P polaris78 skrev:
men även om det står i lagar och föreskrifter att avloppsvatten ska hanteras så är det inte per automatik ett brott med nämnvärt straff att det skett nåt med det..

Vissa avloppsanläggningar i vissa städer så översvämmas reningsverket med skitkorvar rakt ut i sjön och badplatserna nära utloppet stänger nån vecka och inte tusan blir nån åtalat för det så nej det är inte alltid ett brott att det hamnar avloppsvatten på fel ställe.

Det är absolut obra och äckligt osv men straffbart njae skulle jag säga det är svårt att bevisa att det skett avsiktligt det verkar mer vara ts åsikt men kan man bevisa det nej det är svårare utan verkar mer vara baserat på magkänsla och vad man tror än på fakta baserade bevis som presenteras..

Svarar grannen lite smart när väl miljö och hälsa i kommunen kommer på besök och har en trovärdig story hur "olyckan" gått till när lite regnvatten skulle pumpas och det hoppade isär en slang så är det plötsligt ord mot ord vad som faktiskt har hänt..

Skulle man väl lyckas bevisa det så får han oftast bara aja baja så får man inte göra från kommunen och händer det inte igen utan bra orsaker så händer inte så mycket.. viten och brukandeförbud är sega påföljder som kan överklagas och krånglas med rätt länge innan det blir hårdhandskar från kommunen..

Jag håller med om att egentligen är bajsvatten äckligt absolut men att det känns rätt så moraliskt och finns föreskrifter som berättar hur man ska göra betyder inte att allt annat är belagt med samma straff som mord och med den beslutsamhet som finns från samhället mot såna brott..

Tror man att man ska få nåt skadestånd så är man nog tyvärr väldigt nära att bli besviken när man till slut inser att påföljden för sånt här om allt ser ok ut när kommunen kommer på inspektion till slut så har man en lång uppförsbacke om man någonsin lyckas bevisa hur det har hänt..
Det är helt ointressant huruvida det är straffbart eller inte.

DET VIKTIGA ÄR ATT ÅTGÄRDA PROBLEMET!
Hårklyverier om eventuella straff och skadestånd hjälper inte TS.
 
  • Gilla
Festlund
  • Laddar…
Anna_H Anna_H skrev:
Det är helt ointressant huruvida det är straffbart eller inte.
Tycker du ja. Det kanske finns andra som tycker det är intressant.
 
  • Gilla
TRJBerg
  • Laddar…
FreQa FreQa skrev:
Om avloppet läckt ut i grundvattnet så är grundvattnet förstört långt ut.
Om du fick uppgift om 100 m mellan avlopp och vattenbrunn så ryms det inte på de allra flesta tomtstorlekar (100x100 = 10 000 kvm!)
Nej, endast en sak att göra att grannens avlopp får flyttas.
Utan handgemäng!
I mitt fall handlade det om en sluttning. Infiltration ligger högre än vattenbrunn. Det skulle vara minst 100 m till vattenbrunn vid det förhållandet. I en infiltrationsbädd är det också betydligt mindre mängder som sipprar ut vilket gör att det sjunker ner i marken inom bäddens område till närmare 100%.
Här ligger grannens avloppstank högre upp än TS vattenbrunn. I tätare bebyggda områden kommer man mycket närmare varandra. En tät tank skulle det vara för att inte ställa till det för andra boende i området. Det är troligen inte bara närmsta granne som i detta fallet skulle beröras utan flera fastigheter om det kommer ner till vattenkällan, då flera vattenbrunnar troligen pumpar vatten från samma källåder nere i marken/berget. Om kommunens miljö och hälsa skulle få veta detta borde dom reagera omgående och kraftfullt, om dom sköter sitt uppdrag korrekt. Det finns en risk till att dricksvatten kan bli förorenat för flera människor. Upprepade tömningar av tanken ökar risken för att det också tillslut sker.
E.coli, eller som det heter Escherichia coli, är det som man letar efter i vatten och livsmedelsprover och används som en markör för förorening. Det finns flera olika typer av E.C bakterier. E.C finns naturligt ivår tarm och en del följer med avföringen ut. Människan kan få i sig E.C-bakterier, främst genom förorenat vatten och livsmedel, men också via bristande handhygien. Dessa olika bakterier kan alla kan orsaka sjukdom så som feber, diarré och vissa även buksmärta och kräkning.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
LoweW LoweW skrev:
Fast samtidigt visar ju han ingen hänsyn trots att du pratat med honom. Tycker du kan anmäla med gott samvete (y)
Vill du inte bråka med grannen är det ju bara att tugga i sig !
 
E evaerixon skrev:
Vi har sedan några månader fått en ny granne. Tomten där det stått ett litet fritidshus skall rivas och det skall byggas ett permanenthus. Då vi just fått ny detaljplan har vi haft enskilda avlopp som om några år kommer bli kommunalt.

Då huset ovanför inte fast fungerande avloppssystem har det nu anlagt ett tillfälligt tills som består av en pumpstationen med en 6 kubik sluten tank. Det har blivit nått fel på installationen så tanken har tagit in grundvatten. Detta har gjort att nivå larmet stått & pipit.
Istället för att ringa pumpbil har grannen vid TVÅ tillfällen själv tömt tanken med en länspump rakt ut på backen. Då det är sluttande tomt så har allt vatten hamnat på vår tomt. Nu pratar vi 6 kubik avloppsvatten! Vi har tvingats gräva upp fåror för att leda bort vattnet då där det samlats ligger vår borrade dricksvattenbrunn. Träd håller på att välta pga att jordennumera saknar bärighet & vår häck står i gegga.

Vad skall vi göra. Vart vänder man sig? Måste kan göra ett civilmål av detta eller kan kommunen hjälpa till i sånna här lägen?
Kör några skottkärror med skit och lägg vid hans ytterdörr/garageinfart/brevlåda/altan
 
  • Gilla
Festlund och 1 till
  • Laddar…
D Dilato skrev:
Vilken reell skada drabbas man av?
Kostnaden för att sanera och dränera det. Gräva bort den kontaminerade jorden och ersätta med ny, samt återställa marken. Kostnad för avfallshantering av den kontaminerade jorden. Det är inte svårt att racka upp kostnader om man vill.

Men, börja med att snacka med miljökontoret. Om inte annat, när du har svart på vitt att han gjort fel så är det mycket lättare att komma vidare med skadeståndsanspråk.
 
  • Gilla
Festlund och 2 till
  • Laddar…
Det finns två alternativ:

1. Den svenska "syltryggsmodellen" som är vanligast. Stoppa handen i byxfickan och gnäll lite på ett forum.
Det händer inte något, bitterheten tar över och sinnet förmörkas. :(

2. Anmäl omedelbart till Miljökontoret i kommunen samt polisanmäl.
Resultat: Den "trötte" tjänstemannen i kommunen måste starta ett ärende och ska svara inom tre veckor.:sleep:

Polisen lägger ärendet på "hög". För just nu är hela Polismyndigheten handlingsförlamad p g a dåligt ledarskap.
Man klarar inte av att svara i telefon på 114 14, man klarar inte av passhanteringen och väntetiderna på NFC är halvårslånga. Men det finns dokumenterat att brottet skett.:worried:
 
  • Gilla
Mest_ohändig
  • Laddar…
Claes Sörmland
T Troberg skrev:
Kostnaden för att sanera och dränera det. Gräva bort den kontaminerade jorden och ersätta med ny, samt återställa marken. Kostnad för avfallshantering av den kontaminerade jorden. Det är inte svårt att racka upp kostnader om man vill.

Men, börja med att snacka med miljökontoret. Om inte annat, när du har svart på vitt att han gjort fel så är det mycket lättare att komma vidare med skadeståndsanspråk.
Inte sanerar man jord som har fått avloppsvatten på sig. Man väntar en vecka eller två och sen är problemet (främst lukt) borta. Det är inte kreosot vi talar om.

En anmälan till miljöinspektörerna på kommunen låter som sagt lämpligt så att det inte upprepas.
 
  • Gilla
HeyJon och 6 till
  • Laddar…
TRJBerg
Jag skulle göra så här:
1. Noggrant kontrollera om dricksvattnet drabbats (vilket iofs verkar osannolikt baserat på TS uppgifter).
Om det drabbats beräkna kostnaderna för behandling (t ex urpumpning, desinfektering etc) och meddela grannen med krav på ersättning.
2. Beräkna eventuella kostnader för ersättning av de träd/växter som eventuellt drabbats och meddela grannen med krav på ersättning.
Jag skulle nöja mig med det.
Om grannen i framtiden börjar regelbundet bete sig lika dumt är det dags att seriöst använda sig av lagar och myndigheter.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
T Troberg skrev:
Gräva bort den kontaminerade jorden
Menar du "gödslade" men råkade skriva "kontaminerade"? :p
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
L leifa.k skrev:
Jag hade ringt på grannens dörr, när han öppnat dörren hade jag först tagit struptag innan han reagerat så han blev medgörlig pga syrebrist, tar bara några sekunder. Sedan ett stadigt nacktag och släpat ut han och "mylat" han i skiten han släppt ut, sagt åt han att göra rätt för sig. Svårare än så är det inte. Åker jag dit på detta, så gör jag det. En sak är säkert, grannen vet, han släpper inte ut mera avloppsvatten på min tomt. Sluta lalla!
Det är ju sådant man känner för att göra ibland, men det finns några problem med den lösningen:
  • Vad gör du om det blir grannen som drar ut och "mylar" dig i skiten i stället?
  • Vad gör du om din bil är repad dagen efter? Ytterligare en dag senare har någon hällt diesel i din rabatt? Ska du sitta vakt dygnet runt? Eller gå och "myla" grannen igen?
  • "Åker jag dit på detta så gör jag" är ett resonemang som fungerar dåligt för de flesta. En misshandelsdom kan leda till en hel del problem.
 
  • Gilla
rogerinac och 3 till
  • Laddar…
B Bernt Ö97 skrev:
Så svarar en relationsexpert.
De ska vara grannar kanske en halv livstid.
Eventuella barn ska gå i skolan och leka tillsammans.
Ibland behöver man en hjälpande hand av sin granne.
+ mycket mer.
Rolig på fest?
 
Bockamålen Bockamålen skrev:
Rolig på fest?
Förhoppningsvis mycket trevligare om man undviker de handgripligheter leifa.k förespråkar i sitt inlägg.
Det går att umgås med mäniskor man inte känner sympatier för. Det behöver inte alltid vara fest för att träffas och vara rimligt social.
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Inte sanerar man jord som har fått avloppsvatten på sig. Man väntar en vecka eller två och sen är problemet (främst lukt) borta. Det är inte kreosot vi talar om.

En anmälan till miljöinspektörerna på kommunen låter som sagt lämpligt så att det inte upprepas.
 
Redigerat:
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Inte sanerar man jord som har fått avloppsvatten på sig. Man väntar en vecka eller två och sen är problemet (främst lukt) borta. Det är inte kreosot vi talar om.
Det beror på hur sur man är på grannen.

Dessutom, 6 kubik två gånger försvinner inte bara sådär, det är mycket.
 
T Troberg skrev:
Det beror på hur sur man är på grannen.

Dessutom, 6 kubik två gånger försvinner inte bara sådär, det är mycket.
Behovet av sanering ökar inte av att man är mer sur på grannen. Hur mäter man det?
Är utsläppet av typen komposterbart är det inte giftigt på något vis, naturen tar hand om det. Det är inte ovanligt att blanda urin med vatten för att användas som växtnäring.
Däremot har grannen visat synnerligt dåligt omdöme.
 
  • Gilla
mikethebik
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.