P-plats P-plats skrev:
Vykort nämndes tidigare och jag är fascinerand över hur många min sambo får där de vill sälja huset som jag lustigt nog äger helt själv och inte hon... :thinking:
Såna där vykort fick jag också förut när jag hyrde en lägenhet i en villa. Hade ingen som helst relation till husets ägare förutom att jag hyrde en separat lägenhet i villan. Kom även erbjudanden om nya elavtal och liknande som jag inte heller var ansvarig för att teckna.
 
  • Haha
P-plats och 1 till
  • Laddar…
M
hsd hsd skrev:
Problemet kvarstår eftersom de byter nummer titt som tätt
Det är synnerligen irriterande tidstjyvar
Installera Truecaller på mobilen och slå på spam skyddet, det plockar en hel del av alla dessa värdelösa callcenternasare.
 
Henningelvis Henningelvis skrev:
Min erfarenhet är att det är riktiga mäklare som aktivt letar nya objekt. Mäklaren kommer, gör en värdering och passar på att lämna en offert och avtalsförslag. Förhoppningen är väl att du ska minnas besöket när det väl är dags för försäljning.

Har du kollat upp telefonnumren? Är det riktiga mäklare brukar det framgå av typ Hitta eller Eniro.
Exakt så är det. Min son är fastighetsmäklare. Det kan även handla om att de haft en försäljning i närheten med många spekulanter som är intresserade av att bo i området.
 
  • Gilla
MichelleW och 2 till
  • Laddar…
MultiMan
S saltis99 skrev:
Jodå, NIX gäller fortfarande. Jag var tidigare ordförande i föreningen som administrerar NIX-systemet. Men det finns tre undantag när företag får ringa dig, även om du nixat ditt nummer:
1) Om du och det uppringande företaget har en relation sedan tidigsre
2) Om du på annat sätt godkänt att bli kontaktad av företaget
3) Om du har ett företagsnummer. Dessa kan inte nixas.

Om företag ringer ändå bryter de mot god marknadsföringssed. Anmäl dem till DM-nämnden eller, vid grova övertramp, till Konsumentverket.
Jag har fått två olika företag fällda hos DM-nämnden, så de jobbar på. Hur stor effekt det har vet jag inte, men jag har iaf nästan helt fått stopp på ringandet. Enda som återstår är utländska nummer, nu senast ett tiotal olika från England.
 
  • Gilla
saltis99
  • Laddar…
MultiMan MultiMan skrev:
Jag har fått två olika företag fällda hos DM-nämnden, så de jobbar på. Hur stor effekt det har vet jag inte, men jag har iaf nästan helt fått stopp på ringandet. Enda som återstår är utländska nummer, nu senast ett tiotal olika från England.
Samma här. Jag har även blivit uppringd av ett av de uppringande företagen som behövde ytterligare information kring min anmälan. Så anmälan till DM-nämnden har effekt.
 
  • Gilla
saltis99
  • Laddar…
Har enskild firma. Förut hade jag företagsnummer hos Telia. Då kunde jag inte NIXa numret. Sedan la jag över numret som privat istället. Blev billigare hos Telia, och då jag har enskild så kan jag fortfarande dra det på företaget. NIXa numret gick också, så win win win.
 
  • Gilla
saltis99
  • Laddar…
hsd
Jag har nåt liknande i androiden men nya nummer går ju förbi
 
Unikt namn
Jag har hoppat på en "gratisvärdering" en gång.

Bakgrunden var att vi tänkte renovera lite i lägenheten inför en kommande försäljning några år senare och egentligen ville jag nog mest bolla några ideer med en mäklare, men en omvärdering till banken för att optimera lånen skulle vara en fin bonus.
Jag sökte runt lite på nätet och någon firma dök upp, som jag kontaktade.
Några dagar senare dök det upp två praktikanter(?) I gymnasieålder där den ena hade sämre koll än den andre och efter 30 plågsamma minuter av telefonsäljpitch så kom vi fram till följande:

1) "Gratis värderingen" var enbart muntlig och inte värd något, ville man ta förmedla den till banken så kostade det ca 5k för att få "pappersvarianten".
2) Det "absolut bästa" är att sälja en lägenhet man inte vill flytta ifrån, gärna idag, utan att renovera, genom dessa två pojkspolingar.... :rolleyes:

Lite lätt irriterad att jag tagit en halvdag ledigt från jobbet för denna fadäs skakade vi hand på att aldrig höras igen.
Sammanfattningsvis ingen erfarenhet jag rekommenderar någon att uppleva.

Jag misstänker att telefonnasarna kör samma upplägg.

Inte heller att jämföra med de lokala mäklarna som jobbar mer långsiktigt i specifika områden och gärna bygger relationer med potentiella framtida kunder.
 
PNO PNO skrev:
Låter som om detta är vanligt då. Skönt, då kan jag i alla fall utesluta stöldligor och bilvärderingsalternativen. Jag bor på landet, så mängden grannar är rätt begränsad. Så något kort har jag aldrig fått.

Första samtalet jag fick så blev jag mest förbannad och kollade aldrig numret. Men det andra verkade gå till ett verkligt företag som dock inte hette som det företag som han presenterade sig att komma från.

Hur som helst ett jävla sätt att försöka lura folk från sina hem som jag ser det. Och är det någon myschlare som anlitat mäklaren i sin tur istället för att komma fram ärligt och fråga så är det ju värre ändå. Kanske funkar i stan där folk verkar se hus som något slags investering men här är ett hus något man bor i.
"Lura folk från sina hem"...?

Det är väl bara är vråla "JA' FLYTT' INT' och slänga på luren
 
PNO PNO skrev:
Har redan provat nix. Det hjälper inte idag. Endera skiter säljarna i nix eller så hittar dom på någon ursäkt för att just deras samtal inte faller under nix regler.

Men nu var det inte telefonförsäljning i allmänhet som jag var intresserad av utan mer att förstå varför någon skulle vilja värdera ett hus "gratis".
jag jobbar som fastighetsmäklare. Gjort det i över tio år så arbetar inte längre med uppsökande kontakt med nya kunder. Men som ny mäklare, eller under perioder då antalet uppdrag är färre så ringde jag också runt till kunder inom den orten jag var verksam. Erbjöd en uppdaterad, kostnadsfri värdering vilket många var intresserade av. Sedan hoppades man såklart att någon skulle vara intresserad av att sälja, om så inte var fallet hade man iallafall en potentiell kund att hålla kontakt med fram till dess att det var dags att flytta. För vem tror du husägaren ringer till då? Hon som hållit kontakten i ett par år eller ”vilken-mäklare-som-helst”.

Att du får ett annat namn när du söker på numret kan troligtvis bero på att det är ett bolagsnamn utåt mot kunder, men att själva bolaget heter något annat. Så kallat franchise.
 
  • Gilla
MichelleW och 4 till
  • Laddar…
Jo, det låter ju fint det som många skriver här. Men det kan ju lika gärna gå till så här:

Leta upp någon äldre som bott länge i sitt hus i ett område som haft stigande huspriser på sistone.
"Värdera" det till ett värde som låter mycket för ägaren, men egentligen är långt under marknadspris.
Ge ägaren något slags "nu eller aldrig"-erbjudande då man hittat den "perfekta" köparen som vill ha just det huset.
Köparen är dock inte alls perfekt utan en bulvan.
Låt bulvanen sälja det vidare för det verkliga marknadspriset.

Några miljoner rätt ner i fickan.

Men jag är optimist, så jag hoppas att ni har rätt och jag har fel.
 
Du verkar mer åt pessimisthållet, om du tror att alla är ute efter att luras.
 
  • Gilla
Natalie_s och 1 till
  • Laddar…
Unikt namn
Esbjörn Bohlin Trixarkillen lyckades inte med blåsningen. Rättvisan segrade \o/
 
  • Gilla
Jocke Best och 5 till
  • Laddar…
För guds skull, se upp med falska telefonnummer. Det går att ringa från en dator och presentera sig med vilket telefonnummer som helst. Jag blev blåst på 9000 kr förra året för att jag kände igen telefonnumret och "såg" att det var Skandias kundtjänst som ringde (och "varnade för en misstänkt transaktion").

Bedragaren tog sig in på mitt Nordea-konto också, eftersom jag var dum nog att lämna ut mina uppgifter till "kundtjänsten". Nordea stoppade utbetalningen på eget initiativ, men Skandia gjorde inte det. Påstår i svar på min anmälan till Allmänna reklamationsnämnden att de inte kan stoppa en "reservation", vilket strider mot normalt språkbruk (om den inte går att stoppa så är det ingen reservation) och det strider mot det som de (numera, vet inte om det var så då) skriver på sin sajt och det strider mot Nordeas sympatiska agerande. Skandia skyller på Visas regler men Nordea måste väl ha samma avtal med Visa. (Eller är det bättre att ha en bank med huvudkontor i Finland?)

Allmänna reklamationsnämnden kommer att svara om en månad eller så.

Har nyligen lyssnat på ett föredrag av en polis som är specialiserad på bedrägerier i den här stilen. Polisen vill gärna få färre bedrägeriärenden att hantera. Han varnade för falska telefonnummer och han höll med mig om att det inte är allmänt bekant att man kan visa upp vilket telefonnummer som helst. Av alla mina bekanta var det bara två som kände till det här med falska nummer - båda yrkesmässigt inblandade i IT-branschen. Att det går att förfalska en avsändaradress i e-posten visste jag men det här med telefonnumren fick jag lära mig lite dyrt.

Och nu varnar jag er för att tro att ni kan kolla uppringande nummer och få "bekräftat" att det var en hederlig person som ringde.

Olika banker har olika bra säkerhetssystem, har jag nu lärt mig, och det sa också polisen. Han berättade att polisen försöker diskutera med bankerna så att de som har dåliga system skärper sig. Jag vet åtminstone en bank som har en del att fixa.

Svar på trådskaparens fråga är alltså: fullt möjligt att det handlar om ett scam-försök. Särskilt som uppringaren uppgav ett annat firmanamn än det som telefonnumret gick till.

PNO PNO skrev:
Låter som om detta är vanligt då. Skönt, då kan jag i alla fall utesluta stöldligor och bilvärderingsalternativen. Jag bor på landet, så mängden grannar är rätt begränsad. Så något kort har jag aldrig fått.

Första samtalet jag fick så blev jag mest förbannad och kollade aldrig numret. Men det andra verkade gå till ett verkligt företag som dock inte hette som det företag som han presenterade sig att komma från.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.