Jag har samma lösning, gjorde nyligen om köket och såg till att få jord uppdraget (som av någon anledning saknades trots att det alltid varit kök och nog tom. fanns jord i dosan det kom från sen tidigare) i alla fall satte elektrikern en strumpa över trådarna i taket. Löser ju dåligt dragavlastningen men skapar ju i alla fall dubbelisolation.
 
  • Gilla
Mikael_L och 1 till
  • Laddar…
A
B Bengt65 skrev:
Tack för era svar 😊

Så om man renoverar ett hus idag och bara lämnar rör med trådar och Wago så gör man ”fel” men inget olagligt. Är det så man ska tolka det?
Vid renovering ska dagens regelverk ska gälla enligt elsäk fs 2022:1 om hur el-anläggningar ska vara utförda.

Har man spänningssatta ledare som hänger från rör uppfyller man ej god elsäkerhetsteknisk praxis enligt kap 2 och anläggningen kommer inte ge betryggande säkerhet/skydd mot elchock enligt kap 3 i föreskriften.

Men om tanken är att ansluta dessa ledningar direkt till armaturen utan takdosa så är det ok. Jag antar att det är detta du menar.
 
  • Gilla
Panor82 och 2 till
  • Laddar…
Mikael_L
A avh67f skrev:
Vid renovering ska dagens regelverk ska gälla enligt elsäk fs 2022:1 om hur el-anläggningar ska vara utförda.
Hela denna fråga (trådar ur rörutlopp i tak) är ju en typisk lång gråskale- och gummibandsfråga.

Precis som avh67f skriver, så måste man vid nyinstallation samt vid sån renovering att man kan börja påstå att det är en ny anläggning, tillämpa dagens regler fullt ut.
Och då blir ju ojordade uttag, att vara utan JFB och t.ex. trådar som bara hänger ur rörutlopp för att sen kopplas till en armatur som inte direkt har ett lämpligt kopplingsutrymme fel i utförande.

Men samtidigt så är man inte tvingad att ändra i en befintlig elanläggning bara för att reglerna har ändrats, och man får också reparera och underhålla en äldre anläggning utan att dagens utförandekrav slår genom. Och vad gäller vissa gamla regler (ojordade uttag (eg "isolerad miljö") och jfb-krav) så är det tillåtet med vissa smärre utvidgningar utan att dagens krav blir påtvingade.

Så här har vi en alltså en gråskala, när ska arbetet i en elanläggning fortfarande bara anses vara underhåll och reparation.

Sen får man inte behålla gammalt felaktigt utförande, utan det måste ha varit tillåtet då det ursprungligen gjordes. Så finns det t.ex. ett uttag som inte är skyddat i ett badrum så är det felaktigt när det än ursprungligen gjordes, och är alltså totalförbjudet idag.
Det har aldrig varit tillåtet, så även om det är befintligt och utfört tidigare så måste det ändå åtgärdas, för det har aldrig varit ett tillåtet utförande.

Men nu kommer det en till gråzon, vissa saker har inte varit strikt korrekta, utan bara typ kutym bland elektriker, hur ska vi tänka här? Det var ju egentligen inte riktigt korrekt när det utfördes, men dock gjorde hälften av alla elektriker så, så det ansågs på något sätt i princip som korrekt då - i alla fall...
Ja, gråzon ... på sätt och vis i alla fall ...
OBS, not; Uttag i badrum utan JFB är INTE ett sådant kutym, utan det har alltid bara varit helfel, så hittar man en sådan grej ska man se till att det ordnas till.
 
  • Gilla
Panor82 och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.