D Daniel 109 skrev:
De som investerar i kommersiella batterilager är fullt medvetna om detta. Deras kalkyler är baserade på pris variationer. Nättjänster är bara bonus om det ger mer vinst.
Hej, Daniel 109

Rimligen så är; ”De som investerar i kommersiella batterilager är fullt medvetna om detta”. Det är ju deras jobb.

Frågan jag ställer här är ju snarare; Hur kunniga och medvetna privatpersoner om detta?
 
Det lät på dig som att du trodde på överetablering även på företagssidan.
 
D Daniel 109 skrev:
Det lät på dig som att du trodde på överetablering även på företagssidan
Daniel 109

Jag skrev kortfattat att det både finns kommersiella batterilager och privatpersoner med batterier
 
M Martin Lundmark skrev:
Jag brukar kortfattat kalla det mängdläran.
Vilket är synnerligen olämpligt, då den termen har en annan betydelse. Alla som minst gått ut grundskola med godkänt i matematik kommer inte förstå vad du menar.

Varför inte benämna det hård konkurrens. Då lär alla förstå.

M Martin Lundmark skrev:
Sätter många företag upp kommersiella solcellparker och om många villaägare sätter upp solceller på sina tak, eller skaffar många företag kommersiella batteriparker och många villaägare skaffar hemmabatterier. Så riskerar även lönsamheten på den marknaden att spädas ut.
Det lär man märka då.
Kommersiella batteriparker säger att dom även kan köra prisarbitrage. Och det lär ju villaägare också inse att dom kan.

I mitt fall kostar effektavgiften 98 kr per KW. Kan man pressa ned den 2 kW så är det ca 200 kr/månad. Eller 18k på 15 år. Sedan vet inte jag hur stort batteri man behöver för det. Men att pressa effektavgiften kan ju bli mer lönsamt. Och troligen kombinerat med prisarbitrage. Det kan man ju ha en mjukvara som optimerar varje dag.

Dvs det som händer är att det blir ungefär lika (o)lönsamt för alla möjliga användningar för ett batteri.
Och är lönsamheten för svag så fylls inte det på med mer batterikapacitet. Så fungerar marknadsekonomi.
 
Jag hittade denna tråd idag och kan bekräfta att ersättningen för CW's balanstjänster från april 2024 och fram till 1 augusti har varit helt urusla. För en 10kW lösning (max effekt) så har ersättningen fallit till c:a 35 kr/vecka i SE3, alltså en helt otillräcklig avkastning för den som tänker att ett batterilager är en bra investering.
Dock ger inte denna korta observation något fullgott svar då det behövs minst ett par års data för att kunna göra en säkrare bedömning.

Trenden, som Daniel109 flera gånger har påpekat, är för närvarande fallande, på grund av kraftigt ökad utbyggnad och av mycket låga energipriser.
 
  • Gilla
perrer och 2 till
  • Laddar…
Maalox
På deras portal har CW sedan ett par dagar annonserat att dom i juli månad vann ett stort antal förkvalificeringar vilket spås nästan helt eliminera ”utspädningen” som drabbat kunder under våren.

Står dock inget om när detta förväntas kicka in, första dagarna i augusti har ersättningsnivån varit densamma som senaste tiden.

EDIT:

Så här skriver dom ordagrant:

”Många förkvalificeringar godkända - på väg mot eliminerad utspädning​

Hittills under juli månad har CheckWatt från Svenska Kraftnät fått godkännande på 25 stycken förkvalificeringar avseende leverans av FCR-D med batterilager. Det innebär att vi tar stora steg mot att helt eliminera det som har kommit att kallas utspädning för portföljer med flex-resurser som exempelvis batterier som levererar stödtjänster till Svenska Kraftnät.
Det tål att upprepas att utspädningen framförallt uppstod för att Svenska Kraftnät i slutet av 2023 införde nya rutiner och regler för hur förkvalificeing går till, samtidigt som ett stort antal resurser anslöts till det virtuella kraftverket Currently. Vi är mycket medvetna om att det inom residential-segmentet (villor) på vissa håll påverkar intäktsnivån rejält i nuläget. Det är fortsatt vår högsta prioritet att avhjälpa detta. Viktigt dock att komma ihåg att de flesta resursägare på det stora hela har en fördel av att CheckWatts hantering har varit och är på det vis att nya resurser kommer in snabbt och får dela på intäkter för hela portföljen. Istället för att vänta och inte få några intäkter alls under vad som i vissa fall skulle ha varit en ganska lång tid.
Det är inte någon aktör som hanterar i närheten av så stora volymer med förkvalificeringar hos Svenska Kraftnät som CheckWatt. Vi brukar inte regelbundet lägga ut dessa godkännanden som en nyhet, det kommer normalt in någon ny varje vecka. Eftersom det var exceptionellt många under de senaste två-tre veckorna så ville vi dela den goda nyheten med er.”
 
B
Kinesiska solceller, växelriktare och batterier med bakdörrar som ska reglera Sveriges elnät. Ofattbart naivt.
 
Svk är medvetna om problemet och har gränser för hur stor del av nättjänsterna som får komma från den typen av anläggningar.
Men riken finns ju även med anläggningar som inte stöttar elnätet. Skulle en illasinnad aktör kunna styra batterilagring, solväxelriktate eller elbilsladdning i en större skala skulle de kunna orsaka rejäla störningar på nätet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.