Vad menar du med nagelfara? De flesta sätter ju bara in yale doorman. (Inte världens bästa system, men det funkar för de flesta lägenheter?
 
F Frsto skrev:
Vad menar du med nagelfara?
Granska koden. Se om företaget sköter sina åtaganden. Sök efter tidigare incidenter. Kolla med datainspektionen, CERT osv.
 
I en Brf som jag bodde i tidigare satte vi in Axema A66 vid portar och sophus. HSB offererade något dyrt och ville att vi skulle skriva avtal. Den som offererade blev nästan lite aggresiv och påtalade envetet hur otroligt komplicerat det här med passagesystem var, absolut inget för glada amatörer :) . Kollade runt lite bland folk som visste (och inte offererade till oss...) och alla sade att det inte alls var speciellt komplicerat med passagesystem. Det viktigaste är att ha bra koll på taggarna som man lägger in och att sedan följa upp när folk flyttar.

Fördelen med Axema A66 är att man kan sätta läsarna att vara helt oberoende av något överordnat system. Sedan anger man en av dem som "master" och där lägger man in taggarna i systemet. Man för sedan över programmeringen till övriga läsare med en tagg. Har man redan kodlås och elslutbleck i dörrarna blir det nog svårt att få ett billigare system men även om man måste sätta in elslutbleck blir det nog fortfarande sanslöst billigt. Den enda nackdelen är att alla läsare får samma behörigheter för alla taggar men det är väl ett mindre problem, annars hade det förstås varit bra om sopgubbarna bara får tillgång till sophuset och inte portarna. Har man ett eget dörrlås med tagg eller kanske taggsystem på jobbet funkar det så gott som alltid att lägga in en sådan tagg i Axemaläsarna (och säkert i de flesta andra system). Har man installerat Axema A66 i "Solo-mode" så kan man behålla läsarna om man senare vill uppgradera till ett fullstort system.

Kanske finns det fler system nu som liknar A66. Jag tyckte i alla fall att det gav oöverträffad "säkerhet per krona" för en liten Brf. Lätt att administrera också.

ILOQ tittade vi också på (för alla lås i hela föreningen) men det skulle bli sanslöst dyrt. Fördelen är förstås uppenbar men kostade för mycket. Vi såg också att det sannolikt inte var ett enda inbrott/inbrottsförsök som kunde relateras till bortslarvade nycklar. Kod på vift, slitna lås/dörrstängare, dåligt skydd vid fönster och dörrar som var lätta att ta sig igenom osv. Sedan ska vi inte tala om det kanske största problemet: boendes slarv och lathet - dörrar och fönster som lämnas öppna. Resultatet av kodlås med tagg plus diverse allmän översyn av lås och dörrar blev en dramatisk minskning av problem.
 
  • Gilla
nino
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.