Jag bygger själv ett sekelskifteskök till min hus och jag har kollat upp om det skulle löna sig att bygga stommar själv eller om man skulle använda IKEAs... Om man bortser från bekvämligheten att använda färdiga stommar så är det faktiskt dessutom billigare att köra med IKEA. En annan fördel är ju att man kan köpa färdiga lådinsatser osv som passar direkt.

Jag antar att du menar att man skulle använda limträskivor till att bygga stommarna istället. Det blir det väldigt svårt att få ekonomi i jämfört med IKEA, inte ens med byggmax limträskivor blir det speciellt billigt.

Men det är ju klart att har man bra med stålar så kan man ju göra det vad man vill. :)

Personligen så vill jag ha ett kök som anknyter till sekelskiftesstilen men med moderna lösningar som dämpade lådor och självstängande gångjärn osv. Men detta är ju en återkommande diskussion under Byggnadsvård så alla lär ju inte ha samma åsikt...

PS. Man kan visst ha innanförliggande luckor mha IKEA stommar om man är lite påhittig. Platsbyggda kök bygger ju ofta på samma princip, ett gäng stommar som sedan har en ram monterad på fronten.
 
Redigerat:
Man kan visst ha innanförliggande luckor mha IKEA stommar om man är lite påhittig. Platsbyggda kök bygger ju ofta på samma princip, ett gäng stommar som sedan har en ram monterad på fronten.
Självklart kan man ha det. Och det kan dessutom göras jäkligt snyggt! Och jag VET att det är många köksleverantörer som använder sig av den principen. Men det gjordes inte så 1910, och sålunda är det någonting som görs på ett "nytt" sätt för att efterlikna ett "gammalt" sätt. Därav "fusklösning".
 
I mitt gästhus anno 1895 är köket, som är det ursprungliga, byggt precis på det sättet. Stommar i massivt trä med ett listverk monterat på fronten med tillhörande innanförliggande luckor så inte tycker jag att det är en fusklösning att bygga det så.
 
Okej, då får jag väl backa. :)
 
Det är ju nog som vanligt så att det beror på var och av vem köket är byggt... :)
 
Kanske en dum fråga med innanförliggande luckor menar du verkligen att luckan ligger inuti skåpets ram eller talar vi om dålda gångjärn? Alla moderna lösningar (IKEA osv) har ju dolda och mycket mjukstängande och lättjusterade gångjärn. Äldre synliga gångjärn, har normalt ingen justeringsmån när du satt dit dem, vilket kräver sin man om man vill ha mm precision.

Jag har ett 50-tals kök med synliga gångjärn, och de justeringar vi har fått göra har varit nog så svåra att få exakta.
 
Dolda gångjärn. Bifogar en dålig bild på en liten prototyp jag byggde i julas. Byggde den mest för att se om man kunde göra ett vettigt kök själv. Det köket jag bygger nu är väl snarlikt i utseende men bra mycket mer genomtänkt i konstruktionen.
 
  • img_4778.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det finns gångjärn som är av modern modell, men med ett fejkgångjärn som sitter synligt. Det är denna modell som används på Sundbornköket och ger det bästa av två världar, om man gillar looken. Jag tror att dom tillverkas av Blum.
 
ACME skrev:
Det finns gångjärn som är av modern modell, men med ett fejkgångjärn som sitter synligt. Det är denna modell som används på Sundbornköket och ger det bästa av två världar, om man gillar looken. Jag tror att dom tillverkas av Blum.
Sök här på forumet på Kvänum och Gångjärn så finns det flera trådar om just dessa.
 
Vi gjorde och tänkte som så här i vårt torp från 1860. Vi ville inte att det skulle skära sig mot resten, tex listverk och golv, men det fanns inte heller någon budget för ett snickarbyggt kök. Dessutom har köken allt mer kommit att bli "lös inredning" de senaste decenierna. Hur många är det inte som river ut bådet ett och två fina fungerande kök för att det inte riktigt var vad man tänkt sig. Och vem vet vem som bebor vårt torp om 20 år?
Vi valde att vara traditionella på det "fasta", dvs lerklinade väggar, skurgolv och återskapade listverk. Själva köket blev ett Ikea Askerum, en god kompromiss. Det sticker verkligen inte ut med sina ramluckor, men kostade inte heller skjortan och försöker inte imitera något som aldrig funnits. Ett fint, enkelt kök med lite gammaldags känsla kanske man skulle kunna säga. Bild kommer!
 
Så här löste vi köket i vårt förra hus. En sekelskiftesvilla, vi har använt ikeastommar men byggt in dessa. Vi hade innanförliggande luckor men synliga gångjärn. Luckorna stängdes med kullås. Vi har även i det köket använt oss av de stora lådor som är moderna idag. Men vi valde att göra dessa fronter helt släta då vi tyckte det blev för mycket "liv" i underdelen av köket annars.

Och jag håller definitivt med om att ett platsbyggt kök (om det är av god kvalité och gjort av någon som verkligen kan) är hållbarare och mer gediget än ett kök som är byggt som en "kuliss" utanpå moderna spånskivestommar. Men med tanke på hur mycket tid som läggs i köket varje dag så vill jag ha bekvämligheten med självstängande lådor och gångjärn. Och jag har väldigt svårt för köksinredning i underskåp överhuvudtaget. det blir rörigt och svårt att överblicka...iallafal hos mig ;-) I lådorna är det lätt att överblicka allt. Inget hamnar längst in och glöms bort. det värderar jag högt och även om vi skulle bygga ett kök helt från grunden i massivt trä skulle jag vilja ha såna lådor.

Det är ingen bra bild men tyvärr har jag ingen annan...och vi har som sagt flyttat!
 
  • kök1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
TorpSara: Askerum är ett fint kök. Vi kikade på det först men det hade utgått och vi bestämde oss ganska snart för att beställa hos snickare. Han gör kök åt någon köksleverantör. (Vilken minns jag faktiskt inte, men de specialiserar sig p "lantkök"). Jag vill som sagt inte spotta på IKEA-kök, de fyller sin funktion! Du råkar inte vara tillsammans med min kusin Björn förresten? Moster har pratat sig varm om Askerum-köket de har i sitt torp. ;)

Sophie, jag vet att det ska finnas någon annan bild upplagd i forumet. Köksbelysning kan tråden ha hetat (i alla fall om jag känner igen interiören rätt). De där lådorna tycker jag förresten inte är så fasliga (det kanske är vinkeln?). De jag har sett är i regel både djupa och har en ofantlig bredd och tar över hela inredningen. Jag är allergisk mot dem, men gillar också att det är praktiskt, så vi kommer att använda oss av en utdragbar köksinredning så att det inte blir att "gömma och glömma" längst in, i underskåpen.
 
konichiwa girl: Tog det inte som en allmän Ikea-bespottning! :) Mannen heter inte Björn, utan brukar finnas under alias Diskoper. ;)
 
Ja djupa är ju lådorna...lika djupa som bänkskivan (ca 60 cm) och bredden varierar ju. Vi hade 60 cm breda oxå. De på bilden är bara 40 cm. Idag finns det ju även 80 cm och 100 cm. Men det tycker jag blir för brett. Jag vill ha en estetiskt bra helhet oxå. Viktigt för mig är symmetri, i nästa kök kommer alla underskåp att vara lika breda. Då gömmer man bredden lite eftersom det inte finns nåt annat att jämföra med. det blir oxå en helhet som lurar ögat lite. Det beror ju mycket på hur man planerar...hur tänkte ni lösa utdragbar inredning i ert kök...vi har ju inte börjat på vårt ännu och fins det bättre lösningar så ändrar jag mig gärna :)

Jag har fler bilder men kvalitén är dålig. Förra datan kraschade så de bilderna ligger på hårddisken och jag kommer inte åt dem just nu... men jag tror oxå jag lagt ut bilder här tidigare.
 
Stämmer att det ligger fler bilder under "Bilder på era kök" på köksforumet.

Vi kommer att ändra på mycket inför renoveringen av det nya köket. Spisen kommer inte ställas in i ett hörn med fläkt ovanför utan muras in tillsammans med vedspisen t.ex. Vi blev inte nöjda till 100% med det vi gjorde varken planeringsmässigt eller estetiskt. Vi har tänkt annorlunda med det nya köket men är i nuläget ändå inne på samma modell av luckor och skåpstommar bakom. Kommer denna gången även ha utanpåliggande sockel. Det var meningen även i förra köket men hanns aldrig med innan vi flyttade. Vi har även betydligt lägre i tak (2.50 cm innan ca 2 meter nu) så överskåpen blir ju helt andra proportioner. Blir mer torpkök nu... vasken kommer definitivt hamna framför ett fönster...det är underbart att se ut när man håller på att diska eller skala potatis :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.