A
Attitudeswe Attitudeswe skrev:
Luft vatten har samma COP fom LLVP. Vinsten är i komfort (lättare att köra hela huset på värmepumpen samt tystare drift) och att varmvatten inte kräver en separat värmepump. Först med berg/jord/sjövärme kan man få upp COP (om man nu inte bor nära kusten där det sällan går under nollan ändå)
vad betyder COP
 
A Assahol skrev:
vad betyder COP
Hur många kW du får i värme per förbrukad kW.
 
Huvudsaken är att få bort så mycket direktverkande el som möjligt. Om elelement bara går som backup och huvuddelen av värmen går på värmepump (luft-vatten, luft-luft, bergvärme etc.) så har du gått ifrån "direktverkande el".
Nästa steg är att titta på isolering och tätning. Tätningslister är billigt så det ska man ju göra. Tilläggsisolera på vinden ger bra effekt om det är dåligt nu.
Självklart ska man undvika uppenbara storförbrukare också om man kan, dvs elgolvvärme, motorvärmare om man inte kör någonstans etc.
 
F F_man skrev:
Nej platta på mark är väl det sämsta om man vill kunna göra något, och riktigt illa isoleringsmässigt, åtminstone om huset är äldre än 90-tal.

Knappast värt att installera något och förlora takhöjd.

Dra ner temperaturen och använd mattor och tofflor/sockor :p
Vårt hus är sent sjuttiotal. I vårt hus gick det att öka isoleringen då det låg 60-70 mm med något som förr kallades isolerbetong. dvs. frigolitkulor inblandat i betongen. Med Hiltin så lossade stora sjok. ersatte med 50 mm spontad hård isolerskiva typ ecoprim sedan golvavjämning. (Fräste även ner golvvärmeslang.)... en enorm skillnad , inte minst köldbryggorna mot utsidavägg som försvann.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.