Tommty
D Dilato skrev:
Är inte det den usla konstruktionen av dragavlasning där man klämmer fast kabeln med locket?
inte usel om korrekt skalning utförs tillsammans med att sluta med rutinen "dra åt skruvar för kung och fosterland" när det är plast mot plast.

Plasten på insidan av locket till transformatorn är formad som en halvcirkel för oval anslutningskabel. Men som syns på bilderna har skalningen skett för långt ut på sekundärsidan och delen där plasten har smält syns det tydligt hur kabeln liggar utanför den halvcirkel och istället klämts på den delen där plast ligger mot plast. Kombinerat med att locket skruvats på för hårt då symmetrin tydligen har varit viktig att lockets kant hamnar mot transformatorn i en rak linje har orsakat detta fel. Istället för att använda locket som en dragavlastning.

Sen kan man tycka vad man vill om konstruktionen, om den är värdelös eller inte. Håller helt med själv att det finns bättre.
 
  • Gilla
Panor82 och 1 till
  • Laddar…
A avh67f skrev:
Ja det där såg ju inte bra ut. Helt mosade ledare och maxlast på trafon. Det var verkligen ingen bra och säker installation. Man bör alltid ligga en bra bit under maxlast också.

Byt till led istället som någon ovan redan skrivit.

Edit: Man får ej ha grundisolerade ledare starkström sådär heller. Det saknas en skyddsbarriär.

Edit2: Inte ditt fel ska tilläggas. Dåligt gjort av elektrikern som utfört detta.
Hur ska skyddsbarriären se ut?
Bör jag trä på slang så att den går "ihop" med slangen på bilden och ha minimalt med exponerad kabel innan anslutning till transformatorn? Installation inuti struktur med kablar, rörskydd, filter, skruvar. Bilden är tagen inne i en vägg eller liknade.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
A
Ja precis.
Om det är draget fk till transformatorn av den typen kan det bli problematiskt med anslutningen. Då kommer det att se ut som på dina bilder. Den är inte gjord för att pressa ihop grundisolerade ledare.
 
Panor82
Tommty Tommty skrev:
Kombinerat med att locket skruvats på för hårt då symmetrin tydligen har varit viktig att lockets kant hamnar mot transformatorn i en rak linje har orsakat detta fel. Istället för att använda locket som en dragavlastning.
Tyvärr är det vanligare att skruvar dras med "moment tvärslut", inte alla som har rätt känsla för det. Ungefär som när man hör någon ovan köra skruvdragare med fel bits eller för högt varv så att det smattrar och skruvskallen är helt rendragen.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Är det viktigt/bäst att låta en elektriker byta kablarna från centralen så att det blir entrådiga istället? Det är ju ändå flertrådiga kablar i kablarna till de 6 spottarna sedan? Eller kanske köra en 3-håls Wago per kabel från transformatorn så kan man ha entrådig kabel från transformatorn till Wagon och de flertrådiga från sladden till spottarna i resterande två hålen? Det är ju 1 sladd per 3 spottar.
Såg bruna missfärgningar på sladden till spottarna och skar bort lite av det vita skyddshöljen för att kolla men missfärgningen fanns bara ytligt så då kan det väl inte bero på värmeutveckling från kablarna?
 
  • Inomhusbild av vita kablar, väggplattor, och en del av en metallfäste.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
MultiMan
Om isoleringen är värmepåverkad mitt på kabeln har den ju gått för varm och är underdimensionerad för den effekt som ska överföras. Det måste du fastställa innan beslut om åtgärd.
 
Jo, men är det då bara ytterst som det skulle synas?
Tänkte att åtminstone mer av det vita borde var missfärgat då, kablarna ser helt normala ut.
 
Är det något jag missat angående dessa lampor?
Tycker de är så billiga i förhållande de flesta andra.
 
  • Produktsida för Osram GU5.3 LED-reflektorlampor, 5-pack, energisparande, dimbara, lång livslängd, 350 lumen, varmvitt ljus.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Tommty
du missar inget förutom att att skaffa en transformator som funkar till led och kolla så att minsta lasten funkar med LED som drar väldigt lite.
 
  • Gilla
avh67f
  • Laddar…
Jo, funderar på transformatorn i inlägg #11.
Tyckte som sagt bara att lamporna var väldigt billiga och då blir man ju misstänksam 😀
 
D
I IFB skrev:
Jo, funderar på transformatorn i inlägg #11.
Tyckte som sagt bara att lamporna var väldigt billiga och då blir man ju misstänksam 😀
Innan du köper dem, testa dem i butik och se om de ger ett fullvärdigt ljus. Billiga LED har en tendens att vara oligokromatiska. Ju högre siffra som anges för Ra-index, desto bättre.
 
Tack för tipset 👍
 
Hej, gjorde såhär: trädde på slang över kabeln från centralen och försökte med eltejp fästa ihop den med den korta bit slang som satt i början av kablarna. Satte sedan 2 st Wago 221 för att kunna förlänga med en bit entrådig kabel, både för att få den längre och för att ansluta med den typen av kabel till transformatorn.
Kopplade sedan de bruna kablarna från spottarna i ena hålet på en Wago 221 och likadant med de blåa kablarna i ytterligare en Wago 221. I de lediga hålen i respektive Wago satte jag sedan en entrådig kabel som sedan ansluter till transformatorn.
Något som verkar feltänkt?
Surrar lite från transformatorn när man har högre ljusstyrka.
Det lyser iallafall. En person håller en belysningsarmatur nära ett tak, synliga elledningar, installationsarbete pågår.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Tycker att lamporna lyser lite väl starkt när de är neddimrade, är det lamporna som avgör det eller något annat?
 
Har du fortfarande lika trafo, så är den på gränsen till vad den orkar och kommer säkert att gå varm. Byt till en kraftigare, inga större pengar. Då ska dom vara dimbara.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.