Hej,
Jag byggde en pizzaugn förra året som jag knappt hann testa. Idag skulle jag köra igång ordentligt första gången men är så besviken. Det är en modell stor men bra isolering och eldade på i lite drygt en timme men jag får inte pizzan att tillagas. Jag fattar inte, ska jag behöva elda upp ett helt träd för en pizza? Jag försöker flytta runt veden för att botten ska bli varm men blir inte bra. Jag menar ugnen är svinvarm uppe men pizzan ligger ju på botten och där är inte tillräckligt varmt. Känns som en liten Ooni hade varit billigare och lättare.
Jag byggde en pizzaugn förra året som jag knappt hann testa. Idag skulle jag köra igång ordentligt första gången men är så besviken. Det är en modell stor men bra isolering och eldade på i lite drygt en timme men jag får inte pizzan att tillagas. Jag fattar inte, ska jag behöva elda upp ett helt träd för en pizza? Jag försöker flytta runt veden för att botten ska bli varm men blir inte bra. Jag menar ugnen är svinvarm uppe men pizzan ligger ju på botten och där är inte tillräckligt varmt. Känns som en liten Ooni hade varit billigare och lättare.
Allvetare
· Västra götaland
· 8 901 inlägg
Kollar du runt lite bland mina trådar så hittar du gott om bilder på min vedugn, den har ett innermått på ungefär 60x100 cm, och kupolen är byggd i ungefär 4 cm tjockt eldfast tegel. Golvet är något tjockare, 65 mm om jag inte minns fel. Under är det 50 mm eldfast isoleringsskiva och under det 90 mm lecablock. Över är det mellan 50 och 100 mm keramisk filt och sen minst 100 mm vanlig stenull.
Edit: den är ganska välisolerad, alltså..
Jag brukar elda ungefär 4 timmar för att få upp ugnen i temperatur... Det kanske går att göra det lite fortare om man verkligen matar på mera ved snabbt, men jag gillar att elda lika mycket som jag gillar att göra pizzan... Nuförtiden är jag inte ens speciellt intresserad av att äta den..
Gillar man att äta pizza, och inte bryr sig om hur den hamnar på tallriken skulle jag rekommendera Ooni...
Edit: den är ganska välisolerad, alltså..
Jag brukar elda ungefär 4 timmar för att få upp ugnen i temperatur... Det kanske går att göra det lite fortare om man verkligen matar på mera ved snabbt, men jag gillar att elda lika mycket som jag gillar att göra pizzan... Nuförtiden är jag inte ens speciellt intresserad av att äta den..
Gillar man att äta pizza, och inte bryr sig om hur den hamnar på tallriken skulle jag rekommendera Ooni...
Medlem
· Västernorrland
· 10 717 inlägg
Det stora "problemet" är nog att man tror att det ska gå fort att få den varm. De lär nog brinna bra med timmar innan stenar och annat håller temp och den gör det den ska.
Bakugnen som vi hade behövde värmas ca 5-7 timmar om den var kall.D Danii KD skrev:Hej,
Jag byggde en pizzaugn förra året som jag knappt hann testa. Idag skulle jag köra igång ordentligt första gången men är så besviken. Det är en modell stor men bra isolering och eldade på i lite drygt en timme men jag får inte pizzan att tillagas. Jag fattar inte, ska jag behöva elda upp ett helt träd för en pizza? Jag försöker flytta runt veden för att botten ska bli varm men blir inte bra. Jag menar ugnen är svinvarm uppe men pizzan ligger ju på botten och där är inte tillräckligt varmt. Känns som en liten Ooni hade varit billigare och lättare.
(Jag brukade värma den en brasa kvällen före då gick det att få den varm på 3 timmar.)
Den var nog större än din pizzaugn men sten behöver väldigt mycket energi för att värmas upp. Det är därför en täljstenskamin inte blir så het.
Aa då gissar jag att jag gjort den för stor helt enkelt. Har nog inte tålamod att elda i 4 timmarDan_Johansson skrev:Kollar du runt lite bland mina trådar så hittar du gott om bilder på min vedugn, den har ett innermått på ungefär 60x100 cm, och kupolen är byggd i ungefär 4 cm tjockt eldfast tegel. Golvet är något tjockare, 65 mm om jag inte minns fel. Under är det 50 mm eldfast isoleringsskiva och under det 90 mm lecablock. Över är det mellan 50 och 100 mm keramisk filt och sen minst 100 mm vanlig stenull.
Edit: den är ganska välisolerad, alltså..
Jag brukar elda ungefär 4 timmar för att få upp ugnen i temperatur... Det kanske går att göra det lite fortare om man verkligen matar på mera ved snabbt, men jag gillar att elda lika mycket som jag gillar att göra pizzan... Nuförtiden är jag inte ens speciellt intresserad av att äta den..
Gillar man att äta pizza, och inte bryr sig om hur den hamnar på tallriken skulle jag rekommendera Ooni...
Min ugn är kupol, 750mm diameter invändigt med 50mm eldfast tegel i botten.
Brukar elda min ca 1,5h och elda ganska ordentligt den tiden. brukar räcka för att göra 10 pizzor utan att behöva elda golvet igen.
Brukar elda min ca 1,5h och elda ganska ordentligt den tiden. brukar räcka för att göra 10 pizzor utan att behöva elda golvet igen.
Allvetare
· Västra götaland
· 8 901 inlägg
Håll ut, tålamodet kommer...D Danii KD skrev:
Jag lade första sommarsäsongen på att lära mig elda i min ugn, sen den andra för att få ordning på degen... Nu när de processerna sitter blir det allt som oftast rätt bra pizzor...
Du kan testa att försöka minska volymen invändigt med en tillfällig lösning för att se om du får upp temperaturen. Exakt hur är ju svårt att säga om man inte vet hur skorstenen är placerad men om du kan minska volymen invändigt inom den existerande kupolen så kanske du kan trycka ner brandgaserna mer mot botten. Kan tänka mig någon kreativ lösning med vermiculiteskivor som man staplar upp mot kupolen som minskar volymen. I princip borde du se effekten snabbast genom att densiteten på det du minskar volymen med är låg men även att stapla upp eldfast tegel på något sätt borde funkaD Danii KD skrev:
Bakugnen som vi brukar få använda, är konstruerad att brödet ligger på en tjock plåt (10-15 mm) på några tegelstenar. Sedan eldar man på sidan och under plåten. Då blir det varmt. När det blir för varmt för brödet, så borstar man bort kolet under plåten, och eldar bara på sidan.
Vi har även bakat många goda pizzor i den.
Men den tar ändå några timmar att få upp i temperatur.
Vi har även bakat många goda pizzor i den.
Men den tar ändå några timmar att få upp i temperatur.