Hej,

är det någon som har erfarenhet av att bygga på en våning på
befintligt hus? Har köpt ett trähus från 40-talet och överväger
att ev. bygga på en våning då bygglov inte beviljas för mer byggyta. :-/
 
Snailman
Termen för det är nog taklyft , så förslagsvis kan du söka på det ordet i forumet. :)
 
Hejsan!

Jag håller precis på att bygga till en övervåning och en utbyggnad i sidled. Mitt hus är från -34 och har en källare och sedan plankstomme.

Jag gör förhöjt väggliv och ökar vinkeln på taket något för att inte få för högt hus.

Är det några speciella frågor du har?

Mvh Göran
 
Har du några bilder på projektet ??? Jag är själv inne på att göra ett taklyft i sthlm trakten. Gör du det själv eller lejer du bort det ?? Vad blir xtra boytan ???? Mycket frågor men jag är såååååååååååååååååååååå sugen på att göra ett lyft för att få en snygg öppen planlösning på bottenplan och sedan lägga sovrum på övervåningen.
 
Hej!
Jag har funderingar kring samma tema. Vi bor i ett putsat hus med källare från 1951.
Boytan är 72 kvm. Har hört efter med åtvidaberghus som tar ca 400 000 kr för att bygga på ett halvt plan, exklusive inredning ca 200 000 kr. För dyrt tycker jag, måste finnas andra alternativ som att tex göra jobbet själv. Det alt. är dock inget att fundera över eftersom vi inte är kapabla att göra jobbet. Funderar på att anlita en byggfirma som gör kalkyleringar och ev. polsk arbetskraft. Vad tror ni? Vad kan detta kosta?
Takhöjden är idag 2.10 på vinden.
 
kolla borkas takvåningar. De är duktiga och "billiga"
 
Finns det ingen som har anlitat en "vanlig" byggfirma för ett taklyft. ????
Verkar ju skumt att man ska bli "tvungen" att anlita de stora firmorna. Har de köpt upp hela taklyfts svängen eller ???? Det kan ju bli svårt för en annan att springa upp med takstolar på en stege nu i sommar.
 
Man kan faktiskt hyra småkranar som lyfter 12m. Dessa är banddrivna och är strax över en meter breda med stödben infällda.
De heter Maeda och finns att hyra i olika storlekar. Hade en av dessa när jag taklyfte min kåk i September. Spikade takstolarna på en mall på gräsmattan och höjde ena sidan på kåken med 50cm. Andra sidan höjde jag en våning då den inte var symmetrisk innan.
Spännvidden blev 10m och med den Maedan(305) som jag hade var det inga problem att lyfta upp dem till ung. 9 meters höjd.
Kranen finns exempelvis på Kranab i Upplands Väsby. Ni kan ju även kolla andra uthyrningsföretag om de har.
 
Hej på Er
Vi ska bygga till en extra våning på vårt befintliga hus byggt 2000. Det man ska tänka på är att det alltid blir dyrare än man budgeterat. Vi trodde att vi hade en stor budget beräknad på ev. extra utgifter etc. Våningen blir ca 65 m2 och kostar oss 800000 kronor. Och viktigt i ett sådant projekt är att låta en duktig arkitetkt rita till er eftersom vissa förstärkningar måste göras i befintligt hus.

Lycka till
 
Hej robinbosma, 800000 låter ganska mkt för 65m2. Hur mkt gjorde ni själva? var det lösvirke eller prefab (typ åtvidaberg)? har ni även ett dyrt badrum där uppe nu?
 
Hej DR.SIC

Jag kommer att lägga golven och sätta listerna själv. Anledningen till det höga priset är fönster. Ca 100 000 kronor betalar vi för dem. (14 st)Vi kommer att ha fönster från nedervåning upp till nock vid trappan.
Bygget är i lösvirke och badrummet är ganska påkostat. Hur man än vrider och vänder på pengarna känns det som att budgeten kommer att överskridas.
 
Tack för svaret. Jag kommer nog göra betydligt mer än så själv (och med hjälp av min far som är målare men som kan det mesta inom bygg). Jag hoppas kunna göra allt förrutom den bärande konstruktionen samt el och vvs själv.
 
I Sydsvenskans söndagsnummer var det en artikel med bilder på ett äldre hus med taklyft - man hade ändrat sadeltaket till pulpettak och det nya huset fick ett stramt funkisinspirerande utseende. Iom takändringen blev bägge våningsplanen lika stora och det tidigare lilla huset blev både snyggt och rymligt.
Tyvärr funkar inte länken just nu - men testa senare på http://sydsvenskan.se/hus/article285680.ece.
 
Det är från början en 40-talsvilla med 84m2 i markyta. Vi byggde, med hjälp av en lokal byggfirma, på lika mycket. Väggliven är förhöjda till 1,60m vilket gör att snedtaket inte blir så "påträngande" när man placerar en säng därunder. Det som var det verkliga "lyftet" för oss var att vi byggde med en limträbalk i nock och fribärande takåsar så det blev ett ryggåstak med synligt limträ med en högsta takhöjd på ca 4m. Vi fick plats med tre sovrum, en gå-in-garderob, ett allrum samt ett badrum med hörnbadkar och en separat duschplats.

Som vanligt tappar man efter ett tag bort sig bland kvitton och fakturor men vi uppskattar totalpriset till ca 600 000. Huset är idag sålt till förmån för ett nytt Trivselhus som vi flyttar in i till våren.*LÄNGTAR*
 
  • PICT0127.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • PICT0131.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • PICT2254.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • PICT2259.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Kopia-av-IMG_0137.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • övervåning.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
I
Kolla med Åtvidabergshus. De är specialiserade på att bygga på en våning till.
__________________________
Byggaren
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.