Undrar om det går att köpa färdiga vangstycke och plansteg om man ska bygga en trapp.
 
  • Gilla
JeppeKa
  • Laddar…
okej...kan man det på byggvaruhus? :)
 
Bauhaus har det, har inte kollat på andra ställen.
 
H
Köpte 5 stycken 7 stegsstycken för 250:-/styck på Coop bygg, finns även nertill 5 steg. Kolla annars på K-rautas hemsida där finns det har jag för mig.
 
Är det inomhus eller utomhus?

Utomhus är det ju inga problem att köpa på närmaste byggvaruhus, inomhus bruk med lite klass på grejorna kan det bli värre.
 
Det är inomhus...så visst vill man ju få det fint. Vet inte alls vad jag ska ta mig till. Är i och för sig inte bråttom men ändå. Det är till den inredd vinden där det för tillfället bara finns en stege som på bilden. Och trappor i alla dess slag är ju dyrt. Något bra billigt tips?
 
  • DSC05099.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
ska kika..:) tack så länge. Och ja...ganska ont om plats. Hallen utanför är inte jättestor så vill inte ta för mycket av den.
 
Spiraltrappa? Metallräcke är smäckrare än dito trä.
 
I allmänhet tar en spiraltrappa mer plats än en vanlig, om det ska vara någorlunda bredd på den. Med tanke på den bifogade bilden, faller det alternativet bort
 
  • Gilla
JeppeKa
  • Laddar…
ja...känns så. Så...vad blir nu slutsatsen av alla ideer?? Känner mig förvirrad......får fundera på saken!
 
Måste trappen vara där? Ser att du har en våning under på bilden. Finns det ingen bättre plats att ta upp ett hål och få dit en mer funktionell trapp?
 
I
Eftersom du ska ha en brant trappa, är en vanlig trappa med jämnbreda plansteg inte så lämplig.

Du ska söka efter en trappa med wienersteg. Dvs. planstegen är kilformade så att du går med tån på den breda delen upp och hälen på den breda delen ner. Stegen skiftar så att vartannat steg har bredaste del där de ovanför och undertill har smal del. Då kan planstegen göras tillräckligt breda oavsett att trappan lutar brant (nästintill lodrätt). Man får plats med fötterna ändå.

Vagnstycke till wienertrappor hittar du inte på något byggvaruhus. Trappan tillverkas efter det förhållande som råder på platsen (djup x bredd x våningshöjd) av en händig person m.h.a. överhandsfräs för planstegens infästning i vagnstyckena. Du kan själv göra den utan större färdighet. Krävs bara lite övning.

Om du väljer limfog till vagnstycke och plansteg slipper du skevhet i virket = den färdiga trappan. Lämpligt är tjockt virke (ämnat till bänkskivor i köksinredningen, runt 30 mm).

Såga till vagnstycken ur skivan. De bör inte vara smalare än 250 mm. Gärna bredare.

Såga till vagnstyckena på längden (=höjden) efter den lutning du tänker ha på plats på trappan.

Mät sen våningshöjden från golv till golv och dela med steghöjden 180 eller så nära det du kan komma för att få antalet hela steg och steghöjd. (Du kan t.ex. ha 2600 för ett hus med 2.4 m i inv. takhöjd. 2600/180=14.44 steg, men du kan bara ha hela steg. Alltså tar du 2600 och delar antingen med 14 eller 15 (hela steg) och får 186 resp. 173 mm i steghöjd.)

Såga till stegen på längden, som ska vara trappans färdiga bredd minus 2x10 mm.

Såga till stegen så att de blir minst 250 mm på den bredaste biten och 100 mm på den smalaste. Markera 20 mm från vardera änden runt om. Fräs ner 5 mm runt om intill markeringen från änden.

Markera på vagnstyckena var överkant på stegen hamnar. Sänk ner överkanten 5 mm och dra in spårslutet så att de passar med längden på planstegens tappar. Räkna med urfräsning på 20 mm (= tappens längd) och släpp inte urfräsningen ända ut till kanterna. (Då slipper du se fnaset i hålet när tappen på planstegen passas in i den.) Se till att du har bredaste delen på nedersta steget längst till vänster. (Alla människor börjar nästan utan undantag med att sätta upp vänster fot när de ska kliva upp ett steg.)

(För att göra stegen styvare och minska risken för knarr i den färdiga trappan, kan du ta och såga till en bit hyvlad 28x70 och fästa undertill och baktill på planstegen med skruv från undersidan i försänkta hål, så du slipper se dem. Bitarna behöver inte gå ända ut till vagnstyckena. Du kan släppa dem 20-30 mm innanför vagnstyckena i vardera ändan. Även fasa/runda av hörnen.)

Montera trappstegen i vagnstyckena med polyuretanlim och sätt trappan på plats och skruva fast den uppe och nere.

Klart.
__________________
Byggaren
 
  • Gilla
Cpt-Keso
  • Laddar…
Hur högt är det upp till öppningen från golv?
Skall trappen användas flitigt? Flera ggr om dagen eller bara ibland?
Hur högt är det där inne?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.