Bjarne, Välkommen till forumet! Vilken jättefin beskrivning och bild!:)

Jag får en annan tanke. ...Ni har lagt bud på ett hus och börjar planera för vilka köksskåp ni vill ha. Börjar ni inte i fel ände?Jag förstår att man lätt drömmer sig bort hur man vill inreda huset, men de viktigaste delarna i ett hus är de som inte omedelbart syns.

Har ni koll på hur stommen är? Hur grunden är? Om taket håller tätt? Insektsangrepp? Om det har gjorts ombyggnader och isoleringsåtgärder som eventuellt kan ge problem i framtiden. Skånska hus brukar ju vara väldigt fuktbenägna, lerhus på lerjord i fuktigt klimat. En okänslig renovering kan ha skapat problem som inte fanns innan.

Jag vill inte måla fan på väggen, men bara råda er att att undersöka dessa saker noga. Frågan om att byta köksskåp eller flytta fönster för att återfå den gamla stilen måste komma i andra hand.
 
Redigerat:
konichiwa girl skrev:
Karakorum: Nej, håller med dig där - jag kanske till och med vill dra det ännu längre. Jag ser inte något desperat renoveringsbehov i vårt hus som definitivt inte har permanentbostadsstandard men är relativt friskt. ;)
Haha, jag håller med dig tillbaka och rättar mig själv: ett friskt hus har inte desperata renoveringsbehov. Punkt! Men om huset som ska användas till permanentboende saknar tex vatten och avlopp, så framkallar de egna behoven kanske en viss desperation...
 
Givetvis är det inte så desperat att det regnar in, men eftersom jag inte är ute efter att skapa ett museum utan bara vill bo i ett hus som vi trivs i kan jag personligen önska att det iallafall bitvis är vackert och trvivsamt. Är det fel? Är det för mycket slit pch släng eller vad är det som ifrågasätts? Skulle jag tittat på det huset och vetat att jag inte fick renovera på ett år så lovar jag att jag INTE köpt det huset. Jag har det helt OK med om ni inte anser att jag är tillräckligt seriös för att kunna ta hand om detta sönderrenoverade hus, huvudsaken är ju att vi känner att det är rätt beslut.

Jag vet att det slängs ut både bättre badrum och kök än detta, det är bara att titta på vad som säljs på Blocket för et spottstyver så inser man att det är mycket slit och släng. Jag önskar mig ett praktiskt och modernt kök med smarta förvaringsmöjligheter, sedan är den ju inte längre än så.
Jag är lite av en "huskramare" men inom vad jag tycker är rimliga gränser, och att anse att ett kök absolut inte får rivas ut även om hundar och katter skulle ha pinkat på det eller diverse maträtter legat och grott in sig i träbänkskivan såvida det inte är ett kök som bör bevaras för eftervärden. Jag kan tycka att det är upp till oss att bedömma om vi verkligen VILL laga mat och äta i detta kök eller om vi väljer att lägga 50.000 på ett nytt. Det är många pengar för oss och vi kastar helst inte ut de pengarna i onödan.

Framförallt så är jag övertygad om att jag inte skulle ha en lycklig sambo om det skulle ta år innan detta kök utan bevarandevärde blir utbytt. Jag kan inte förstå att det blev så mycket debatt om att riva ut ett kök som inte kan ha något värde, varesig för oss som ska bo i huset, fö den goda smakens skull eller historien. Jag lovar att är någon spekulant på det köket så är ni välkomna att komma och hämta det, alldeles gratis. :)

Nu fick jag lite olustkänslor för detta forum, det känns som en del av er dömmer innan ni vet vad ni dömmer, innan ni vet vem jag är, vad jag har för bakgrund etc. Inte alla dock, för jag har fått riktigt fina och värdefulla tips att ta med mig.

Hur som helst så tycker jag det är intressant att läsa om soldattorpen, det känns som jag kommer att lära mig massor av Skånes historia genom att köpa hus.

/U
 
Pastejja: Jag tycker absolut inte att du ska ta illa upp och jag hoppas att mitt och Karakorums raljerande här ovan inte bidrog till dina olustkänslor. Det är nog bara så att referensramarna är väldigt olika här. När vi övertog vårt hus hade ingen bott i det i trettio år, utan vatten och avlopp och med fönster som skallrade i sina rutor. Så du förstår kanske att det vi ser som "desperata renoveringsbehov" är lite annat än det du menar. Samtidigt måste jag faktiskt påpeka att en stor del av de planer jag och min make hade för vårt hus i början har slängts ut med badvattnet för att vi har kommit på helt andra tankar. Vi tänker till exempel mycket mer på vad som passar in i huset och miljön, hantverksmässigt och tidsmässigt.

Jag förstår att du vill riva ut kök och badrum och göra om, men samtidigt måste du förstå om man då ställer sig frågan vilken inställning du har till ditt hus, och jag tror att det mest är det det handlar om snarare om ett slitet kök. Absolut inget illa ment! Flera av oss vet att det är många misstag som görs för att allt ska hända och ske helst igår, det mesta nytt med mera. Tar man det lite lugnt kan man kanske ta tillvara på senare tillskott som faktiskt kan vara värdefulla fast man inte tror det (dit räknar jag dock inte ert kök/bad, jag tänker till exempel på vår trapp från femtiotalet som jag tyckte var urful initialt men nu har kämpat för), eller att det fanns kvar mer under ytskikten än vad man egentligen trodde.

Det kan gå rätt hett till här på Byggnadsvårdsforum. Jag tycker det är trevligt att du är här och hoppas att du inte lämnar oss!
 
Pastejja skrev:
Givetvis är det inte så desperat att det regnar in, men eftersom jag inte är ute efter att skapa ett museum utan bara vill bo i ett hus som vi trivs i kan jag personligen önska att det iallafall bitvis är vackert och trvivsamt. Är det fel? Är det för mycket slit pch släng eller vad är det som ifrågasätts? Skulle jag tittat på det huset och vetat att jag inte fick renovera på ett år så lovar jag att jag INTE köpt det huset. Jag har det helt OK med om ni inte anser att jag är tillräckligt seriös för att kunna ta hand om detta sönderrenoverade hus, huvudsaken är ju att vi känner att det är rätt beslut.
....
Nu fick jag lite olustkänslor för detta forum, det känns som en del av er dömmer innan ni vet vad ni dömmer, innan ni vet vem jag är, vad jag har för bakgrund etc. Inte alla dock, för jag har fått riktigt fina och värdefulla tips att ta med mig./U
Du har missuppfattat mig helt! Jag skrev absolut ingenting om huruvida det är rätt eller fel att omedelbart vilja ta itu med tex köket. Jag vill bara att du klargör utgångspunkten för att det ska bli en relevant diskussion. När du skrev desperata renoveringsbehov tolkade jag det som att du har ett omfattande renoveringsarbete framför dig. Alltså mer fokus på att rädda och vårda huset, och mindre fokus på att anpassa interiör efter behov. Det finns inget fel med att vilja inreda sitt nya hus! Jag vill bara att det framgår av beskrivningen. Jag misstolkade dina intentioner pga begreppsförvirring. Jag tycker forfarande att dina funderingar passar in under avdelningen byggnadsvård.

Jag hoppas att du förstår bättre hur jag tänker.
 
Det är nog bättre för sinnesfriden att förlika sig med huset som det är och ta det lugnt, än att känna att innan man har gjort A, B och C så är det pest och pina, och ju snabbare man har det gjort desto bättre. Men det kanske bara är för jag är lat. :)

Att renovera kök och badrum är varken billigt eller snabbt gjort. Tror jag , jag är bara halvfärdig med köket (efter ett år).

Lustigt nog brukar det uppstå mer akuta saker som man måste ta hand om på vägen. Barn och läckande tak, tex.
 
Det blir lätt en massa missförstånd när många personer målar upp en bild i sitt huvud av hur t. ex. ett hus ser ut och i vilket behov av vård det är i utifrån knapphänt information och man inte ens sett en på bild på huset i fråga!

Självklart kan ni riva ut ert 60-talskök så fort ni fått nycklarna till huset det spelar ingen som helst roll. Det viktiga är ju att det nya köket blir väl genomtänkt och funktionellt och att ni kommer att vara nöjda med det en lång tid framöver.

Vi rev ut vårat kök för 1,5 år sedan och funderar fortfarande på hur skall få det hela funktionellt på ett snyggt sätt. Jag är tacksam för att vi inte har hastat ihop något som man senare inser inte är vad man behöver. Efter att ha använt köket ett tag med provisorisk inredning börjar vi få grepp om våra behov och har omprioriterat en hel del. T. ex. visade sig vedspisen och bakugnen vara så bra att någon annan spis inte längre känns så aktuellt, inte för stunden iallafall.

Kanske är ert kök betydligt mer självklart hur det skall disponeras för att fungera bra och ni har förmodligen mer koll på era krav än vad vi hade men det är sällan någon nackdel att låta saker ta lite tid.
 
Jag känner av något av en déjà vu. Jag vill minnas att jag antydde att byggnadsvårdskunniga är änna petiga rackare. ;)

Men, som jag förstått det vill du ha ett nytt fräscht IKEA-kök med dagens alla bekvämligheter. Köket vill du ska anknyta till en svunnen tid och undrar därför om vilka ytmaterial med inredde med förr.

Personligen tycker jag du gör helt rätt och kommer också modernisera i huset vi börjar greja i i oktober, även om det är byggt på sjuttiotalet. Vad man kanske ska tänka på är att inte använda plast och akrylfärg om det medför en risk för fuktskador. Gamla hus bygger ju som sagt på självdragsventilation.
 
Jaha. Tråkigt.
Pastejja: Hoppas att du inte har lämnat forumet. Är nyfiken på er kommande renovering och skulle gärna följa den här.
Och eftersom du är så säker på att du inte vill ha köket på det viset det är idag så riv ut det. Trivs man inte med det så gör man det inte. Man märker det ganska snabbt. Praktiskt också att ordna det innan ni flyttar in så ni inte är kökslösa när ni väl bor där. Men planering, som sagts förut, är viktigt som sjutton. Se till att ha ett väl genomtänkt kök, det är viktigare än luckorna. Men gissar att ni skissar på det redan.

Språkpoliserna:): Det har väl egentligen ingen som helst betydelse för er om det läcker i taket eller om det bara är fult i köket enligt Pastejja? Ni kan väl fortfarande svara på frågorna som ställs? Förstår faktiskt inte varför det är viktigt för er om taket är i kass skick eller om köket bara är fult och äckligt. "Begreppsförvirring" Que? Det är väl bara att låtsas som att det regnar då...in i detta fallet.
Fattar inte problemet, faktiskt. Pastejja+sambo är uppenbarligen inte det minsta sugna på att spara köket från en dålig/ful/äcklig(vilket som är "rätt" är irrelevant för oss) renovering gjord på 60-talet i ett hus från 1900. Varför är ni det? Att det är bra att bo in sig är en sak, vilket det är. Men kök och bad vill man ska kännas fräscha att vistas i och enligt vad jag förstått tycker inte Pastejja+sambo det. Varför göra en stor grej av det?
Och en annan sak...
Byggnadsvård=språkvård?:)
Tycker bara att det ibland kan vara bra att läsa mellan raderna och filtrera, kanske kan man förstå ändå? Man behöver väl inte ordboksanalysera varje ord eller begrepp..? Och inte verkar det underlätta för förståelsen.
Jag tycker iaf att det är trevligare när folk är trevliga och inte gör sig onödigt skitviktiga....ooops!
 
Pastejja, jag tror att jag förstår grundproblematiken som ni står inför. Det påminner en hel del om vårt hus, som är ett egnahemshus från 1927 i ett kulturminnesskyddat område, riksintresse och allt, men just vårt hus blev tillbyggt och väldigt hårt renoverat i början av 80-talet. Alla snickerier revs ut, alla fönster byttes, murstocken avlägsnades, väggar och tak tilläggsisolerades utvändigt m m, m m...det mest förvanskade huset i hela området.

Vi har fått fundera en hel del över vad vi ska göra av huset. En variant vore att återställa till originalskick. På ett sätt vore det relativt enkelt, eftersom det var ett av trettio-fyrtio hus som byggdes efter samma ritning och tydligen även med standardiserade inredningssnickerier, så det är bara att gå och titta i de mer välbevarade husen hur det ska vara. Men samtidigt - när det har gått så långt att nästan inget är kvar, så känner vi det som att en sån renovering bara skulle bli en kuliss och dessutom tillföra rätt litet kulturhistoriskt värde, eftersom det finns många "systerhus" med originalen kvar.

Åttiotalsinredningen hör ju till husets "årsringar" och skulle väl därför också kunna vara bevaransvärd. Men tyvärr är den illa gjord - stilmässigt inkonsekvent och hafsigt utförd, bitvis även rent byggnadstekniskt undermålig. Till stor del består den av icke underhållsbart och nu illa slitet material, t ex trasiga plastmattor. Det är inte mycket av det som går att behålla.

Så vi försöker hitta något slags medelväg. Vi tar fram det lilla som finns kvar av tjugotalsytskikt, d v s trägolven, trapporna och ett säreget paneltak i en del av huset. Vi river ut åttiotalssnickerierna som ändå är ett sammelsurium...tror inte att vi har två rum med samma kombination av golvlist, taklist och foder...och ersätter med lister lika eller liknande de ursprungliga. I originaldelen gör vi ett par små ändringar av planlösningen, så att den blir mer lik (men inte identisk med) den ursprungliga, medan tillbyggnadens planlösning får vara som den är.
Man kan sammanfatta det som att vi väljer att basera oss på tjugotalsstilen, eftersom vi tycker att det passar bäst in i hustypen och området, och för harmonins skull kommer det i vissa avseenden (t ex snickerier) även att gälla tillbyggnaden, samtidigt som vi i andra avseenden (t ex planlösning) bevarar och markerar tillbygnadens särart.

Vad jag vill ha sagt med den utläggningen är att det är svårt att hitta enkla svar med ett hus som är både sönderrenoverat och tillbyggt. Tillämpningen av de mest renlärigt byggnadsvårdande principerna blir långt ifrån självklar.
Samtidigt tycker jag just därför att de har rätt som rekommenderar er att ta det lugnt i början. I början får man en massa impulser till enskilda åtgärder men det tar tid att få ihop dem till ett övergripande stuk och en fungerande helhet. När man har kommit dit kan många av de första idéerna ha visat sig vara fel.
 
enasnilla skrev:
Jaha. Tråkigt.
Språkpoliserna:): Det har väl egentligen ingen som helst betydelse för er om det läcker i taket eller om det bara är fult i köket enligt Pastejja? Ni kan väl fortfarande svara på frågorna som ställs? Förstår faktiskt inte varför det är viktigt för er om taket är i kass skick eller om köket bara är fult och äckligt. "Begreppsförvirring" Que? Det är väl bara att låtsas som att det regnar då...in i detta fallet.
Fattar inte problemet, faktiskt. Pastejja+sambo är uppenbarligen inte det minsta sugna på att spara köket från en dålig/ful/äcklig(vilket som är "rätt" är irrelevant för oss) renovering gjord på 60-talet i ett hus från 1900. Varför är ni det? Att det är bra att bo in sig är en sak, vilket det är. Men kök och bad vill man ska kännas fräscha att vistas i och enligt vad jag förstått tycker inte Pastejja+sambo det. Varför göra en stor grej av det?
Och en annan sak...
Byggnadsvård=språkvård?:)
Tycker bara att det ibland kan vara bra att läsa mellan raderna och filtrera, kanske kan man förstå ändå? Man behöver väl inte ordboksanalysera varje ord eller begrepp..? Och inte verkar det underlätta för förståelsen.
Jag tycker iaf att det är trevligare när folk är trevliga och inte gör sig onödigt skitviktiga....ooops!

Nu råkar jag inte tycka att jag är "skitviktig".
Låt mig klargöra återigen: om man beskriver rivningen av kök och badrum som "desperata renoveringsbehov" är det väl en fullt relevant frågeställning i ett byggnadsvårdsforum vilken inställning man har till renovering och byggnadsvård (och vad språkvård har med saken att göra förstår jag inte, det är väl inte det det handlar om heller - åtminstone jag har inte "ordboksanalyserat" någonting och efter vad jag kan se inte någon annan heller)? Det har föga att göra med om man tycker att köket är otrevligt eller opraktiskt eller äckligt att göra. Och ingen av oss har föreslagit att hon ska behålla köket, bara att hon ska ta sig tid och bo in sig. Hur långt sträcker sig de "akuta renoveringsbehoven" - är det fullständigt vanvettigt att man funderar på det? Jag tycker också att det är skittråkigt att trådstartaren kände sig illa till mods, men lika trist är det att bli uppläxad för att någon ställer relevanta frågor.

Men visst. Jag är den första att erkänna att mitt och Karakorums skämtande kunde uppfattas som otrevligt och det ber jag om ursäkt för. Mea culpa. Det var ingenting illa ment mot dig Pastejja. För att du ska förstå min inställning kan jag illustrera med ett citat från Ove Hidemark:

I mycket högre grad handlar det om konsten att först lyssna, sedan tolka och slutligen välja. Bekantskapen djupnar så småningom. Med bristande kunskaper eller på otillräckliga grunder, börjar vi ofta med det sistnämnda: ett val.

Ove Hidemark, Restaurering - en fråga om förhållningssätt
 
Redigerat:
enasnilla skrev:
Jaha. Tråkigt.
Språkpoliserna:): Det har väl egentligen ingen som helst betydelse för er om det läcker i taket eller om det bara är fult i köket enligt Pastejja? Ni kan väl fortfarande svara på frågorna som ställs? Förstår faktiskt inte varför det är viktigt för er om taket är i kass skick eller om köket bara är fult och äckligt. "Begreppsförvirring" Que? Det är väl bara att låtsas som att det regnar då...in i detta fallet.
Fattar inte problemet, faktiskt. Pastejja+sambo är uppenbarligen inte det minsta sugna på att spara köket från en dålig/ful/äcklig(vilket som är "rätt" är irrelevant för oss) renovering gjord på 60-talet i ett hus från 1900. Varför är ni det? Att det är bra att bo in sig är en sak, vilket det är. Men kök och bad vill man ska kännas fräscha att vistas i och enligt vad jag förstått tycker inte Pastejja+sambo det. Varför göra en stor grej av det?
Och en annan sak...
Byggnadsvård=språkvård?:)
Tycker bara att det ibland kan vara bra att läsa mellan raderna och filtrera, kanske kan man förstå ändå? Man behöver väl inte ordboksanalysera varje ord eller begrepp..? Och inte verkar det underlätta för förståelsen.
Jag tycker iaf att det är trevligare när folk är trevliga och inte gör sig onödigt skitviktiga....ooops!
Har jag skrivit ett enda ord om huruvida Pastejja ska spara köket eller ej? Har jag skrivit ett enda ord om vad hon ska/bör/kan göra med sitt hus? Jag har sannerligen inte gjort någon stor grej av att hon vill ha ett fräscht kök och badrum! Läs mina inlägg innan du påstår något sådant! För jag antar att jag är en av språkpoliserna?

Om man skriver att det inte går att bo in sig på grund av att huset är i desperat behov av renovering så är det väl lätt som läsare att dra fel slutsatser? Det var vad jag gjorde och då är det svårt att ge några relevanta svar på frågor.

Och precis som Konichiwa girl kan jag i efterhand förstå om våra svar till varandra uppfattades som att vi drev med Pastejja, men jag kan garantera att så inte var fallet.
 
enasnilla skrev:
Tycker bara att det ibland kan vara bra att läsa mellan raderna och filtrera, kanske kan man förstå ändå? Man behöver väl inte ordboksanalysera varje ord eller begrepp..?
Detsamma gäller när man läser svaren. Alla (vågar jag påstå) svarar med goda intentioner om att hjälpa till. Dock kan vi alla ha olika syn på vad byggnadsvård är och hur man skall gå tillväga. Dock finns vissa gemensamma grunder - en av dem är att man skall ta tid på sig innan man hoppar på stora projekt som man sen kanske får ångra.

(sen finns det de som är smidiga med orden, exempelvis tycker jag att konichiwa_girl är en av dem. Själv kan jag haspla ur mig saker som kan uppfattas konstiga och dåligt genomtänkta :) - jag skriver ungefär som jag tänker)

Som sagt; filtrera på alla håll och kanter och ta till er den info som passar just er!
 
Men detta tycker jag var väldigt smidigt frolson;), det är ju just det att ta till sig och inte ta åt sig det man inte håller med om.
Som du säger vill väl alla hjälpa och jag har fått mycket hjälp under min tid här, sen finns det väl saker jag inte håller med om och då får man tänka till lite. Jag har i alla fall aldrig uppfattat något som direkt personligt.
 
Sommartorparn skrev:
Bjarne, Välkommen till forumet! Vilken jättefin beskrivning och bild!:)

Jag får en annan tanke. ...Ni har lagt bud på ett hus och börjar planera för vilka köksskåp ni vill ha. Börjar ni inte i fel ände?Jag förstår att man lätt drömmer sig bort hur man vill inreda huset, men de viktigaste delarna i ett hus är de som inte omedelbart syns.

Har ni koll på hur stommen är? Hur grunden är? Om taket håller tätt? Insektsangrepp? Om det har gjorts ombyggnader och isoleringsåtgärder som eventuellt kan ge problem i framtiden. Skånska hus brukar ju vara väldigt fuktbenägna, lerhus på lerjord i fuktigt klimat. En okänslig renovering kan ha skapat problem som inte fanns innan.

Jag vill inte måla fan på väggen, men bara råda er att att undersöka dessa saker noga. Frågan om att byta köksskåp eller flytta fönster för att återfå den gamla stilen måste komma i andra hand.

Hej,

eftersom valet på huset föll dels på placeringen och dels på att det var ett friskt hus som vår mycket erfarne och ärlige byggare gav grönt ljus på så fösrutsätter vi att det är ett friskt hus.
Jag vet inte om jag anser att det är fel håll eftersom vi måste renovera för att kunna bo där. Nu är ju måste olika för olika människor har jag märkt, men det regnar inte in, själva byggnaden är frisk etc. Men vi har kunnat köpa huset av en anledning, och att det inte blev budgivning på ett sådant hus på det läget, utan andra potentiella kunder vände i dörren ger möjligen en liten förklaring till att vi vill renovera. Priset vi gav var medrenoveringsmarginal, annars hade vi aldrig ens åkt och tittat eftersom det varit på en helt annan nivå än vi kunnat vara med och bjuda på.
Nej jag har inte diskuterat fönsterflytt än, bara en flytt av en frontespis och det ska gå att lösa. Dock kan jag inte låta bli att fundera på hur huset sett ut en gång och det är väldigt lockande att försöka återställa det. Och innan någon frågar om det är nödvändigt så är det inte nödvändigt eftersom det inte regnar in, men frontespisen den är hiskeligt ful och gör inget positivt alls för huset, mer än släpper in ljus och ger mer plats på vinden, och fönsterna har flyttats och tar bort mycket karraktär från huset. Inte heller frontespisen är original på något sätt. Det kommer gissningsvis att ordnas till våren. Hade det varit ett hus som behövde annan renovering än kosmetiskt óch sanitärt hade vi givetvis haft andra funderingar och frågor, om nu inte vår byggare kunnat svara på det.

Om köket: ok, huset är friskt och vi vill bo där, och ska vi laga mat i det köket vill vi byta ut det, annars blir det hämtemat i de åren ni tycker det skall till för att vara säker på att vi vet att vi kommer att välja rätt köksutrustning.

Egentligen är det ju lite lustigt att det blivit sådan diskussion om köket som vi själva har ganska bra bild på hur vi vill att det ska se ut, när min egentliga fråga var o man skulle kamoflera eller framhäva att den nya tillbyggnaden var ny, den diskussionen varade inte länge innan jag fick veta att det minsann inte fanns någon anledning att byta ut ett kök som fortfarande någerlunda kan stå upp oavsett vad det är marinerat i, bara det inte regnar in.

Jag kan ju tycka att det måste ju vara upp till oss som köpare att bestämma vad vi tycker är viktigt. Visst vissa kan uppenbarligen leva i detta, men om vi inte skulle få göra något med huset innan vi bott in oss hade vi fått ha garderoberna i det nybyggda stallet eller på jobb och duscha i spolspiltan eller på jobb och det är ju ett alternativ, men inte för oss när det finns andra möjligheter.

Måla gärna fan på väggen, vi kommer ju ändå inte upptäcka vad som behöver göras förrän vi börjat rota i det. Kommer det överraskningar så får vi lösa det då. Jag har lärt mig genom livet att det varken blir roligare eller lättare att leva om man ska gå och gissa på vilket elände som kan komma. Vi kan ju lika bra stanna i vår lägenhet, och vänta med att leva våra drömmar till nästa liv, för gissningsvis så har byggfolket lärt sig hur man bygger hus då, för "vi" blir ju bättre och bättre på att bygga hus, Annehem i Lund är ett lysande exempel på det..Det finns många.

Man kanske skulle köpa eller rita sig ett hus tillverkat 2008 eller 2009 så det var ok att fundera på inredning och att fönsterna hamnade så att det såg harmoniskt ut, så kunde ju detta huset komma till någon som var värdig att ta hand om det. För det är verkligen en välbevarad kulturskatt, eller hur det var..

/U
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.