1 092 933 läst · 10 758 svar
1093k läst
10,8k svar
Saker som vi glömt bort att de har funnits
Inte alls gott det där men särskrivningen är ju bra tajmadKeiller skrev:Någon mer än mig som glömt att det förr fanns
Iskummjölk? Minns inte ens om jag någonsin drack den.
[bild]
För er som aldrig hört talas om skummjölk var det vanligt mjölk som man skummat av all grädde så mjölken var i det närmaste fettfri.
Blev utkonkurrerad av lättmjölk och försvann helt från butikernas mejerikylar för många år sen.
Varför man på förpackningen särskrev det som "skum mjölk" kan man ju alltid fundera över.
Jag har svårt att fatta varför man vill ha fettfri mjölk. Då kan man ju likabra dricka vatten.
Dricker själv bara ohomogeniserad mjölk eller kärnmjölk, som jag får när jag gör eget smör eller "bregott"
Dricker själv bara ohomogeniserad mjölk eller kärnmjölk, som jag får när jag gör eget smör eller "bregott"
Håller med!harry73 skrev:
I Finland tycks det här vara vanligt. Trodde jag också det var finsk förpackning först.
Gjorde en gång en släkting lite småsur när han kommenterade och var kritisk på mig att "varför köper du helmjölk" jomen jag kan blanda in vatten så blir det lättmjölk och billigare svarade jag
Även i Sverige köper många mellanmjölk...jag köper den röda eller gröna beroende lite var jag är I söder och i Finland är helmjölk röd förpackning och i Norra Sverige är det precis tvärtom
Allra helst skulle man ju vilja köpa direkt från bonden. Det helt andra grejor. Men tyvärr får ingen sälja direkt
Inte vet jag hur det är där du bor men häromkring kallar många i synnerhet gammalt folk den fettfria mjölken för skyymamjölk altså skummjölk. Det är samma sak men det låter väl för simpelt med skummjölk i marknadsföringen.DennisCA skrev:
På mejerierna, där fettet är det som är värdefullt, skrattar de åt minimjölken, "färgat vatten" kallas det samt att man tillsätter vitaminer för att det alls ska innehålla något nyttigt.kisumisu skrev:
Det har jag nog inte hört förr eller så har jag glömt det. Dricker mest helmjölk om jag får välja.H heimlaga skrev:
När jag var liten var det bruna 1 L glasflaskor med en foliehatt.
Och man tog med sig tomflaskorna till affären, minns inte att de hade några etiketter. Och det fanns speciella korgar av plastad tråd att bära dem i.
Sedan kom Tetrapak med pyramidformade paket i affären.
Och man tog med sig tomflaskorna till affären, minns inte att de hade några etiketter. Och det fanns speciella korgar av plastad tråd att bära dem i.
Sedan kom Tetrapak med pyramidformade paket i affären.
Man får mera fett för pengarna då man köper grädde om jag inte klantat mig med matten, vilket brukar hända ofta...engs skrev:
180 ml fett i ett 5dl gräddpaket (36% fett) som kostar 2.50 €, man betalar cirka 1,40 cent / ml.
3,5 ml fett i ett liter med 3.5% mjölk som kostar 1.50 = 43 cent / ml.
Så vill man vara som fabror joakim köper man den billiga lättmjölken för 90 cent litern och duttar i lite grädde, billigare än att köpa helmjölk
hsd
Medlem
· Kalmar län, Östra Götaland
· 6 298 inlägg
hsd
Medlem
- Kalmar län, Östra Götaland
- 6 298 inlägg
Kollade snabbtkisumisu skrev:Håller med!
I Finland tycks det här vara vanligt. Trodde jag också det var finsk förpackning först.
Gjorde en gång en släkting lite småsur när han kommenterade och var kritisk på mig att "varför köper du helmjölk" jomen jag kan blanda in vatten så blir det lättmjölk och billigare svarade jag
Även i Sverige köper många mellanmjölk...jag köper den röda eller gröna beroende lite var jag är I söder och i Finland är helmjölk röd förpackning och i Norra Sverige är det precis tvärtom
Allra helst skulle man ju vilja köpa direkt från bonden. Det helt andra grejor. Men tyvärr får ingen sälja direkt
Naturlig mjölk – mjölk som tas direkt från kon, utan att processas alls och är opastöriserad. Sådan mjölk får bara säljas i liten skala, max 70 liter i veckan, direkt från gården med information om riskerna (det kan finnas sjukdomsbakterier som listeria, campylobacter och ehec, som är särskilt farliga för småbarn)
Pastöriserad säljs av de flesta gårdsbutiker