É
Jag byter ut mina halogen G4 i badrumsspegeln till dimbara led istället i hopp om att de ska hålla längre (och dra mindre ström). Misstänker de gamla 10W går sönder så ofta på grund av värmen.

Men eftersom jag understiger min-belastningen på trafon så måste jag byta ut den. Såg att det fanns både dimbar trafo 12V AC och DC att välja på (dimbar primärsida).

Idag sitter det en 11,5C AC. Finns det någon fördel att istället välja DC eller kan jag bara välja billigaste på minst 10W oavsett AC eller DC? Inte direkt så att det fanns massa att välja på som får plats.

Har 8st 1,1W inköpta på biltema:
https://www.biltema.se/bygg/belysni...iftlampor/led-lampa-g4-dimbar-11-w-2000049903
 
Bäst brukar vara att välja något som fungerar ihop med LED lamporna. Det är inte alls självklart att alla dimrar gör det. Har inte Biltema passande, är det väl bara "trial and error" som återstår.
 
É
Du skriver att led ska passa ihop med dimmern. Det gör den sådana fall för de fungerar redan idag. Eller så blandade du ihop led/trafo/dimmer.

Min fråga är alltså om t.ex. DC-trafo är att föredra med avseende på livslängd, kvalité eller liknande (eller tvärtom)?
 
É ÉlPon skrev:
Men eftersom jag understiger min-belastningen på trafon så måste jag byta ut den.
É ÉlPon skrev:
Det gör den sådana fall för de fungerar redan idag.
Jag hänger inte med. Fungerar det eller måste du byta trafon?
 
É
Trafon behöver bytas eftersom det är en ”gammal” variant som inte klarar den låga belastningen. Min Schneider Exxact dimmer (z-wave) tänkte jag behålla.
 
É ÉlPon skrev:
Trafon behöver bytas eftersom det är en ”gammal” variant som inte klarar den låga belastningen.
Jag måste vara trög men du skriver att det fungerar redan idag.
 
É
Alfredo Alfredo skrev:
Jag måste vara trög men du skriver att det fungerar redan idag.
Nja det var ”O” som började skriva om dimmer och jag påpekade bara att den fungerar (har bytt några till led men inte alla). Men detta handlade ju inte om dimmern utan om att jag vill byta ut transformatorn eftersom den nuvarande har en minlast på 20W och när jag byter till led så hamnar jag på bara 9W.
 
É ÉlPon skrev:
till dimbara led istället
Vilken modell mer exakt?

É ÉlPon skrev:
i hopp om att de ska hålla längre
LED gillar inte transienter mm så för lång livslängd behövs någon form av skydd mot sådant.

Kan också rekommendera @Bo.Siltberg:s guide:
Dimmertråden - tekniken bakom en lyckad dimring (2015-07-24)
 
É ÉlPon skrev:
har bytt några till led men inte alla
OK. Jag trodde du bytt alla. Och tyvärr, skulle jag säga, att bara för att dimmern fungerar när du bytt några ljuskällor med befintlig trafo är det ingen garanti för att den kommer att fungera när du bytt alla och eventuellt även bytt trafo. 😢

Dimbara LED är en obehaglig djungel...
 
Vill man få LED dimning att fungera får man nog göra rent hus istället för detta lappverk av bakåtkompabilitet. Konstantströms DC till PWM styrning och sedan LED, inget annat. Minst strul.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Har man en armatur med flera lampor brukar det vara möjligt att byta alla lampor utom en till led den glödlampa man lämnar ger nog stor last för att en g:a glödljusdimmer ska fungera. Men byter man alla lampor måste man normalt även byta dimmer.
 
Byter man tillräckligt många lampor till LED så kanske man kommer upp i tillräcklig last ändå.
 
É
E elmont skrev:
Har man en armatur med flera lampor brukar det vara möjligt att byta alla lampor utom en till led den glödlampa man lämnar ger nog stor last för att en g:a glödljusdimmer ska fungera. Men byter man alla lampor måste man normalt även byta dimmer.
Dimmern styr redan 9st andra led i taket (nån hide-a-lite 230V) så minlasten är ingen fara. Det är bara trafon till badrumsspegeln som inte klarar sina led.
 
É ÉlPon skrev:
Det är bara trafon till badrumsspegeln som inte klarar sina led
Har du testat?
 
É
Ja. När alla sitter i började blinka. Vilket ju var väntat eftersom det står min 20 W. Sen satte jag i en halogen och det vart bättre. Men inte helt bra så satte i en halogen till. Och sen satte jag i hälften halogen för vill inte att det ska stå blinka om nån halogen skulle paja.
 
  • Gilla
Alfredo
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.