Hej!

Vi har nyligen köpt ett hus som vi renoverar. Stora delar runt huset är stenlagt, och har länge blivit eftersatt. Även av oss, då vi prioriterar att bygga färdigt inne först.

Hur underhåller man detta effektivast? Ogräs kan man ju rycka efter hand. Men där det har vuxit mycket.. Går ju att blåsa rent med högtryck, men vill samtidigt inte vattna ogräset, och blåsa bort fogsanden.

Vad är era bästa tips på att få rent och hålla rent i fogar? Ska man blåsa rent och foga om? Blanda myrmedel i fogsanden? Alla tips mottages tacksamt!
 
Tror de gjorde ett test här på byggahus om vad som var mest effektivt. Tror de kom fram till att det tidseffektivaste nog var att köra grästrimmern och på så vis hålla ogräset borta. Man får göra lite och ofta.

Ska man göra det ordentligt handlar det väl mer om att rensa ur alla fogar och göra om dem. Möjligtvis med någon typ av mjuk-/hårdfog mellan för att hindra att ogräset tar sig tillbaka. Vad som där är bäst i form av fog och sand ska jag låta vara osagt.

Personligen skulle jag gärna vilja ta bort den stenlagda uteplatsen hos oss och istället lägga trall på den delen, bland annat för att minska trivseln för myrorna.

Edit: här är testet: https://www.byggahus.se/test-och-jamforelse-9-metoder-for-att-rensa-ogras-mellan-plattor
 
Redigerat:
Tack ska du ha!
Vi har inte bara stenlagd uteplats, utan runt huset också. Så att ta bort allt är inte aktuellt i detta läget. Men man får kanske göra som du säger. Rensa rubbet, foga om, och sen hålla efter lite och ofta istället. Just det där med myror också.. Vi har många och små stenar. Och många fixar där de trivs. Med det sagt så kommer vi nog välja större plattor med färre fogar på de delar som ev kommer att göras om längre fram. Man har ramat in stenläggningen med slipers en gång i tiden. De håller länge, men inte för alltid. Så nu börjar det säcka ihop utmed kanterna. Bra, för att det blir bra fall bort från huset haha. Men dåligt, för det håller nog inte så länge till.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.