Och man agerade inte då?

Iofs, en gång är ingen gång. Två gånger är...
...ny lagstiftning!
 
Finns nog ingen lagstiftning i världen som kan förhindra sånt här...........olyckor händer och det kommer man aldrig ifrån och normalt sett så har vi redan nu ganska bra regler för att förhindra sånt här. Man kan liksom inte skydda sig i det oändliga. Isåfall skulle man nog behöva förbjuda en hel del saker helt och hållet. Det säger sig självt att tar det fyr så blir det såklart en ganska så kraftig eld i brinnande plast......Att säga att det ska aldrig behöva hända är en utopi och det finns nog inget brandskydd i världen som kan förhindra allting. Det blir isåfall extremt dyrt och ohanterbart. Hela livet är ändå en enda stor risk........
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Man kan förbjuda kraftiga koncentrationer av brandfarliga material, exempelvis brandfarliga rutschkanor över en viss volym.

Så hade jag gjort. Det går att göra dem brandsäkra.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
engs
J Jehu skrev:
Här är en föregångare 2020 i Belgien.
Två dagar innan öppning utbröt en explosiv brand [länk]
[bild]
Google translate:
"During a 'swim-in moment' it turned out that the green slide was going a bit too fast. You can solve this with treatment to slow down the slide

Tom Hillewaere, Lago operational director
Because, according to the court expert's report, the inferno has to do with an incorrect mixing ratio of 'the reaction components' of the chemical substances, and/or with the thickness of the resin layers in the green slide, and/or with the presence of flammable goods at the places where the works were carried out."

Man skulle öka friktionen något med någon form av ytbeläggning som har blandats fel, tolkar jag det som.

Kunna plugga både upptill och nertill känns som det effektivaste sättet att begränsa eventuell brand? Dvs stoppa skorstenseffekten.
Särskilt upptill vid närmare eftertanke, så snart det brinner hål i så drar det ju in luft där.
 
  • Gilla
Workingclasshero
  • Laddar…
H hempularen skrev:
Hoppas verkligen att någon tittar närmare på hur de kunde få bygglov för en byggnad med så usel brandsäkerhet. Läste att det är meningen att 1700 personer skulle kunna vara där när den är i drift.

Skulle detta hänt med så mycket folk i byggnaden så hade vi haft 100 tals döda, minst. Det tar tid att utrymma så mycket folk, även om det vore ideala förhållanden, vilket det knappast kan bli när 400 föräldrar skall leta reda på sina barn i kaoset.

Att rutschkanan kan brinna rejält är en sak. Men hur är det möjligt att elden sprider sig in i byggnaden så snabbt. Det borde väl vara olika brandceller. och att det uppstår brand vid byggnadsarbeten är väl heller inget ovanligt. Men med så stora konsekvenser...
Jag tvivlar på att det skulle tillåtas svetsarbeten med besökare på plats.
 
  • Gilla
Patrik440 och 1 till
  • Laddar…
Mikael_L Mikael_L skrev:
Det är väl inte speciellt många, tycker jag.
Du har anläggning/mark, betong och sånt, troligen något företag som kan svetsa stålkonstruktioner, sen snickare, takläggare, VS, ventilation, el, styr, larm, passersystem, sprinkleranläggning, undertakssättare, isolerare (rör och ventilationskanaler) plattsättare, mattläggare, fönster och dörrar, lås (låsfirma), för att nämna några.
Sen med den byggnaden lär det ju vara ett flertal specialister på pumpar, kloranläggning, reningsanläggning och allt annat som rör badhus.
Många underentreprenörer måste ta in egna UE när det kommer till såhär stora jobb, då de inte har tillräckligt mycket egen personal.

Du skrev underleverantörer, jag antar att du menade underentreprenörer, för antalet leverantörer torde varit hundratals.

Jag är inte så säker på att det skulle vara bättre ekonomi att ha gigantiska byggföretag som fixar alla discipliner "in-house".
Sådana företag brukar bli ineffektiva.
Inte ens hälften mot arbetsplatsen i Ursvik där hissen rasade. Där var det 119 st UE (i 5(?) led).
 
  • Gilla
torplover_3000
  • Laddar…
H
Marlen Eskilsson Marlen Eskilsson skrev:
När vi ändå tjejgissar så kan jag berätta att någon sett på tiktok att det handlade om felaktigt inkopplade lampor, någon kortslutning. Skulle det kunna orsaka brand?
Oavsett vad som orsakade branden så är det snabba brandförloppet skrämmande. Vem vågar släppa in sina barn i den typ av anläggningar efter detta?
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Jag vet inte om någon har tagit upp detta för jag har inte läst varje inlägg men enligt nyheter så:
"Två personer saknade ett kort(ID06?), som registrerar vem som befinner sej på arbetsplatsen.
25 personer hade inte loggat in som de skulle och 22 personer saknade legitimation.
Fyra personer kunde inte visa upp något arbetstillstånd."

Så bra är säkerheten på de svenska byggarbetsplatserna idag!
Kräv att den som tar in en massa olika underentreprenörer ansvarar för att detta sköts till punkt och pricka annars mycket höga böter så att det svider ordentligt att ta in dessa ofta oseriösa underentreprenörer.
 
  • Gilla
Krille4 och 3 till
  • Laddar…
G G.L. skrev:
Konstigt att man redan på projektstadiet beslutat sådant material som är så lättantändligt.
Tänker på höghuset i London som hade brännbar fasadbeklädnad.
Det var väl en tur att branden skedde nu och inte med 2000 barn och vuxna i anläggningen.
Det finns massor av den byggnadstypen i världen, i Sverige så kallas det väl att huset har enstegstätad fasad.
 
M maxmsm skrev:
Det finns massor av den byggnadstypen i världen, i Sverige så kallas det väl att huset har enstegstätad fasad.
I London var det aluminiumskivor med isolering som eftermonterats vid en renovering. Ingen vanlig fasadtyp.
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
H HenrikHuslöse skrev:
I London var det aluminiumskivor med isolering som eftermonterats vid en renovering. Ingen vanlig fasadtyp.
Isolerskivorna som användes i Sverige är också rena brandbomben.
 
M maxmsm skrev:
Isolerskivorna som användes i Sverige är också rena brandbomben.
De jag har sett brukar vara stenull med plåtbeklädnad.
 
useless useless skrev:
De jag har sett brukar vara stenull med plåtbeklädnad.
EPS har jag varit med att använda.
 
M maxmsm skrev:
Jag tvivlar på att det skulle tillåtas svetsarbeten med besökare på plats.
Det handlar inte om vad som antände. Man måste förutsätta att brand kan uppstå var som helst, när som helst. Byggnaden skall vara utformad så att ingen, eller väldigt få skadas när brand uppstår. Oavsett hur branden uppstår. Att man eventuellt höll på med svetsning kan man bara se som en ofrivillig test av brandsäkerheten, som uppenbarligen inte höll måttet.

Och när det gäller svetsarbeten med besökare närvarande, så är jag övertygad om att sådant sker. Jag har vid två tillfällen varit med om brandlarm och utrymmning av stora köpecenter, pga svetsning medan butikerna var öppna. Så det sker uppenbarligen.

Ang. att får ut mycket folk vid brand. Jag var i min ungdom på fest på akademiska föreningen i Lund, när brand utbröt i ett källarförråd. Vi var ca 1000 personer i lokalen. Det tog i stort sett en timme att få ut alla. Då var det iofs,. många som inte tog det på allvar, det var "bara" en lätt rökdimma i lokalen, sved lite i ögonen, men jag såg hur skärrade brandmännen såg ut att vara, så jag tog mig ut relativt snabbt. När jag kom ut var det världens pådrag, hela parken (Lundagård) var fullparkerad med brandbilar och ett 20 tal ambulanser. De hade skickat upp stegar mot alla fönster i lokalen. Det var först då som jag själv insåg hur allvarligt läget var. Och det tog väldigt lång tid innan de lyckades komma åt att släcka.
 
  • Gilla
  • Wow
  • Ledsen
Dilato och 5 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.