Kurtivan skrev:
Den standard man vill ha idag med uttag och fönsterbelysningar gör att det blir svårt, för att inte säga omöjligt att dra kulo till allt, om man inte vill ha 3 - 4 kulokablar bredvid varandra......
En mix mellan infällt och kulo ger nog bästa utseendet kanske
Om man vill behålla den gamla atmosfären i ett rum sätter man knappast in fönsterbelysningar och massor med urtag. :rolleyes: Ett urtag i varje rum räcker absolut. Däremot kommer jag lägga till några fler strömbrytare så att man slipper famla genom mörka rum för att tända. Anledningen till att jag vill göra om det elektriska i samband med renovering är säkerhetsskäl och för att jag vill ha jordade urtag. Tycker det är urläckert med vippströmbrytare i bakelit och elurtag som sitter i fönsterhöjd!
 
Har sett någonstans distansringar till manufactums prylar. Kolla byggfabriken eller Nacka Byggnadsvård.
Det stämmer. Jag tror att det är Nacka som hade ett litet soritiment av "ringar" i trä. De hade bara ett litet antal kvar och hade då jag ringde inga planer på att tillverka fler.

Är Berkers serie 1930 och Manufactum två olika tillverkare av bakelit eller har de samma ursprung? Jag är inte så bra på tyska. Är Berkers strömbrytare jordade?

Vänta nu lite, förstod jag dig Apprentice rätt. Är ALLA svenska strömbrytare (nya) ojordade??? :confused:
Jag har många gamla strömbrytare i både bakelit och porslin. Skulle helst av allt vilja använda dessa och komplettera med utanpåliggande petsäkra vägguttag. Mottar gärna fler argument som talar för detta!

Sommartorparn Min elektriker kommer att sätta in både infällda och utanpåliggande brytare/uttag i vårt hus, i badrummet som ska kaklas blir det infällda. På övre våning blir det ny kuloledning i alla rum. På nedre plan ligger nästan all elkabel under golvet.
 
Drängstugan: Alla och alla, elsanerade brytare är jordade, men de vanliga brytarna från Eljo och Elko är det inte. Vad beträffar att återanvända gammalt har jag förståelse för om elektrikern tvekar, skulle något bli fel åligger det ju honom att ta sig an ett garantijobb eller så är han rädd att de är farliga. Sånt vet man ju liksom inte om man inte djupdyker i ämnet.

Om elektrikern vägrar och du prompt vill ha dina gamla brytare tycker jag du ska fixa en svagströmshistoria till manövern av lamporna. Alltså en liten kapsling med en ringledningstransformator och ett relä.
 
Tack för svar.

Om elektrikern vägrar och du prompt vill ha dina gamla brytare tycker jag du ska fixa en svagströmshistoria till manövern av lamporna. Alltså en liten kapsling med en ringledningstransformator och ett relä.
Detta har jag aldrig hört om. Hur stor är kapslingen och ska den sitta på väggen och i anslutning till varje strömbrytare?
 
Drängstugan skrev:
Detta har jag aldrig hört om. Hur stor är kapslingen och ska den sitta på väggen och i anslutning till varje strömbrytare?
Observera att nu snackar vi gråzon. Det borde vara tillåtet att göra, därmed inte sagt att du får någon att göra det. Min tanke är att om du bara skickar klenspänning genom de gamla brytarna borde de inte utgöra någon risk. Vad det beträffar kapsling skulle valfri norm(din)kapsling eller större fungera fint.
 
Kolla om elektrikern verkligen kan dra kulo ledning på gammalt vis. det kräver lite snits och jag har sett exempel på "yngre" elektriker som tyckte att det där "kan väl inte vara svårt"

Vad bra att manufaktum har petskydd i sina uttag numera, det hade de inte 2004 när vi beställde våra. Får ta och beställa nya (nån som vill köpa mina?)
 
Saxpy skrev:
Dom passar fin-fint i Sverige. Jag antar att de är godkända eftersom de säljs i Sverige, det är exakt samma. Jag är ingen expert men nuförtiden räcker väl CE-märkning, så det ska väl vara grönt även formellt.
Notera att CE-märkning alena INTE räcker.
CE märkning innebär att tillverkaren intygar att maskinen fungerar på ett visst sätt och uppfyller vissa krav. Detta är jättebra så länge det funkar, men mindre nogräknade tillverkare sätter det ofta på "vad som helst". Enda sättet att vara helt säker är att fråga elsäkerhetsverket.
Notera också att det är ganska vanligt att produkter som elsäkerhetsverket har testat och underkännt fortsätter att säljas i Sverige. Det är montörens åliggande att kontrollera att en produkt inte har försäljningsförbud innan den ansluts.
Lista över underkända apparater finns hos elsäkerhetsverket.

Slutsatsen blir att man skall låta en elektriker göra jobbet, med kvitto. Iofs är det sedan ditt åliggande som husägare att se till att elinstallationen är säker...

/ Fredrik
 
hej..
livar upp denna tråd igen.
finns inte dubbla utanpåliggande uttag i backelit alt porslin?
 
Apropå trådlöst: Kolla ut genom fönstret ser du någon som har en Pringelsburk klädd i aluminiumfolie och pejlar in ditt trådlösa nätverk? Whoops så är ditt kreditkortsnummer sålt på internet för en dollar styck tillsammans med tiotusen andra. Såg på teve vet du, måste vara sant... Haha!
 
AnneFi
väcker tråden igen :)
Finns det inte strömbrytare med två vippor?
det blir ju inte så snyggt att sätta två bredvid varandra.
 
Såvida man inte styr 2 helt olika saker, är det väl bara att sätta in en kronomkopplare:

Nämligen, med Gysinges definition:

Den klassiska kronomkopplaren... går till en takkrona med två kransar av lampor. Man kan alltså tända bara >halva< lampan om man vill med en kronomkopplare. Eller man kan styra två helt olika lampor i rummet med samma strömbrytare. Kronomkopplaren regleras med ett vred i bakelit. Vid första vridningen tänds A, vid andra vridningen tänds B, vid tredje vridningen släcks A och vid fjärde släcks B. Vredet kan dras åt vilket håll man vill.

fiffigt?
 
AnneFi
Det stället där jag behöver en dubbel är i hallen där jag tänder hall och utebelysningen. jäkla tråkigt om det bara finns med en knapp. det blir ju jätte fult att behöva sätta olika. :(
 
AnneFi
Jag är alltså ute efter en ny sådan här.
IMG_1071.jpg

Vredet tycker jag passar bäst där dom är placerade i mitt hus, i källaren.
vet inte ens om de är samma tillverkare som mina andra då dom inte är så jättelika.
IMG_1073.jpg
 
AnneFi, vet inte om det är just två knappar du vill ha men som Hermes säger kan du ju få den funktionen med en kronomkopplare. 1 knapp fast du för de olika lamporna har alternativen...
släkt-släkt
tänt-släkt
tänt-tänt
släkt-tänt

Annars tror jag det är begagnatmarknad och säkerligen inte dagens standard. Flera byggnadsvårdscentrum har lådvis med gamla brytare...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.