Alfredo Alfredo skrev:
Du råkar inte ha tips på en lösning med "vriddimmer"? Knappdimrar och jag är inte kompatibla...
Borde gå att bygga ihop med en 555 och en vridpotentiometer.
 
Tog en kik på Biltema:s G4 12 V LED som examplariskt har en detaljerad bild på produkten dessutom. Saknar dock lödsidan (baksidan).

En liten analys av komponenterna:
Bild av en dimbar G4 12 V LED-lampa från Biltema, med komponenter märkta: kondensator (100µF), resistans (0,52Ω), induktans (089), okänd komponent, och LED.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Komponenterna som sitter på kretskortet är en kondensator på 100 µF, resistans på 0,52 Ω, eventuell induktans märkt "089" och en okänd komponent.

Med 12 V DC och 1,6 W ger det en ström igenom på 0,13 A. OM resistansen ligger i serie med LED:en så är spänningsfallet över denna 0,0693 V, vilket verkar orimligt. Men alldeles oavsett så är det väldigt få komponenter så detta är i princip en LED utan en massa "fluff". Därmed ingen elektronik som ligger ivägen för PWM ie dimning.
OM kapacitansen på 100 µF ligger parallellt över LED:en så klarar den att ge matning i 4,5 millisekunder vilket motsvarar en frekvens på 222 Hz och en PWM frekvens över >2 kHz borde duga.

Tekniska data:
Spänning12 V AC eller DC
Effekt1,6 W
Ljusflöde155 lm
Färgtemperatur2700 K
Spridningsvinkel300 °
SockelG4
Livslängd25000 timmar (2,8 år)
EnergiklassG
DimbarJa
Höjd39 mm
Bredd10 mm
Djup10 mm
Färgåtergivning80 Ra

Praktiska data, artikelnummer 48-454 och pris 50 SEK.

Skulle vara intressant om man kan hitta LED med 1500 lm som är riktigt billiga som som kan drivas med klenspänning ie < 50 V. Biltema saknar parametersökning vilket är dåligt om man t.ex hitta ljuskällor med LED och 12 V.
 
C
spikplanka spikplanka skrev:
En liten analys av komponenterna:
Ambitiös ansats, men du gör misstaget att anta att den inte finns något intressant på baksidan av kretskortet, vilket jag kan garantera dig att det gör. Det finns förvisso små ljuskällor med linjär reglering, men förekomsten av en induktor där antyder något mer sofistikerat.
 
  • Gilla
Bjober
  • Laddar…
C cpalm skrev:
misstaget att anta att den inte finns något intressant på baksidan av kretskortet
Det var inte så svårt, ingen bild på baksidan så man får utgå från vad man kan se. Får väl kika i butik vad det är för komponenter på baksidan. Tänkte dock att induktansen kan vara till för att stabilisera ström då LED jobbar med konstant ström, ej spänning.
 
É
Biltemas bilder stämmer inte exakt med produkten. Jag köpte de på 1,1W och som exempel så står det på deras sida 107D men i verkligenheten xx7C (svårt se början). Sen det ni sa var ett motstånd har annan beteckning. Kanske är likvärdiga men är i alla fall inte exakt samma.

Suddig bild på fram/baksida
Suddig bild på en LED-lampa liggande på vit textil. Lampan har märkning inkluderande "12V", "1.1W", och kontaktpinnar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Suddig bild på en liten LED-lampa med interiörkomponenter och två stift.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


https://www.biltema.se/bygg/belysni...-lampa-g4-dimbar-11-w-2000049903?gad_source=1
 
Redigerat:
É
R
É ÉlPon skrev:
Biltemas bilder stämmer inte exakt med produkten.
Jag tänkte faktiskt påpeka att det inte går att anta att produkterna är samma vecka efter vecka. Och att man definitivt inte kan lita på en produktbild. Biltema köper väl precis som Julas Anslut-serie in vad de får billigast för stunden.

Det är därför det inte känns som att det är någon idé att lyssna på rekommendationer av varor med varumärken som Biltema, Cotech, Anslut etc. Det som var bra förr kan vara ren skit idag, och tvärtom förstås. Oftast är det skit hela tiden ;)
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
C
É ÉlPon skrev:
Seaseas platta g4 dim2warm var tyvärr inte så platt på baksidan, så de fick inte plats i downlighten. Komponenterna stack upp väldigt mycket och tar i reflektorn.
Trist, ja den var ovanligt svulstig. Gjorde själv bort mig på diametern, kan vara mindre plats i armaturen än vad man kan tro.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.