S SrednaNosslin skrev:
Det kan så klart stämma. Jag har som sagt ingen koll utan tycker enbart att elementen ser överdrivet stora ut. Har inte sett så här stora element någon annanstans.
De flesta som skaffar bergvärme har ett befintligt rörsystem med element, och då väljer man oftast att leva med ett suboptimalt val för att slippa byta alla element. De som däremot bygger ett hus helt från grunden väljer gärna golvvärme eftersom det ger absolut störst yta, och därmed bäst ekonomi för värmepumpen. Därav att du vanligtvis inte ser så stora element.

Det går förstås att ha mindre element, men ni får säkerligen någon tusenlapp om året i ökad elräkning för att er värmepump går mindre effektivt. Och skulle ni sälja huset så får ni troligen lite mindre för ert hus, eftersom köparna också ser att driftskostnaderna är högre.

Speciellt dåligt är det att bara minska på vissa element, för då kommer ni behöva välja mellan att ha det onödigt kallt där det elementet sitter eller att strypa ner de andra elementen (och därmed ha lagt onödiga pengar på alla de andra elementen) för att kunna få tillräcklig värme där det klena elementet sitter.
 
  • Gilla
Granatäpple och 5 till
  • Laddar…
C Cerb skrev:
Det kommer ge 850W enligt Purmos tabell. Är inte rummet större än 12kvm så duger det, men speciellt överdimensionerat är det verkligen inte utan i linje med hur man mist bör göra.
Jag får det till att ett TP21 på 500 x 1000 ger 517W på 55/45. Har jag tittat rätt då? I sådant fall så är väl elementen för klena till sovrummen?
 
Enligt Purmos Excel-fil för Thermopanel V4 Plan så ger det 571 W, inte 517 W. För att veta om det räcker till ditt sovrum måste man egentligen göra en energiberäkning på huset och veta var i landet det står. Gissar man så låter det som lite snålt med värme.
 
J Josth skrev:
Enligt Purmos Excel-fil för Thermopanel V4 Plan så ger det 571 W, inte 517 W. För att veta om det räcker till ditt sovrum måste man egentligen göra en energiberäkning på huset och veta var i landet det står. Gissar man så låter det som lite snålt med värme.
Sant! Jag slant på tangenterna. 571 W skall det vara.
Huset står i Stockholm och är byggt i betongblock i början av 1970-talet.
Sovrummen är ungefär 11 kvm vardera.
Vi har precis bytt fönster så där läcker heller inte så mkt värme längre.

Enligt uträkning så skall det räcka med ett element på ca 800 W. Kommer man märka att det bara är ett element på 571 E där nu?
 
Grovt kan man gissa att det behövs åtminstone 55 W/m² i det huset när det blir som allra kallast i Stockholm. 11 kvm behöver alltså minst 605 W då. Men det är svårt att bedöma värmebehovet i stenhus. Om det är beräknat till 800 W så märks det absolut om det bara finns 571 W när det är som allra kallast. Innetemperaturen kommer då att successivt börja sjunka ner till ca 10 °C. Men de allra kallaste perioderna är inte ju inte särskilt långvariga.
 
  • Gilla
mrPersson67
  • Laddar…
Sen när började man beräkna radiatorers storlek efter rummets golvyta? Viss skillnad om det finns fler ytterväggar, ouppvärmt under golv, många fönster, takhöjd etc.Har en värmeförlustberäkning helt fallit i glömska? Kontakta en vvs-konsult för detta i så fall.
 
Läs igen! "Grovt kan man gissa....."
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.