina inlägg.
 
Jag tycker i alla fall att du har hamnat i rätt forum. :) De flesta av oss som skriver här sysslar ju i någon mån med att restaurera ett tidigare skede av huset.

I några inlägg tillbaka skriver du:
Och innan någon frågar om det är nödvändigt så är det inte nödvändigt eftersom det inte regnar in, men frontespisen den är hiskeligt ful och gör inget positivt alls för huset, mer än släpper in ljus och ger mer plats på vinden, och fönsterna har flyttats och tar bort mycket karraktär från huset. Inte heller frontespisen är original på något sätt
Just det du skriver om att "frontespisen den är hiskeligt ful och gör inget positivt alls för huset" sätter fingret på en kärnpunkt. Renoveringar och förändringar kan skapa nya kvaliteter. Ibland gör de absolut inte det, utan tar ner helhetsintrycket. Jag skulle heller inte tänka två gånger om att "ta tillbaka" sådana förändringar. Flytta tillbaka fönster, byta den moderna lockpanelen målad i "faluröd" med glans, ta bort takkupor och dylikt som tillkommit och stör helheten för att nämna ett par exempel. Hos oss är till exempel alla foder och socklar utbytta mot släta funkisfoder. Masonit överallt. Taket och takstolarna har gjorts om så att takutsprånget har förminskats rejält och försetts med en låda. Stensockeln har fått ett rejält lager cement på sig. Allt det är förändringar som inte tillför någonting och som vi gör om för att återställa huset till ett mer ursprungligt utseende, och jag skulle inte tänka två gånger om att göra det. Visst kan man i andra fall fundera på om nya kulturhistoriska och estetiska kvaliteter som man kanske bör vara rädd om - eternittak eller -fasad till exempel - men det är ju inte aktuellt nu, förmodar jag.

Vårt hus ligger också i en kulturmiljö av riksintresse och vi var väldigt noga med att få vår utbyggnad att följa ett traditionellt utbyggnadsmönster för att få den att smälta in (från enkelstuga till parstuga med trapphus). Vi låter nytillverka likadana fönster som de som sitter där och panelen blir av ett äldre slag. Vi vill att det ska se ut som om de har byggt ut huset vid sekelskiftet. Om jag vore ägare av ert hus skulle jag nog göra likadant, dvs att få utbyggnaden att smälta in så gott det nu går. Fast "rätt" och "fel" kan man inte riktigt tala om. :) (Förresten, jag undrar hur det kommer sig att de fick bygga ut på det viset? Vår stadsarkitekt godkände vår utbyggnad endast för att den (oavsiktligt) följde länsmuseets direktiv för nya byggnader i området). Invändigt förhåller vi oss friare i den nya delen än den gamla. Mer av vår egen smak och mindre historiskt korrekt så att säga. :)

Vi funderar faktiskt också på ytskikt. ;) Vad för slags golv skulle du själv vilja ha? Linoleummatta är historiskt korrekt men det finns inte gamla linoleumgolv i nyproduktion. Ett rutigt skulle som du själv säger kunna funka. Massivt trägolv, parallellsågat, med dold spikning. Ytbehandling är ju det mesta tänkbart, från såpskurat till oljat (oljat har dock inte historisk förankring), fernissat, målat. Stengolv fanns oftast i finare byggnader, typ herrgårdar och slott, men det kan ju smälta in i miljön trots det.
 
Jag förstår mycket väl att du blir frustrerad när du får så mycket åsikter om ditt kök som du säkert med rätta vill byta ut. Men alla de som skrivit att du ska vänta om det finns möjlighet gör detta bara av välmening. Jag skulle tro att flera med mig här inne själv ångrar en del beslut de gjort för att saker måste göras direkt och när det då framkom först att ditt kök var användbart (men inte hur ofräscht och äckligt det var) så kom diskussionen om det igång igen.

Jag vet hur det kan vara det där, vårt kök i förra huset var visst använt av förre ägaren men det var enligt min mening ej användbart...det fanns ett kyl/svalskåp utan hyllor vilket gjorde att inget fick plats, svalen fungerade dessutom inte och det fanns inget frys...fläkten var sönder, skåpsdörrarna klämde mot bänkskivan när man öppnade och det fanns allehanda matrester och annats äckligt ingrott överallt (inte ens linoljesåpa bet på det;) ) Dessutom var hallen utanför köket inte klar utan förre ägaren hade ryckt upp det gamla golvet och sen lagt tillbaka det med 15 cm mellanrum per planka (han skulle lägga spånskiva ovanpå) så man fick hålla ordning på fötterna när man gick där...enligt uppgift hade han bott så i över 10 år...det var inte vi beredda att göra. Köket var ett ikeakök av enklaste modellen som han satt in -92. Det var alltså inte ens nåt speciellt gammalt kök bara fruktansvärt dåligt installerat!..men vi var tvungna att åtgärda det. Det jag vill komma till är att även om köket ju uppenbarligen var användbart i hans mening så var det inte det enligt vår...och vi valde att ganska snabbt göra om det...(lite annat kom dock i vägen först. som ett fungerande avlopp och hela värmerör!) Men vi ångrar idag flera av de val vi gjorde i det köket. Det blev, även om vi hade en väldigt bestämd plan på hur det skulle se ut, något av ett hafsverk och vi blev inte nöjda med slutresultatet. Det blev ett fint kök och estetiskt var det som vi tänkt, vi använde oss av ikeastommar med egna fronter eftersom inga av de luckor ikea hade passade oss. Det må vara en kuliss eller oärligt eller vad som...vi valde att göra så och det var inte det vi ångrade. Däremot en del färgval etc, och eftersom vi dessutom bodde i huset när vi renoverade slarvade vi en del på slutet för att få ett kök igen. Det grämer oss och därför vill iallafall jag mana till försiktighet när man börjar renovera utan att först bo in sig och tänka efter ordentligt. Det har i mitt fall inget som helst att göra med att jag tycker ni ska bevara det gamla köket...bara att ni ska tänka efter! Men det är inget som säger att ni kommer att uppleva det som vi gjorde och naturligtvis är det upp till er att börja renovera precis var ni vill. Bara att ni är intresserade av att ta hand om huset och inte göra fel val är väl tydliga tecken på att ni är "värdiga" att ta hand om det här huset.

Jag vill bara komma med mina tips som ju trots allt kan vara värdefulla men som ni lika gärna kan förkasta helt och hållet om ni inte håller med...det är ju det fina med ett forum! Man får tycka som man vill och håller man inte med så struntar man i det. Alla har vi olika ingångspunkter och förutsättningar...
 
Karakorum skrev:
Nu blir jag faktiskt olycklig på riktigt! Jag har ju hela tiden sagt att jag tycker att dina funderingar passar in under byggnadsvårdsavdelningen! Jag förstår inte hur jag ska få det att framgå ännu tydligare. Det känns som jag stångar mitt huvud blodigt här...

Jag håller inte själv på att rädda något ruckel från undergång. Jag underhåller, inreder, anpassar och restaurerar. Jag tror att jag förstår dina avsikter med huset på ett ungefär, men jag missförstod helt husets skick utifrån hur du beskrev renoveringsbehoven. Jag försökte inte på något sätt lägga in några värderingar i mina inlägg.
Det var mer menat som ett allmänt inlägg i debatten, inte personligt menat som ett svar på ditt inlägg, utan kom bara med i farten. Ber om ursäkt.
/U
 
Okej, då förstår jag :)
 
konichiwa girl;
Ja men en del bygglov undrar man hur de kunde få, men å andra sidan så skedde den stora renoveringingen på 60-talet och då vet jag inte hur nitiska de var på stadsbyggnadskontoret, och när tillbyggaden skulle göras så kunde den nog inte hindras eftersom det inte fanns något direkt bevarandevärde i den befintliga byggnaden. Och kan det inte vara till besvär för någon så.. Den sticker ju inte ut direkt, så den kunde inte heller störa någon ;).

Golv ja.. hade jag haft råd så hade jag velat lägga plank i hela huset men det skulle kosta för mycket, mannen tycker att laminat är ett bra alternativ och tittar undrande på mig när jag inte tycker att det är en bra idé. Jag vet inte, en del laminatgolv är ju faktiskt välgjorda men det känns fel..
Jag har varit inne på linoleum, det verkar smidigt med det där klick-systemet, samtidigt skulle jag vilja ha en enfärgad bård i sidan OM det blir ett rutigt golv och överväger om inte klinker är ett bättre alternativ trots allt. Svåra val.. ;). Föreslog att jag kunde måla golvet och sambon tittade kosntigt och sa att det kunde man inte göra. Så vi får diskutera det ett par vändor till.
/U
 
Sophie skrev:
Jag förstår mycket väl att du blir frustrerad när du får så mycket åsikter om ditt kök som du säkert med rätta vill byta ut. Men alla de som skrivit att du ska vänta om det finns möjlighet gör detta bara av välmening. Jag skulle tro att flera med mig här inne själv ångrar en del beslut de gjort för att saker måste göras direkt och när det då framkom först att ditt kök var användbart (men inte hur ofräscht och äckligt det var) så kom diskussionen om det igång igen.

Jag vet hur det kan vara det där, vårt kök i förra huset var visst använt av förre ägaren men det var enligt min mening ej användbart...det fanns ett kyl/svalskåp utan hyllor vilket gjorde att inget fick plats, svalen fungerade dessutom inte och det fanns inget frys...fläkten var sönder, skåpsdörrarna klämde mot bänkskivan när man öppnade och det fanns allehanda matrester och annats äckligt ingrott överallt (inte ens linoljesåpa bet på det;) ) Dessutom var hallen utanför köket inte klar utan förre ägaren hade ryckt upp det gamla golvet och sen lagt tillbaka det med 15 cm mellanrum per planka (han skulle lägga spånskiva ovanpå) så man fick hålla ordning på fötterna när man gick där...enligt uppgift hade han bott så i över 10 år...det var inte vi beredda att göra. Köket var ett ikeakök av enklaste modellen som han satt in -92. Det var alltså inte ens nåt speciellt gammalt kök bara fruktansvärt dåligt installerat!..men vi var tvungna att åtgärda det. Det jag vill komma till är att även om köket ju uppenbarligen var användbart i hans mening så var det inte det enligt vår...och vi valde att ganska snabbt göra om det...(lite annat kom dock i vägen först. som ett fungerande avlopp och hela värmerör!) Men vi ångrar idag flera av de val vi gjorde i det köket. Det blev, även om vi hade en väldigt bestämd plan på hur det skulle se ut, något av ett hafsverk och vi blev inte nöjda med slutresultatet. Det blev ett fint kök och estetiskt var det som vi tänkt, vi använde oss av ikeastommar med egna fronter eftersom inga av de luckor ikea hade passade oss. Det må vara en kuliss eller oärligt eller vad som...vi valde att göra så och det var inte det vi ångrade. Däremot en del färgval etc, och eftersom vi dessutom bodde i huset när vi renoverade slarvade vi en del på slutet för att få ett kök igen. Det grämer oss och därför vill iallafall jag mana till försiktighet när man börjar renovera utan att först bo in sig och tänka efter ordentligt. Det har i mitt fall inget som helst att göra med att jag tycker ni ska bevara det gamla köket...bara att ni ska tänka efter! Men det är inget som säger att ni kommer att uppleva det som vi gjorde och naturligtvis är det upp till er att börja renovera precis var ni vill. Bara att ni är intresserade av att ta hand om huset och inte göra fel val är väl tydliga tecken på att ni är "värdiga" att ta hand om det här huset.

Jag vill bara komma med mina tips som ju trots allt kan vara värdefulla men som ni lika gärna kan förkasta helt och hållet om ni inte håller med...det är ju det fina med ett forum! Man får tycka som man vill och håller man inte med så struntar man i det. Alla har vi olika ingångspunkter och förutsättningar...
Det är riktigt intressant att läsa om era erfarenheter, och givetvis kan det inträffa att man fattar fel beslut men det är ju risken om man nu fattar ett beslut. ;).
Jag lyssnar givetvis på era synpunkter och tar ställning till vart jag själv står i frågan. Själv tyckte jag bara att frågan om att anpassa byggnaden till den gamla eller köra på det nya var så oändligt mycket viktigare än om jag skulle inreda på ett visst sätt..
/U
 
Aha, då förstår jag. Men varför fanns det inget bevarandevärde i den befintliga byggnaden? Vårt hus är faktiskt utpekat som särskilt bevaransvärt och hur det har gått till har jag lite svårt att förstå ibland. Men det är liksom bara det. Äldsta huset i byn och det står upp, ungefär.

Nu ska du veta att jag tackade gudarna för att min man är en lika stor detaljnörd som jag är. ;) Vi kikar faktiskt på gammalt golv att lägga in också och det är kanske ett alternativ för er? De brukar inte kosta så mycket. Men är det verkligen så dyrt med massivt golv? Golvtillverkaren vi ska använda oss av (Baseco, lokalt och allt) har priser mellan 200 och 800 kronor och det är ju jämförbart med vilket klinker som helst. Annars finns ju alternativet lamellgolv eller stavlimmade golv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.