P
RoTe RoTe skrev:
En kompis fick helt plötsligt grannens fiber grävd över sin tomt, utan avtal....
Då har din kompis ingen skyldighet att vara speciellt försiktig med den fibern. Normal försiktighet är väl lämpligt, om inte annat så av artighetsskäl, men om han vill bygga en friggebod där fibern går så är det ajöss med fibern.
 
P
@Andrea_doria
Hur har det gått? Har fiberbolaget dragit kabeln över din tomt eller längs grusvägen?
 
P pmd skrev:
Det var av den anledningen som vi nekade fiberbolaget att dra en kabel tvärs över vår tomt till grannen. Ett litet tag efter det fick vi ett erbjudande om en ganska stor rabatt på vår egen installation. Bara sådär utan vidare. Vi behövde dock skriva på ett nytt avtal för att rabatten skulle gälla. Jag noterade då att det nya avtalet gav fiberbolaget rätt att anlägga transitkabel på vår tomt …

Vi skrev inte på. Inte ens om vår egen installation hade blivit gratis hade vi gått med på att ha någon annans kabel på tomten.

Fiberbolaget drog grannens fiberslang en annan väg.
Vad är en transitkabel?
 
A A-Man_08 skrev:
Vad är en transitkabel?
Antar rakt av att det som menas här är en kabel som går rakt över fastigheten utan att tillföra den något, dvs. bara för andra att nyttja.
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Andrea_doria Andrea_doria skrev:
Vi har fått fiber installerat vid lantstället och nu har grannen ansökt om att få det draget till sig. Kortaste vägen är längs kanten på vår trädgård. Där står idag ett antal nyplanterade träd som vi är rädda om och gärna ser växer upp till äppel/nötlund under de kommande 50 åren som ett markavtal för fiber skulle gälla. Om Vi får igenom en skrivelse i markavtalet att träden inte får komma till skada varken idag eller i framtiden, vilka andra nackdelar finns att låta dem dra fiber längs kanten på tomten? Fiberdragningen skulle då börja där vägen till vårt hus tar slut (dvs "parkeringen", i dagsläget inte mer än en liten sporadiskt grusad plätt). Ok
Är markförhållandet lämpligt kan man slippa grävning genom att använda s.k. Mullvad.
 
TRJBerg
Servitut och motsvarande för en fastighet är i praktiken "evigt". Är det ett belastande servitut (din fastighet är "tjänande") innebär det en evig värdeminskning. Nivån på det är förstås helt beroende på det individuella fallet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.