MultiMan
Det är inte längre otänkbart att det pressade Ryssland använder någon form av kärnvapen, biologiska eller kemiska vapen. Det kommer dra in NATO direkt, med oförutsägbara konsekvenser, men troligen mycket omfattande och långsiktiga effekter på liv, handel och ekonomi.

Kina närmar sig Ryssland och hotar dessutom Taiwan regelbundet (vars mycket avancerade halvledare världen inte klarar sig utan). Här kan många saker gå fel som direkt kastar världen in i en avgrundsdjup recession.

Det står och väger just nu. Om ryssarna själva kan få bort imperialisten i Kreml och någorlunda vettiga tar över, kan situationen vända inom något år. Om inte vågar jag inte ens gissa på ett år då det vänder uppåt igen. Då kan vi behöva att helt ändra vårt tankesätt och livsstil, mot det många varit vana vid.
 
  • Gilla
Dilato och 2 till
  • Laddar…
Många som målar fan på väggen. Men tänk att världen klarat två världskrig. Tänk på hur snabbt Tyskland kom tillbaka efter andra världskriget. Där kan vi snacka om att det var extremt kämpigt och visset. Det vi upplever nu är inte det.

Men visst, vi går mot sämre tider men så har det alltid varit. Det går upp och det går ner.
 
  • Gilla
klaskarlsson och 1 till
  • Laddar…
M
Min take är att många riksbanker och regeringar drog en lättnandes suck när Putler gick in i Ukraina. Man har kört pengapressarna så dom glöder under pandemien. Nu har man inte längre det vapnet att ta till längre och nu skyller man allt på Putler samtidgt som man höjer räntor, minskar obligationsköp osv. för att det ska svida rejält i plånboken för alla, en liten reset mao.

Självklart kommer det vända! Man pratar redan om räntesänkningar nästa år. Plötsligt rasslar det till, Putler blir störtad, någon västvän tar över och öppnar gas/olje-kranarna och kalaset kan återupptas. Jag har svårt att se något stöd bland den yngre/medelålders bland befolkningen i Ryssland för det som sker nu. Man har börjat vänja sig vid iPhones, Mc Donalds, BMW-bilar osv. som väst kan erbjuda. Sanktioner med vibbar från 80-talet med köer till mataffärerna för att köpa bröd är nog inget man vill tillbaka till.
 
  • Gilla
  • Haha
klaskarlsson och 1 till
  • Laddar…
Mikael_L
MultiMan MultiMan skrev:
Kina närmar sig Ryssland och hotar dessutom Taiwan regelbundet (vars mycket avancerade halvledare världen inte klarar sig utan). Här kan många saker gå fel som direkt kastar världen in i en avgrundsdjup recession.
Och Kina bygger ju allt på handel och tillverkning, så Kina passar sig säkert noga för att riskera en recession!
 
  • Gilla
Huddingebo
  • Laddar…
Excel
Sedelpressarna har gått på högvarv sedan 2008, såklart kommer man slylla på pandemin och Ryssland.

Har vi otur störtas Putin och ersätts med något betydligt värre. Tror vi ska vara nöjda ändå. Oliktänkande har säkert rensats ur hans innersta krets sedan lång tid tillbaka.

Kinas kommunistparti har inget intresse av krig/konflikt, de vill tjäna pengar genom handel. Kommunistpartiet och dess samhällskontrakt mot medborgarna bygger på tillbäxt och välstånd.
 
  • Gilla
civilingenjören
  • Laddar…
Intressant intervjuv av en börshaj som började jobba några månader innan 2008 krisen, men lyckades tjäna miljoner på miljoner trots detta, för han kommer från arbetarbakgrund och visste saker som hans kollegor som i praktiken var aristokrater med noll koll på folks vardag och således inte kunde förutse vart det barkade i längden.

Han målar upp en väldigt negativ vision av framtiden och säger kapitalismens era har tagit slut. Vi är nu tillbaka i eran av feodalism igen. Du kan inte längre jobba dig uppåt, du kan inte ens längre köpa hus eller egendom om du inte har rätt släkt. Han pekar ut många ekonomiska falskheter som folk håller som sanningar osv. Väldigt sevärt, satt igenom hela 1:30 timmar av det.

 
Excel
I Sverige är nu styrräntan nu ynka 2.5% och människor är i panik och pratar om recession.

I USA kommer FED kommer nog snart börja sänka räntan igen. Landet kommer inte i längden inte kunna bära upp sin egen statsskuld på hiskliga 31.000.000.000.000 dollar. Fortsätter FED höja kommer ränteutgifterna på statsskulden vara den enskillt största utgiften för USA.. sjuk värld.
 
  • Gilla
volvov70n
  • Laddar…
Vem är i panik?
 
  • Gilla
klaskarlsson och 1 till
  • Laddar…
Nyfniken Nyfniken skrev:
Vem är i panik?
Det undrar jag också.
Möjligtvis de som bombas och beskjuts i Ukraina.
Lågkonjunkturer kommer och går med jämna intervall. Linjediagram visar styrräntans historik, med markant ökning till 2,50% i november 2022.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
M
Nyfniken Nyfniken skrev:
Vem är i panik?
Ja vem? Tror dom flesta med egen villa har mer ångest över elräkningen och dom med familj över matpriser och bränslepriser.
 
  • Gilla
Nyfniken
  • Laddar…
Det är nog mest PK-journalisterna på statsmedia som är i panik. Orkar snart inte höra propagandanytt längre.
 
M
Tror inte staten ser någon samhällsvinst i att folk får lämna sina belånade hem så amorteringskravet försvinner nog ganska omgående innan folk hamnar på gatan.
 
DennisCA DennisCA skrev:
Mark Blyth är en ansedd ekonom som tidigare haft en väldigt bra känn på pulsen av vart saker o ting bär, han blev inbjuden av Varoufakis att diskutera EU och världen och EUs framtid. Man kan ju tycka vad man vill om Varoufakis men det är inte honom videon handlar om.

[media]
Han börjar hela vägen tillbaka innan tiden innan euron, där först den officiella versionen, sen vad som verkligen hände och varför euron var/är en katastrof. Sen hur vi hanterade den krisen inom EU (katastrofalt), sen en analys av världen som den ser ut idag och vart det är påväg, hur Kina och USAs interna politik kommer påverka oss samt Rysslands framtid och vad EU borde göra för att hantera denna värld som är på kommande. Det känns lite relevant till tråden för det ser ut som de förutsättningar EU är byggt kring inte längre kommer finnas om 10 år. Den tyska exportmodellen har nått sitt slut, och den var inte heller aldrig en fungerande modell för hälften av EUs länder.

Känns relevant till tråden för om vi fortsätter i samma stil kommer vi få se på pyspunka... Exportmodellen som tillväxtmodell kommer bli allt mindre fungerande i en värld som börjar istället tänka autarkiskt och mindre på fri handel. Eus enda chans är att använda de 440 miljoner invånare som finns här, som bas för vår ekonomi, Det betyder mera egen produktion och tillverkning för eget bruk, samt resursextrahering inom EU och mindre finansialisering och lekande med sifrror på en dataskärm.

EU är lika stort som USA, större och inom EU har vi danmark som har Grönland (massiva mineralreserver, finns även mycket inom EUs gränser men det har varit lönsamma att vara beroende av Kina/Ryssland) så vi har egentligen alla chanser att lyckas som ett eget ekonomiskt block som kan stå på samma nivå som USA och Kina. Men EUs ledare är fossiliserade , teknokratiska nyliberaler som inte kan hitta röven med båda händerna och en karta.
Detta är argument varför EU är vettigt: Tillsammans är vi ett stort område: De enskilda länderna däremot är i händerna på mycket större spelare.

Även om politiker ofta försöker vända kappan efter vart det blåder just för tillfället, så finns det en hel del som faktiskt tänker lite framåt också. Och nu, med den omvärld vi har, och framförallt efter pandemin, är det också mer i linje med allmänhetens tänkade att ta hem tex produktion.

Bla har an i Tyskland byggt nya LPG terminaler på <6 månader, och kommer 2023 vara helt oeberoende av Rysk gas till marginellt högre kostnad.
EU satsar också mycket på att ta hem produktion just nu, och tex kikar man på halvledarproduktion (15 Mdr Euro satsas där). Man har också länge, vilket har kritiserats mycket, haft fokus på att vara så självförsöjrande som möjligt inom unionen av mat.

MEN vi har ett kapitalistiskt och inte ett totalitärt och statsstyrt system: Så även om politiker kan subventionera och uppmuntra olika områden skall det mycket till för att göra saker av. Det krävs företagare och entrepenörer som satsar.
 
  • Gilla
Markarbetaren
  • Laddar…
C
klaskarlsson klaskarlsson skrev:
Detta är argument varför EU är vettigt: Tillsammans är vi ett stort område: De enskilda länderna däremot är i händerna på mycket större spelare.
EU är i händerna på större spelare.
klaskarlsson klaskarlsson skrev:
Bla har an i Tyskland byggt nya LPG terminaler på <6 månader, och kommer 2023 vara helt oeberoende av Rysk gas till marginellt högre kostnad.
LPG är gasol men det som behövs är naturgas. Kostnaden för LNG är definitivt inte "marginellt" högre än för gas i ledning. Det är betydligt dyrare.
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
Excel
Laddar upp denna, mitt tips är att vara sekektiv på börsen framöver. Det pekar nämligen ned i källaren för 2023.
 
  • Linjediagram, tidsserie, 10-årig minus 2-årig räntespread, procent, ekonomiska cykler, data från Federal Reserve Bank.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.