1 093 163 läst · 10 758 svar
1093k läst
10,8k svar
Saker som vi glömt bort att de har funnits
Bryggkaffe brygger man i en Moccamaster.AndersMalmgren skrev:Min kära svärfar ska ha kokkaffe. Han vägrar dricka kaffe från min skitfina espressomaskin eller bryggkaffe från Bodum press. Sjuka är att jag malde grovt åt honom så han fick kokkaffe på färska bönor men det ratade han. Ska vara Löfbergs lila, skitkaffe i min mening. Så nu har vi en förpackning Löfbergs lila i frysen vi tar fram en gång per år när han är på besök
Det är vad jag också kommer i håg, åtminstone att de var hårdare och faktiskt godare. Det samma gäller absolut pärlsockret som dessutom hade en tendens att smälta och få en brun färg vid gräddning av bullar. Fasen så mycket godare än det som är tillgängligt idag och som dessutom behåller den vita färgen och är mycket ”torrare” än det som var förr.hsd skrev:
I mitt kök finns inget alternativ till kaffepannan. Jag vet inte hur många pannor jag har, men minst 15 skulle jag tro.
Jag har dessutom en gammal väggmonterad kaffekvarn med porslinskopp och vev.
Varje gång jag bjuder på kaffe får jag hör att det är ovanligt gott kaffe.
Jag har dessutom en gammal väggmonterad kaffekvarn med porslinskopp och vev.
Varje gång jag bjuder på kaffe får jag hör att det är ovanligt gott kaffe.
Brukar själv ta fram pannan ibland och nu senast i vintras så passade jag på att koka över vedspisen och inget går upp emot kokkaffe. Och för att förhöja smaken ytterligare så brukar jag efter det har det kokat upp ordentligt, hälla i lite kallvatten för att trycka ner värmen samt att en liten del av bäskan hålls tillbaka.S sk007 skrev:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Undrar då bara hur det kommer sig att det på mc Donalds reklam så innehåller det sallad på burgarna men inte i verklighetenP pmd skrev:
Noramasen skrev:Brukar själv ta fram pannan ibland och nu senast i vintras så passade jag på att koka över vedspisen och inget går upp emot kokkaffe. Och för att förhöja smaken ytterligare så brukar jag efter det har det kokat upp ordentligt, hälla i lite kallvatten för att trycka ner värmen samt att en liten del av bäskan hålls tillbaka.
[bild] Kommer inte ihåg vilket fabrikat det är men köpt på åttiotalet i alla fall och gott kaffe blir det
Lite offtopic, men här i Jämtland finns det ett uttryck som säger att kaffe kokat på björkved blir mycket hetare
Här är några av mina pannor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Renoverare
· Stockholm
· 18 219 inlägg
Renoverare
· Stockholm
· 18 219 inlägg
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 206 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 206 inlägg
Vicken rar samling kannor/pannor! Jag har bara kvar två, en MK (designklassikern av Sigvard Bernadotte) och en i röd emalj.S sk007 skrev:
Min farmor, född i norra Dalarna, använde också uttrycket om hett kaffe och björkved.
Ja, ungefär så brukade min pappa också säga, född och uppvuxen i Söderhamn, Hälsingland.S sk007 skrev:
Jag tror att det där kokkaffe eller bryggkaffe åtminstone delvis är regionalt betingat. Hos min farmor i Hälsingland serverades det alltid kokkaffe, och jag tror i alla grannhusen likaså.
Min mamma var bördig från Skåne och tyckte alltid att kokekaffe smakade hemskt och beskt. Att hon drack kaffet utan socker bidrog förstås till den beska smaken. Sedan när jag växte upp var det alltid bryggkaffe hemma, det var ju liksom "husmor" som bestämde om det. Kaffet skulle helst vara Zoegas Mollbergs blandning.